7 Ελληνικά κρασιά για το Πάσχα

Με το ένα πόδι έξω από τη πόρτα. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφούν οι συνθήκες υπό τις οποίες γράφω αυτό το άρθρο. Οι βαλίτσες είναι έτοιμες, το check-in στην πτήση έχει ολοκληρωθεί, το μόνο που μένει για να ξεκινήσει η μεγάλη μας Αμερικανική περιπέτεια είναι οι προτάσεις μας για τα κρασιά του Πάσχα. Όχι, δε θα προτείνω pairings με το κοκορέτσι και το αρνί σούβλας. Αντιθέτως, προτείνω 7 κρασιά μπαλαντέρ. Κρασιά που μπορούν να σταθούν σαν απεριτίφ, στο εορταστικό τραπέζι, σε μια βραδιά με φίλους. 7 κρασιά από μικρά ελληνικά οινοποιεία.

Ασύρτικο 2017 Άκραθος

Ένα κρασί που έχει δημιουργήσει πολύ ντόρο γύρω από το όνομα του. Με το βραβείο του καλύτερου Ασύρτικου από το διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης δημιουργεί προσδοκίες. Ευτυχώς με το άνοιγμα της φιάλης, οι προσδοκίες επιβεβαιώνονται. Είχαμε τη τύχη να δοκιμάσουμε τα πρώτα δείγματα της εξαιρετικής δουλειάς του Μπάμπη Βεκρή και της ομάδας του πολύ νωρίς στην ιστορία του νεαρού οινοποιείου. Το πρώτο Ασύρτικο που ανοίξαμε δεν είχε καν ετικέτα. Με χαρά διαπιστώνουμε πως έκτοτε ο πήχης ανεβαίνει σε κάθε τρύγο όλο και πιο ψηλά.

Tasting Notes: Οξύτητα. Μέτριο σώμα. Ισορροπημένη οξύτητα. Αλμυρότητα και ορυκτότητα. Τραγανή οξύτητα. Αρώματα λεμονιού, εσπεριδοειδών και ζύμης. Για την απολαυστική οξύτητα σας είπα;

Santa Thecla 2020

(με φωνή Στέλλας Κονιτοπούλου)

Μες του Αιγαίου, Αιγαίου τα νεράαααα

Μες του Αιγαίου τα νερά, αμπέλια μεγαλώνουν!

Φέρνουμε μια σβούρα, τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας και χαιρόμαστε αυτό το ιδιαίτερο κρασί από τη Σέριφο. Όλες οι ποικιλίες του νησιού παρούσες. Άλλες γνωστές, άλλες εξωτικές. Σεριφιώτικο, Ψαροσύρικο, Ροζακί, Αηδάνι, Ασύρτικο, Τσαμπάτος, Κουντούρα. Το οινικό παιδί του Χρήστου Παπαναστασίου και του οινολόγου Γιάννη Παπαοικονόμου βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα summer favorite κρασιά του 2022.

Tasting Notes: Στη μύτη ροδάκινο, βερίκοκο και βρεγμένο βότσαλο. Μεσαίο σώμα με ωραία ισορροπημένη οξύτητα και αλμυρότητα. Είναι ευχάριστο, κύριε Πάνο μου; Ο ορισμός του ευχάριστου.

Λίνον 2018 – Οινοποιείο Σταυρόπουλου

Value for Money (VfM): Έννοια που υποδηλώνει πως ένα προϊόν έχει τιμή χαμηλότερη της αξίας του. Αυτό ακριβώς είναι το Λίνον. Ένα τραγανό, απολαυστικό ασύρτικο από την Πελοπόννησο. Πρόσφατη ανακάλυψη για εμάς, μεγάλη αγάπη του φίλου Ευάγγελου, που δεν έχασε την ευκαιρία και στην πρώτη μας συνάντηση το έβγαλε με περηφάνεια στο τραπέζι. Δεν είχε άδικο.

Tasting Notes: Χρυσοκίτρινο χρώμα, με μέτρια αρωματική ένταση. Λεμόνια, περγαμόντα και λοιπά εσπεριδοειδή στη μύτη. Τραγανή, έντονη οξύτητα. Μακρά και ξεχωριστή επίγευση.

