10 Ελληνικά ερυθρά κρασιά από διεθνείς ποικιλίες

Ελληνικά μονοποικιλιακά κρασιά από διεθνείς ποικιλίες; Challenge accepted!

  • Parlez-vous francais?
  • Parli italiano?

Και Γαλλικά και Ιταλικά και όποια άλλη γλώσσα χρειαστεί. Ο λόγος για τους Έλληνες οινοποιούς που πιάνουν στα χέρια τους διεθνείς ποικιλίες και παράγουν σπουδαία κρασιά.

Disclaimer: Τιμή και δόξα στις ελληνικές γηγενείς ποικιλίες. Είναι το μέλλον του Ελληνικού κρασιού και η αξιοποίησή τους είναι υψίστης σημασίας. Having said that, πολλές φορές θέλουμε να πιούμε ένα Cabernet, ένα Merlot ή ένα Syrah. Οι διεθνείς ποικιλίες δεν έγιναν τυχαία παγκοσμίως αναγνωρίσιμες. Για αυτές τις περιπτώσεις, διάλεξα με πολύ μεγάλη δυσκολία μερικές από τις αγαπημένες μου Ελληνικές ετικέτες. Δύσκολη δουλειά αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει.

24 – Moschopolis

Pinot Noir, μια ποικιλία που στο όνομά της και μόνο οι οινόφιλοι μεταμορφώνονται σε Ρουβίτσες. Κλάματα, μπλούζες που πετάνε στον αέρα, τσιρίδες και λοιπές εκδηλώσεις λατρείας είναι συχνά φαινόμενα μπροστά στις φιάλες της κομψής αυτής ποικιλίας. Σε όλες; Μάλλον όχι. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε Ελληνικό Pinot Noir, που να εκφράζει την ταυτότητα της ποικιλίας, όπως αυτή έχει γίνει γνωστή σε Ευρώπη και Αμερική. Η έμφαση στο μέχρι πρόσφατα. Και μετά ήρθε το 24. Όταν πριν από 2 χρόνια δοκιμάσαμε πρώτη φορά το κρασί, έγραφα πως με μερικά χρόνια παλαίωσης θα έχουμε στα χέρια μας μια “Ελληνική Βουργουνδία”. Μετά την τελευταία δοκιμή έχω να πω μόνο ένα. Θα κλάψετε.  

Notes: Ρουμπινί χρώμα με αρώματα κερασιού, φράουλας και μπαχαρικών. Το σώμα του είναι medium, η οξύτητα του ισορροπημένη και οι τανίνες ζουμερές. Το βαρέλι είναι απόλυτα διακριτικό και η επίγευση πολύ μακρά.


Ποικιλιακή Σύνθεση95% Pinot Noir, 5% Ασύρτικο
ΠροέλευσηΚαστοριά
Αλκοόλ14%

Grenache – Οινοποιείο Μανουσάκης

Το κλίμα της Νότιας Γαλλίας είναι Μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Πού αλλού συναντάμε εύκρατο Μεσογειακό κλίμα; Όποιος απάντησε στην Ελλάδα κερδίζει ένα ποτήρι κρασί, προσφορά του καταστήματος. Στο Νότο της Γαλλίας λοιπόν, παιδιά μου, ευημερεί μια ποικιλία με το όνομα Grenache. Στα εξηγώ ωραία, σαν τον Αλέφαντο; Παρόμοιο κλίμα, ωραία κρασιά, ας φυτέψουμε Grenache και στην Κρήτη, να δείξουμε στους Γάλλους πώς γίνεται. Μπορεί να μην το είπε ακριβώς έτσι ο Ted Μανουσάκης, αλλά σίγουρα κάτι αντίστοιχο σκεφτόταν. Και τους έδειξε.

Notes: Σκούρο κόκκινο χρώμα. Στη μύτη αρώματα κερασιού, φράουλας και βανίλιας. Το σώμα του γεμάτο, η οξύτητα του ζωντανή και οι τανίνες του στρογγυλές. Μέση επίγευση.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηGrenache
ΠροέλευσηΒατόλακος, Χανιά
Αλκοόλ13%

Μάρων- Κίκονες

Το Sangiovese είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Ιταλίας. Το συναντάμε σε μια μεγάλη γκάμα οινοποιήσεων και ποιότητας. Από απλά, καθημερινά κρασιά μέχρι κρασιά μύθους. Tignanello, Flaccianello και άλλες επικές ετικέτες βασίζουν την φήμη τους στο μεγαλείο της ποικιλίας. Στη δική μας πλευρά της Μεσογείου, όταν η οινολόγος του Κτήματος Κίκονες, Μελίνα Τάσσου αποφάσισε να εντάξει στην σειρά του οινοποιείου ένα κρασί από την Ιταλική ποικιλία, είμαι βέβαιος πως στο μυαλό της είχε τα σπουδαία κρασιά του Chianti. Ιταλική φινέτσα από τη Ροδόπη και δεν είναι καν αστείο.

