Classical Greece – Οινοποιεία και κρασιά που έχουν γράψει ιστορία

Let’s bring out the big guns.

Πολλές φορές πρέπει να περιπλανηθείς αρκετά για να καταλάβεις την αξία του κλασικού. Έτσι και εγώ, στην αέναη αναζήτηση για την επόμενη οινική ανακάλυψη, πολλές φορές παραμέλησα την αξία μερικών κρασιών. Λόγω του κλασικού τους status συχνά έμειναν στην άκρη και τη θέση τους στο ποτήρι μου πήραν άλλα, νεότερα, πιο περίεργα, από μικρά ή ανερχόμενα οινοποιεία. Σήμερα όμως, ανοίγω τον συντηρητή μου και διαλέγω ετικέτες που δικαίως έφτασαν να θεωρούνται κλασικές. Γιατί κλασικό δεν σημαίνει ξεπερασμένο αλλά διαχρονικό. Όσα χρόνια και να περάσουν, το κλασικό παραμένει κλασικό.

 9 κρασιά από 9 οινοποιεία. Let’s bring out the big guns

Κτήμα Χατζημιχάλη – Οπούς ιβ’

Το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι η ζωντανή σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού. Η πείρα δεκαετιών που έχει στην πλάτη του αποτελεί εχέγγυο ποιότητας ενώ η εκτεταμένη λίστα ετικετών δίνει τη δυνατότητα σε όλους να βρουν κάποια που να ταιριάζει με τις προτιμήσεις τους. Υπάρχει όμως μια ετικέτα που ξεχωρίζει. Το Οπούς ιβ‘ είναι ένα κρασί που βγαίνει μόνο σε εξαιρετικές χρονιές. Cabernet Franc, από τις πλαγιές του όρους Γαλανός στην Οπουντία Λοκρίδα, εξ ’ου και το όνομά του. Με εξαιρετικά χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, έμφαση στην ποιότητα του σταφυλιού και ιδιαίτερη προσοχή στην οινοποίησή του, το εμβληματικό κτήμα της Στερεάς Ελλάδας μας δίνει ένα κρασί που μπορεί να εξελίσσεται για δεκαετίες.

Προσωπικό σημείωμα: Δεν έχουμε ψάξει άλλο ερυθρό κρασί όσο το Οπούς ιβ’. Ένα κρασί μονόκερως. Μια ετικέτα μυθική, που όσοι την είχαν δοκιμάσει πριν από εμάς μιλούσαν για ένα από τα καλύτερα κρασιά που βγήκαν ποτέ στη χώρα μας. Μεγάλη στιγμή όταν συναντάς τα (οινικά) ινδάλματά σου. Ακόμα μεγαλύτερη όταν η δοκιμή ανταποκρίνεται της προσδοκίας.

Κτήμα Αβαντίς – Collection

Το Syrah στην Ελλάδα είναι άμεσα συνυφασμένο με το Κτήμα Αβαντίς. Όχι άδικα. Ο Απόστολος Μούντριχας έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του ως οινοποιός στην εμβληματική αυτή ποικιλία. Το Collection είναι η κορωνίδα των ερυθρών κρασιών του κτήματος. Ένα κρασί φτιαγμένο από 100% Syrah, από ένα και μόνο αμπελοτόπι στην Εύβοια. Κάθε χρονιά, ανάλογα με την ποιότητα του τρύγου, ο οινοποιός διαλέγει το καλύτερο μέρος της παραγωγής και έτσι παράγονται από 500 έως 1500 φιάλες αυτού του κρασιού, με κάθε μία να αποτελεί εξαιρετικό και τυπικό δείγμα της ποικιλίας.

Προσωπικό σημείωμα: Πρόκειται για την πρώτη “βαριά” ετικέτα που μου έκανε δώρο το κορίτσι. Τότε που ακόμα δεν ξέραμε και οι δυο πως το Syrah θα εξελιχθεί στην αγαπημένη μας ερυθρή ποικιλία.

Κτήμα Άλφα – A1

Το κτήμα Άλφα από την ημέρα της ίδρυσής του το 1997 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να θεωρείται συνώνυμο της παραγωγής ποιοτικών κρασιών. Από την Νέα Υόρκη μέχρι την Σεούλ, το κτήμα από το Αμύνταιο αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά οινικά brand, γεγονός που βασίζεται στην σταθερά υψηλή ποιότητα των κρασιών. Κάθε χρόνο, ο Άγγελος Ιατρίδης, ο ιθύνων νους πίσω από τα κρασιά του κτήματος, για το Α1 διαλέγει τα κορυφαία 17 βαρέλια κάθε σοδειάς, στα οποία επιλέγει να εκφράσει την δυναμική του terroir. Κάθε χρόνο η ποικιλιακή σύνθεση είναι διαφορετική. Το κρασί περνά 36 μήνες σε ειδικά επιλεγμένα γαλλικά δρύινα βαρέλια και επιπλέον παλαίωση 18 μήνες στην φιάλη. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, σύνθετο κρασί, κατάλληλο για σπουδαίες οινικές βραδιές.

