Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που θα μαζέψουμε τους φίλους μας σπίτι γύρω από το τραπέζι και φυσικά θα τους προσφέρουμε αγαπημένα μας κρασιά. Παρακάτω θα βρείτε τις προτάσεις μας…….. Αλήθεια κατάφερες να ολοκληρώσεις δυο σειρές από ένα τέτοιο κείμενο; Μιλώντας σοβαρά, αν χρειάζεσαι ένα κείμενο με σοβαρές προτάσεις για wine pairing στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου έχω μια ερώτηση. Πως βρέθηκες εδώ; Αφού πάντως μπήκες στον κόπο και μας τιμάς με την παρουσία σου, μπορεί να μην έχω λίστα με επιλογές να σου δώσω, αλλά δυο τρία πράγματα που έχω τσιμπήσει με τα χρόνια, με χαρά να τα μοιραστώ.
Ανακάλυψη πρώτη. Αν σε καλέσουν σε σπίτι, αντί να πάρεις δύο φιάλες κρασί κάνε την έκπληξη και επίλεξε μία φιάλη magnum (φιάλη 1,5lt). Παίρνεις την ίδια ποσότητα κρασιού αλλά το wow factor θα είναι πολλαπλάσιο όταν η πόρτα ανοίξει και είσαι στην άλλη μεριά με μια τεράστια φιάλη στα χέρια. Αν θες να το πας στο next level, διάλεξε μια jeroboam (double magnum) και θα έχεις ισοπεδώσει κάθε άλλον καλεσμένο. Επίσης για κάποιον περίεργο λόγο, όλοι θεωρούν ότι ξόδεψες περισσότερα από όσα έχεις πραγματικά δαπανήσει για την αγορά σου.
Ανακάλυψη δεύτερη. Σε έχουν καλέσει ξανά κάπου. Θες να πάρεις δύο φιάλες κρασί και δεν ξέρεις τα γούστα της ομήγυρης; Σε αυτή τη περίπτωση μην στεναχωριέσαι και μην απελπίζεσαι. Ο κανόνας λέει, όταν έχεις αμφιβολία, διάλεξε μπουρμπουλήθρες. Επίλεξε δύο καλής ποιότητας αφρώδη κρασιά και δεν υπάρχει περίπτωση να πέσεις έξω. Αν πάλι επιλέξεις αφρώδη magnum, τότε άφησε σχόλιο κάτω από το άρθρο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για πρόσκληση στο σπίτι μας!
Ανακάλυψη τρίτη. Δεν γίνεται να είσαι μονίμως καλεσμένος, ώρα να μαζέψεις τον κόσμο σπίτι σου. Αρχικά υπολόγισε πως για τις ετοιμασίες χρειάζεσαι +50% περισσότερο χρόνο από όσον έχεις αρχικά σκεφτεί. Αφού πλέον έχεις νέο χρονοδιάγραμμα και άρα αρκετό χρόνο για να ετοιμαστείς, προχωράς στα σημαντικά. Θυμήσου ότι καλείς κόσμο στο σπίτι και όχι σε wine bar. Σκοπός είναι οι καλεσμένοι σου να περάσουν καλά και όχι να μάθουν όλες τις νέες ποικιλίες που καλλιεργεί με permacultura ένας ερημίτης στην Κάρπαθο. Φρόντισε να έχεις αρκετό κρασί για κάθε επισκέπτη (χοντρικά έχω καταλήξει πως μία φιάλη ανά άτομο είναι καλή ποσότητα) και κινήσου σε τρεις, τέσσερεις επιλογές με λευκό και κόκκινο ανάλογα με το γούστο της παρέας. Τι θα πει δεν ξέρεις το γούστο τους. Αγνώστους κάλεσες στο σπίτι;
Ανακάλυψη τέταρτη. Περιμένω να δω ποιος θα πετάξει πρώτος ένα «Σιγά ρε Μαγγελάνε, πόσες ανακαλύψεις ποια;» αλλά προς το παρόν βλέπω με σέβεστε. Είτε είσαι καλεσμένος, είτε έχεις καλέσει κόσμο στο σπίτι ή ακόμα και αν είσαι κάπου έξω, υπάρχουν πιθανότητες να συναντήσεις έναν wine snob. Αν δεν θες να ακολουθήσεις την μέθοδο “Not An Expert”, δηλαδή άμεση δήλωση άγνοιας και συνέχεια των δοκιμών, υπάρχει τρόπος να μιλήσεις winese και εσύ. Αρχικά σηκώνεις το ποτήρι προς το φως και εξετάζεις το χρώμα του κρασιού. Μείνε αμίλητος 5-6 δευτερόλεπτα και μετά με αυτοπεποίθηση πες «Καταπληκτικό χρώμα, σχεδόν σαν το κόκκινο του Μοντιλιάνι», say wha!!! Συγχαρητήρια μόλις πήρες το lower στα winese!
Πέρα από την πλάκα , δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να απολαύσεις ένα καλό κρασί. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για δοκιμές και καλή παρέα και οι γιορτές μας δίνουν αρκετές αφορμές για να τα συνδυάσουμε. Ίσως ακόμα να είναι και η ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι για πρώτη φορά και μπορεί ακόμα να αρχίσεις να παρατηρείς το χρώμα του κρασιού πέρα από το “κόκκινο του Μοντιλιάνι”. Αν δοκιμάσεις πάντως κάτι που σου άρεσε, άφησέ μας σχόλιο για τις ανακαλύψεις σου.
Leave a comment