Notes: Βαθύ κόκκινο χρώμα. Στη μύτη μπαχάρια, δαμάσκηνο και βιολέτα. Το σώμα του είναι γεμάτο και οι τανίνες του μαλακές. Το χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι η υψηλή οξύτητα η οποία στη συγκεκριμένη φιάλη ισορροπεί μαεστρικά. Η επίγευση του μακρά με δυνατή οξύτητα και ικανοποιητική επίγευση.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηSangiovese
ΠροέλευσηΜαρώνεια, Ροδόπη
Αλκοόλ13,5%

Le Roi des Montagnes Syrah – Κτήμα Παπαργυρίου

Λίγες διεθνείς ποικιλίες έχουν κάνει καριέρα στην Ελλάδα όσο το Syrah. Ακόμα λιγότερες ετικέτες έχουν το φανατικό κοινό του Le Roi des Montagnes. Θα τολμούσα να πω πως ο βασιλιάς των βουνών του Γιάννη Παπαργυρίου είναι ο Giovani του ελληνικού κρασιού. Εντυπωσιακό όσο λίγα κρασιά, με ένα φανατικό κοινό, πληθωρικό και λατρεμένο, ακόμα και το κόκκινο κερί παραπέμπει στην κόκκινη φανέλα του θρύλου. Δυστυχώς ο Γιάννης είναι ΑΕΚ και έτσι πρέπει να ψάξω πολύ για να βρω την αντίστοιχη παρομοίωση. Δε λέω πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά για ένα κρασί θρύλο, οι συνειρμοί είναι αυτονόητοι.

Notes: Θα μπορούσα να γράψω “κρασί Robert Parker” και να τα έχω περιγράψει όλα. Πληθωρικό, γεμάτο και πλούσιο. Βαθύ χρώμα, μωβ μελάνι. Στη μύτη σοκολάτα, πιπέρια, κεράσι και μαύρα φρούτα. Το σώμα του πλούσιο, το γεμάτο είναι μάλλον understatement. Το αλκοόλ του θυμίζει εποχές ΠΑΣΟΚ, αλλά η βελούδινη υφή του φέρνει μάλλον σε Γαλλία του Μιτεράν. Η επίγευση μακρά. Σα τη λόμπα του Gio κόντρα στον Ηρακλή.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηSyrah
ΠροέλευσηΛαλιώτη, Κορινθία
Αλκοόλ16 – 17%

Cava Αμέθυστος- Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

H Cava Αμέθυστος είναι μια ιστορική ετικέτα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως σχεδόν δε χρειάζεται συστάσεις. Έτσι πιστεύαμε και εμείς, μέχρι να επισκεφτούμε το κτήμα Οινότρια Γη, το οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη στην Αττική. Μια κάθετη δοκιμή που ξεκίνησε από το 2012 και έφτασε στο μακρινό 1998 μας ξανασύστησε το εμβληματικό αυτό κρασί και μας θύμισε την αξία του κλασσικού. Ξεκίνησε την ζωή του ως ένα μονοποικιλιακό Cabernet Sauvignon, για να αλλάξει στην πορεία σε Cabernet Franc υπό την καθοδήγηση του φημισμένου Γάλλου οινολόγου Michel Rolland. Το Cabernet Franc είναι μια σπάνια ποικιλία στη χώρα μας, γεγονός περίεργο αν σκεφτεί κανείς πως ευθύνεται για κάποιες από τις σπουδαιότερες ελληνικές ετικέτες. Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως το ταίρι του Cabernet Sauvignon και ακόμα πιο συχνά ως μέρος των Bordeaux blends. Όταν όμως βρεθεί στο κατάλληλο terroir και στα κατάλληλα χέρια, μπορεί να μας δώσει κορυφαίες στιγμές οινικής ευχαρίστησης. Η τεχνογνωσία από το Bordeaux και η αδιαπραγμάτευτη προσήλωση του κτήματος στην ποιότητα έχει ως αποτέλεσμα ένα iconic κρασί.