Προσωπικό σημείωμα: Αν ένας φίλος ανοίξει ένα A1 για να το μοιραστεί μαζί σας, να ξέρετε ότι είναι ένας πολύ καλός φίλος. Δική μου αγαπημένη χρονιά είναι το 2011, με 100% Syrah. Ναι, ξέρω. Μεγάλη έκπληξη.

Κτήμα Γεροβασιλείου – Evangelo

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου αποτελεί μία προσωπικότητα-σταθμό στο χώρο του ελληνικού κρασιού. Από το αρχηγείο του στην Επανομή Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει με φροντίδα και πειραματισμούς να δημιουργεί σταθερά κρασιά υψηλής ποιότητας. Αν λοιπόν οι προσδοκίες είναι υψηλές για κάθε κρασί του κτήματος, εύκολα μπορεί κανείς να θεωρεί πως η ετικέτα που φέρει το όνομα του ιδρυτή του θα αποτελεί κάτι μοναδικό. Αυτό είναι το Evangelo. Ένα κρασί που δικαιώνει την φήμη του. Ακολουθώντας τις πρακτικές του βόρειου Ροδανού, στο Syrah, προστίθεται μια μικρή ποσότητα Viognier. Αν και η λευκή ποικιλία βρίσκεται σε ποσοστό μικρότερο του 10% στο κρασί, η συνοινοποίησή τους δίνει ένα μαγικό αποτέλεσμα.

Προσωπικό σημείωμα: Τα πρώτα Χριστούγεννα που περάσαμε με το κορίτσι, όταν ακόμα προσπαθούσα να την εντυπωσιάσω, ανοίξαμε την πρώτη μας φιάλη Evangelo στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω του Ανδρέα Γάβρη. Σήμερα, 8 χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι μάλλον την εντυπωσίασα.

Κτήμα Παπαϊωάννου – Μικροκλίμα

Πως μπορείς να μιλήσεις για κρασί στην Ελλάδα και να μη σκεφτείς Αγιωργίτικο. Πως να μιλήσεις για Αγιωργίτικο και να μη σκεφτείς Νεμέα. Πως να μιλήσεις για Νεμέα και να μη πάει το μυαλό σου στον πατριάρχη της περιοχής, το κτήμα Παπαϊωάννου. Από τις πολλές ετικέτες του κτήματος, αυτή που πάντα κέρδιζε τη δική μου ψήφο είναι το Μικροκλίμα. Μια premium εκδοχή της ποικιλίας, που ξεκίνησε σε μία εποχή που η παραγωγή κρασιών single vineyard στην Ελλάδα ήταν κάθε άλλο παρά διαδεδομένη. 100% Αγιωργίτικο, από ένα μικρό αλλά εξαιρετικό αμπελοτόπι, η έκδοση αυτή του Νεμεάτικου κρασιού θα ήταν σημαιοφόρος στον αγώνα για το MAGA #MakeAgiorgitikoGreatAgain

Προσωπικό σημείωμα: Το 2017 έγραφα «Τελευταία ακούω πως το αγιωργίτικο δεν είναι αξιόλογη ποικιλία και πως ένας wine lover δεν είναι δυνατόν να την έχει περί πολλού. … Η εκτίμησή μου για την ποικιλία είναι πραγματικά μεγάλη και η αδυναμία μου για το συγκεκριμένο κρασί τεράστια.  Είναι ένα από τα κρασιά που με έκαναν οινόφιλο, το κρασί που επέλεξα στην πρώτη μας οινική έξοδο με το κορίτσι και το πρώτο κρασί που βάλαμε στην κάβα μας όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την συλλογή μας.» Το 2022 πλέον, δε θα άλλαζα ούτε μία λέξη.

Κτήμα Σκούρα – Grande Cuvée

Τα κρασιά έχουν το χαρακτήρα του οινοποιού τους. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση. Και αν ακούγεται κλισέ ή ακόμα και εξωπραγματικό, αρκεί μια ιδέα από το Grande Cuvée του Γιώργου Σκούρα και θα καταλάβεις αμέσως την αλήθεια της ρήσης. Κοσμοπολίτικος χαρακτήρας από μια φινετσάτη Νεμέα. Ένα κρασί που φανερώνει το υψόμετρο και το ξεχωριστό terroir του αμπελιού. Ζύμωση σε δεξαμενές, μετά σε βαρέλια, ωρίμανση σε καινούργια γαλλικά barriques για 12 μήνες και τέλος παλαίωση στη φιάλη για minimum 6 μήνες. Χρονοβόρο, περίπλοκο, αλλά το αποτέλεσμα φωνάζει πως η δουλειά ανταμείβεται.  

Προσωπικό σημείωμα: Μια από τις πρώτες επισκέψεις μας σε οινοποιείο ήταν αυτή στο Κτήμα Σκούρα. Η μικρή μου εμπειρία δεν είχε φέρει το κρασί αυτό στο ποτήρι μου μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ακούγεται αστείο να χαρακτηρίζω το Grande Cuvée ως ανακάλυψη, ωστόσο για εμένα ήταν το πρώτο κρασί που ξεχώρισα χωρίς κάποιος να μου το προτείνει. Φήμες που λεν πως η εποχή αυτή είναι τόσο παλιά που ο συγγραφέας είχε μαλλιά, ελέγχονται ως ανακριβείς.