Θυμάρι της Πέτρας 2019 – Πετρακόπουλος

Ο Νίκος Πετρακόπουλος είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων. Στις ελάχιστες φορές που έτυχε να του μιλήσω ήταν πάντα ευγενικός, χαμογελαστός και ήρεμος. Όπως ακριβώς και τα κρασιά του. LOL. Ρομπόλες Πετρακόπουλου σημαίνει κρασιά ροκ. Οξύτητα, ορυκτότητα. μεταλλικότητα. Το Θυμάρι της Πέτρας, η καλύτερη ίσως Ρομπόλα του οινοποιείου – κάποιοι λένε και του νησιού- είναι όλα αυτά σε υπερθετικό βαθμό. Ροκ, αλλά μελωδικό. Τίποτα δεν είναι φάλτσο. Ένα κρασί τόσο ευχάριστο όσο η πρώτη συναυλία μετά την καραντίνα.

Tasting Notes: Μέτρια μύτη όπου κυριαρχεί το λεμόνι, το ροδάκινο και το θυμάρι. Μέτριο σώμα, με έντονη και ισορροπημένη οξύτητα. Εξαιρετική και μακρά επίγευση.

Mademoiselle Haritatou 2019 – Κτήμα Χαριτάτου

Μια Μαυροδάφνη δεξαμενής μεγαλωμένη με γαλλικά και πιάνο. Μια πραγματική Δεσποινίς Χαριτάτου. Όποιος έχει γνωρίσει τα μέλη της οικογένειας μπορεί να καταλάβει και δε θα περίμενε τίποτα λιγότερο από το κρασί που φέρει το οικογενειακό τους όνομα. Δροσερή και ανάλαφρη, ως νεαρή κυρία, ευχάριστη σε κάθε περίσταση. Την προτείνω ελαφρώς δροσερή, από το ψυγείο, συνοδεία συζήτησης για τον καιρό που επιτέλους ζέστανε.

Tasting Notes: Σχεδόν Μωβ στο χρώμα, με μύτη μέσης έντασης, αρώματα κερασιού, βύσσινου και λίγα μπαχάρια. Έχει μέτριο σώμα, αρκετή οξύτητα και απαλές τανίνες.

G Ξινόμαυρο 2019 – Giali

Κάποτε ξέραμε το BYOB (Bring your own bottle), πρόσφατα μάθαμε και το TABWY (take a bottle with you). Δε ξέρω αν ο όρος υπάρχει, δε ξέρω αν η πρακτική συναντάται αλλού, αλλά στη πρόσφατη επίσκεψη μας στο αγαπημένο Εβίβα στο Βοχαϊκό, ο Γιώργος Μαυρονάσιος (σ.σ. ιδιοκτήτης του εστιατορίου) επέμενε πως δε μπορούμε να φύγουμε χωρίς να πάρουμε μαζί μας μία φιάλη Giali για δοκιμή. Σύντομα ακολούθησε η δοκιμή και για να είμαι ειλικρινής, για anti-xinomavristas το απόλαυσα πολύ παραπάνω απ’ ό,τι περίμενα. Γιώργο, είχες δίκιο. Την επόμενη φορά θα το βάλουμε δίπλα στα πιάτα σου.

Tasting Notes: Στη μύτη ελιά, λιαστή ντομάτα, κανέλα, πιπέρια και καπνός. Το σώμα του μέτριο με πλούσιες καλοδουλεμένες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.

Rue du Soleil Day Two – Jima

Τον Παναγιώτη Τζίμα δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Παρακολουθώ on-line τα οινικά του ταξίδια στην προσπάθειά του για τις εξετάσεις στο ανώτατο επίπεδο οινογνωσίας, αυτό του Master of Wine. Συχνά θαυμάζω τα κρασιά που δοκιμάζει, ακόμα πιο συχνά ζηλεύω τα κρασιά που δοκιμάζει. Ο Παναγιώτης, κάτοχος ήδη του Diploma, βάζει σε πρακτική εφαρμογή στον αμπελώνα του έξω από την Άρτα όσα έχει μάθει στην πάροδο των χρόνων. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει πανηγυρικά σε αυτό το blend Merlot (80%) & Cabernet Franc (20%).

Tasting Notes: Βαθύ κόκκινο χρώμα. Μύτη με μέτρια ένταση και αρώματα βύσσινου, σοκολάτας, δέρματος και λεβάντας. Το σώμα του είναι γεμάτο με σοβαρή οξύτητα και έντονες αλλά στρογγυλές τανίνες.