Notes: Βαθύ και αδιαφανές, σχεδόν μαύρο χρώμα, με αρώματα βατόμουρου, βιολέτας και καπνού. Στο στόμα ζωντανό και τραγανό, με ευχάριστη, έντονη οξύτητα, ζουμερές τανίνες και γεμάτο σώμα. Η επίγευση του είναι μακρά και απολαυστική.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηCabernet Franc
ΠροέλευσηΔράμα
Αλκοόλ15%

Κοκκινόμυλος – Κτήμα Τσέλεπου

“I’m Not Drinking Any #@%!$ Merlot!” φώναζε ο Miles στην περίφημη σκηνή του Sideways, ξεκινώντας το Sideways Effect. Όποιος οινόφιλος έχει δει την ταινία, σίγουρα δε θεωρεί τον Miles ιδανική παρέα για να μοιραστεί οποιαδήποτε φιάλη μαζί του, είμαι βέβαιος όμως πως αρκετοί θα έχουν μπει νοητά στον πειρασμό να του αλλάξουν την άποψη που έχει για την ποικιλία. Αν τώρα επιμένετε να κάνω εγώ όλη τη βρώμικη δουλειά, οκ. Τι; Να πω όχι; Μια βόλτα από την καρδιά της Πελοπονήσου αρκεί. Εκεί, σε υψόμετρο 750 μέτρων, στο αμπελοτόπι Κοκκινόμυλος, παράγεται διαχρονικά ένα από τα σπουδαία Ελληνικά Merlot. Αγαπητέ Miles, δεν έχω άποψη για το Cheval Blanc του 1961 που πίνεις στο τέλος του φιλμ, αλλά για τον Κοκκινόμυλο μπορώ να εγγυηθώ. Στην υγειά σου.

Notes: Χρώμα σκούρο μωβ με αρώματα βατόμουρου, μέντας, μαύρου πιπεριού και καπνού. Το σώμα του γεμάτο, στιβαρές τανίνες, υψηλή οξύτητα και βελούδινη αίσθηση. Αλκοολικό και απολαυστικό.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηMerlot
ΠροέλευσηΤεγέα, Αρκαδία
Αλκοόλ15%

Tannat – Κτήμα Πυργάκη

Tannat. Μια σχετικά άγνωστη ποικιλία σε εμένα, την οποία έμαθα λίγο περισσότερο στα πλαίσια της γνωστής σειράς δοκιμών με τους συνήθεις ύποπτους. Την ανακάλυψα κυρίως γιατί προσπαθώ να είμαι καλός φίλος. Βλέπετε ο φίλος μου ο Γιάννης, πολύ καλό παιδί κατά τα λοιπά, για έναν περίεργο λόγο αγαπά το Tannat. Το αγαπά βαθιά. Οκ, είναι πληροφορικάριος, οπότε λογικό να υπάρχουν glitches στον κώδικα του μυαλού του, αλλά και πάλι; Μυστήριο. Αγάπα τους φίλους σου με τις επιλογές τους λένε, οπότε και εγώ βρέθηκα στη θέση της αναζήτησης Tannat. Στον Ελληνικό αμπελώνα, η αναζήτηση αυτή θα σε φέρει μετά βεβαιότητας στην πόρτα του Κτήματος Πυργάκη. Ο Κωνσταντίνος Πυργάκης έχει βαθιά γνώση στις γαλλικές ποικιλίες, με το Petit Verdot του να είναι μια ακόμη σπάνια φύτευση στην Ελλάδα.  Με τη μικρή μου εμπειρία στην ποικιλία, αυτή η αποτύπωση του Tannat, είναι μια από τις πιο απολαυστικές που έχω πιει ποτέ.

Notes: Χρώμα βαθύ κόκκινο. Στη μύτη μαύρα φρούτα, βιολέτα και σοκολάτα. Το σώμα του γεμάτο (-) με στιβαρές τανίνες και χαμηλή οξύτητα. Το αλκοόλ του δίνει μια γλύκα που μένει και στην μακρά και πολύ ευχάριστη επίγευση.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηTannat
ΠροέλευσηΑσπρόκαμπος, Κορινθία
Αλκοόλ14%

Καπνίας – Κτήμα Χατζημιχάλη

Ποια είναι η σχέση σας με τα μαθηματικά; Ησυχία στη γαλαρία παρακαλώ, δεν είναι έκτακτο διαγώνισμα. Όποια και να είναι η σχέση σας με τα μαθηματικά, μάλλον θυμάστε ότι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες  είναι η απόδειξη. Η απόδειξη πρέπει να δείχνει ότι μια μαθηματική πρόταση είναι αληθής.  Ας μεταφέρουμε τώρα, την θεωρία σε οινική πράξη. Έστω ότι ένας κάτοικος ενός μακρινού γαλαξία προσγειώνεται στην Ελλάδα. Ο εξωγήινος αυτός είναι οινόφιλος και στον πλανήτη του υπάρχει μόνο Cabernet Sauvignon. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συστήσει μια επιτροπή -κυβέρνηση είναι, επιτροπές θέλει να οργανώνει- από 100 φίλους του Ελληνικού κρασιού,  που θα έχουν την ευθύνη να οργανώσουν μία λίστα με τα κορυφαία δείγματα της ποικιλίας στη χώρα μας. Πόσοι από τους 100, θα βάλουν τον Καπνία του Χατζημιχάλη τις κορυφαίες επιλογές τους;

ὅπερ ἔδει δεῖξαι – ο Καπνίας είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά Cabernet Sauvignon.