Κτήμα Κατσαρού – Ερυθρό

Το κρασί που έγινε συνώνυμο του Bordeaux blend στην Ελλάδα. Δεν είναι ένα ακόμα καλό κρασί. Είναι μία σταθερά ανάμεσα στους οινόφιλους. Βρες έναν οινόφιλο στην χώρα μας που δεν έχει αυτή την εμβληματική ετικέτα στην κατοχή του και μετά πες 6 αριθμούς. Πιο πιθανό να πιάσεις το τζόκερ παρά να μη βρεις Κτήμα Κατσαρού. Φτιάχνεται από 80% Cabernet Sauvignon και 20% Merlot από αμπέλια που βρίσκονται στην Κρανιά Ολύμπου. Οι συνθήκες της περιοχής, ο κρύος χειμώνας, οι μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας το καλοκαίρι και τα ήπια ρεύματα αέρα από το Αιγαίο, μας δίνουν ένα βελούδινο, συμπυκνωμένο κρασί με καλοδουλεμένες, στρόγγυλες τανίνες.

Προσωπικό σημείωμα: Η πρώτη τυφλή δοκιμή είναι ένα γεγονός τρομακτικό. Όταν η Τέστα μας έφερε ένα κρασί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, ήταν σαν απροειδοποίητο τεστ στο σχολείο. Το κορίτσι χάρηκε. Εγώ ήθελα να κάνω τον άρρωστο. Δύσκολο όταν παράλληλα είσαι και οικοδεσπότης. Το τεστ, συγγνώμη η τυφλή δοκιμή τελικά μου άρεσε. Ίσως επειδή ήταν δύσκολο να μη βρούμε ένα τόσο χαρακτηριστικό κρασί. Τελικά τα παίρνω τα γράμματα.

Κυρ-Γιάννη – Διάπορος

Αφού σας το έχω πει. Δε μου αρέσει το ξινόμαυρο. Τι εννοείς γιατί αγαπώ τότε τόσο τη Διάπορο; Άλλο αυτό. Ένα κρασί από ένα εμβληματικό οινοποιείο. Η ναυαρχίδα του ίσως. Ένα κρασί από ένα επιλεγμένο αμπελοτόπι. Από το αμπελοτεμάχιο #5 του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι. Ξινόμαυρο με μια ιδέα Syrah, τόσο όσο να σπάει ο χαρακτήρας του μονοποικιλιακού. Τόσο όσο να αναζητά από κάπου τον τίτλου του Super-Naousa, κατά το Super-Tuscan.

Προσωπικό σημείωμα: Πέρασα τα νεανικά μου καλοκαίρια στη Βουρβουρού Χαλκιδικής. Ό,τι και να γινόταν, έστω για 5 μέρες έπρεπε να βρεθώ εκεί και να αφεθώ στα κρυστάλλινα νερά και τη θερμή άμμο της παραλίας. Για όσους δε γνωρίζουν, Διάπορος είναι το μικρό νησί στα ανοιχτά της Βουρβουρούς. Ο Διάπορος, αρσενικό γένος για τους συνομηλίκους μου, ήταν πάντα τόπος μαγικός. Μια βαρκάδα που σε περνούσε από τη Χαλκιδική στην Καραϊβική. Τη Διάπορο την αγάπησα πριν καν μπει στο ποτήρι μου. Είναι μεγάλη τύχη που η ποιότητα του κρασιού υπερβαίνει τη νεανική μου νοσταλγία.

Κτήμα Τσέλεπου – Αυλοτόπι

Cabernet, the king of the castle. Η κοσμοπολίτικη αυτή ποικιλία βρήκε εύφορο έδαφος στη Μαντινεία. Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο. Βρήκε ένα τραχύ και δύσκολο τόπο. Το Αυλοτόπι είναι ένα άγονο αμπελοτόπι, σε υψόμετρο 750μ από το οποίο ο Γιάννης Τσέλεπος πήρε ότι καλύτερο είχε να δώσει το terroir και μας έδωσε ένα σπουδαίο κρασί. Σφάξτε τον μόσχο το σιτευτό. Βγάλτε μπριζόλες, βγάλτε φιλέτα.


Προσωπικό σημείωμα: Όταν ξεκίνησα την περιπέτειά μου στο χώρο του κρασιού, ο Στέλιος συνήθιζε να μας σερβίρει κρασιά με τη λογική της αυξανόμενης πολυπλοκότητας. Όταν μετά από ένα σεβαστό διάστημα καθημερινών δοκιμών ζήτησα να δοκιμάσω το Αυλοτόπι, απλά αρνήθηκε. Εν καιρώ έφτασε στο ποτήρι μου. Ένα κρασί που αξίζει να το περιμένεις. Ο Στέλιος ξέρει.