Notes: Το χρώμα του κρασιού είναι βαθύ κόκκινο. Στη μύτη έχει μαύρα φρούτα, βύσσινο και την τυπική φυτικότητα της ποικιλίας. Το σώμα του είναι γεμάτο και πληθωρικό. Οι τανίνες του είναι αρκετά μαλακές, ειδικά για Cab, και η οξύτητά του ζωντανή. Το αλκοόλ του είναι πλούσιο και καλά ενσωματωμένο. Η επίγευση είναι επιβλητική.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηCabernet Sauvignon
ΠροέλευσηΑταλάντη, Φθιώτιδα
Αλκοόλ15%

Nebbio – Κτήμα Τέχνη Οίνου

Είναι νωρίς το πρωί και οι πρώτες αχτίδες του ήλιου προσπαθούν να διαπεράσουν την πηχτή ομίχλη. Τα αμπέλια, χαμένα μέσα στο λευκό πέπλο, ετοιμάζουν τον πολύτιμο καρπό τους. Αμπέλια που αγαπούν αυτό το κλίμα τόσο πολύ, που η ποικιλία έχει πάρει το όνομα του φαινομένου. Nebbiolo, εκ του Nebbia, δηλαδή ομίχλη. Το φημισμένο σταφύλι του Piemonte, παρά την μεγάλη του αποδοχή, σπάνια συναντάται εκτός της Βόρειας Ιταλίας. Είναι τόσο διαβόητο που οι αμπελουργοί το περιγράφουν ως “η ποικιλία που δεν ταξιδεύει”. Και όμως. Η σκηνή που περιέγραψα πριν λίγο δεν εκτυλίσσεται σε κάποιο αμπελώνα του Barolo αλλά στη Δράμα. Το κτήμα Τέχνη Οίνου κατάφερε κάτι που λίγοι έχουν καταφέρει. Ένα Nebbiolo αξιώσεων, μακριά από την Ιταλική γη.

Notes: Κεραμιδί χρώμα, χαρακτηριστικό της ποικιλίας, με αρώματα καπνού, ελιάς και βύσσινου. Στο στόμα η ισορροπία ανάμεσα στην υψηλή οξύτητα και τις μαλακές τανίνες είναι υποδειγματική, υποστηριζόμενο από την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στο βαρέλι. Ο όγκος του είναι μέτριος και η επίγευση του βελούδινη και διαρκείας.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηNebbiolo
ΠροέλευσηΔράμα
Αλκοόλ13,5%

Refosco – Οίνοι Αδάμ

Το χωριό Αδάμ (Οίνοι Αδάμ) το γνώρισα στα εφηβικά μου χρόνια, όταν το επισκέφθηκα ως φέρελπις ποδοσφαιριστής. Από την εκδρομή εκείνη έχω να θυμάμαι το διπλό που φέραμε πίσω, το μικρό σε διαστάσεις γήπεδο και την έντονα ανηφορική και γεμάτη στροφές διαδρομή. Τα χρόνια πέρασαν, η επαφή μου με το ποδόσφαιρο έγινε αποκλειστικά τηλεοπτική και στις Κυριακές μου πλέον δέσποζε ένα νέο, για εμένα, σπορ. Η δοκιμή. Όταν λοιπόν σε μια εκδήλωση του botilia.gr έπεσα πάνω σε ένα γνώριμο όνομα, κάτι σκίρτησε μέσα μου. Όχι, δεν ήξερα τι αγοράζω. Πόσοι νέοι οινόφιλοι άλλωστε γνωρίζουν το Refosco στην αρχή του ταξιδιού τους. Η ποικιλία είναι σπάνια εκτός Ιταλίας και στην Ελλάδα είναι γνωστή μόνο σε μύστες -football pun intended. Λίγες μέρες μετά την αγορά, η φιάλη ανοίχθηκε στο σπίτι μας. Δεν ήμουν μεγάλο ταλέντο. Δεν έχασα μια καριέρα λόγω χιαστών. Δεν θα ήμουν ο επόμενος Γιάννης Ταραλίδης. Ευτυχώς το κρασί με έσωσε από το ποδόσφαιρο και απολαμβάνω τις Κυριακές μου με τέτοιες φιάλες.

Notes: Βαθύ μωβ χρώμα, με αρώματα βύσσινου, καπνού και δέρματος. Ζωώδης δύναμη και στο στόμα. Γεμάτο σώμα, πλούσιες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και επίγευση που μένει στο στόμα για ώρα. Μια γουλιά και νιώθεις πως έφαγες στο κεφάλι, ένα σουτ του Ταραλίδη.


Ποικιλιακή ΣύνθεσηRefosco
ΠροέλευσηΘεσσαλονίκη
Αλκοόλ15%