Το 24 είναι το νέο κρασί του Κτήματος Μοσχόπολις που σύντομα θα βρίσκεται στην αγορά. Pinot Noir 100%, φτιαγμένο με την προσθήκη οινολάσπης από Ασύρτικο(!) και 24 μήνες ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια.
Το κρασί – Μοσχόπολις 24 Pinot Noir
Το Pinot Noir δεν είναι μέσα στις πρώτες επιλογές των Ελλήνων οινοποιών. Οι συνθήκες της χώρας μας δεν το ευνοούν στις περισσότερες περιοχές και η λεπτότητα του σταφυλιού το κάνει ακόμα δυσκολότερο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις επίμονων οινοποιών και σημεία της χώρας όπου αν συνδυαστούν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την παραγωγή σοβαρών κρασιών.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από το κτήμα Μοσχόπολις. Πριν από περίπου 15 χρόνια ο Δρ. Γεώργιος Γερμάνης επέβλεψε και καθοδήγησε την φύτευση ενός αμπελώνα Pinot Noir στις πλαγιές της Πίνδου. Με υψόμετρο περίπου 900m, μέσα στο περίφημο μονοπάτι των αρκούδων (Ursa Trail), και κλίμα που συνδυάζει το κρύο που αγαπά τόσο πολύ αυτό το σταφύλι με την απαραίτητη ζέστη -λέμε τώρα- ώστε να υπάρξει κατάλληλη ωρίμανση, το αμπέλι αυτό είχε από την πρώτη στιγμή τις απαραίτητες προδιαγραφές για να παράγει καρπό υψηλών προδιαγραφών.
Φτάνοντας στο σήμερα – στο 2017 δηλαδή, άρα σχεδόν σήμερα- ήρθε η ώρα των νεότερων του οινοποιείου να απολαύσουν τους καρπούς, στην κυριολεξία, αυτής της φύτευσης. Ο Δημήτρης, η Αλίκη και ο Θοδωρής, με τον πρώτο να έχει πιέσει λίγο παραπάνω σε αυτή τη κατεύθυνση, πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν ένα κρασί αξιώσεων. Ένα ντελικάτο Pinot Noir.
Το κρασί πέρασε 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια όπου έγινε προσθήκη οινολάσπης (sur lies) από τα ασύρτικα του κτήματος αποκτώντας έτσι ένα ακόμα επίπεδο πολυπλοκότητας. Η σοδειά του 2017 εμφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισμα, όπως άλλωστε όλα τα κρασιά του κτήματος- και βρέθηκε στο ποτήρι μας πριν λίγες μέρες, ένα βράδυ του Οκτωβρίου.
Το Μοσχόπολις 24 Pinot Noir είναι ένα κρασί delicatessen. Ξεκάθαρα γαστρονομικό, θα συνοδεύσει εύκολα φαγητό αλλά, όπως κάθε αγαπημένο μου κρασί, μπορεί με άνεση να σταθεί μόνο του στο ποτήρι. Έχει κομψή και καθαρή μύτη με αρώματα κερασιού και μπαχαρικών, μαλακές τανίνες, σωστή συμπύκνωση και μέτριο σώμα. Καταναλώνεται ευχάριστα άμεσα αλλά πιστεύω πως με υπομονή μερικών χρόνων θα έχουμε στα χέρια μας μια “Ελληνική Βουργουνδία”.
Back Story
Το κτήμα Μοσχόπολις αυτή τη στιγμή είναι ίσως το πιο hot όνομα στα χείλη και στα ποτήρια των Ελλήνων οινόφιλων. Πολύ σύντομα κατάφερε να γίνει ένα από τα αγαπημένα μικρά οινοποιεία όλων όσων είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά από το Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης. Με μερικά από τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά στην γκάμα του, ήταν μαθηματικά βέβαιο πως κάποια στιγμή θα το ανακαλύπταμε και εμείς. Αυτό που δεν ξέραμε εξ αρχής είναι πως στην συνέχεια θα ανακαλύπταμε άγνωστες σχέσεις που θα μας έβαζαν σε τροχιά να δοκιμάζουμε σχεδόν πρώτοι μια νέα ετικέτα, πριν καν την κυκλοφορία της στην αγορά.
Η πρώτη γνωριμία με το κτήμα Μοσχόπολις έγινε πριν από μερικά χρόνια σε μια εκδήλωση του botilia.gr. Δεν θα την χαρακτήριζα κεραυνοβόλο έρωτα, όμως το 18 κέρδισε άμεσα τις εντυπώσεις. Στην ίδια εκδήλωση έγινε και η πρώτη γνωριμία με τον Θοδωρή Γερμάνη.
Με τον Θοδωρή μεγαλώσαμε στην Θεσσαλονίκη στην ίδια γειτονιά, χωρίς ποτέ να γνωριστούμε. Είχαμε κοινούς φίλους, χωρίς ποτέ να συμπέσουμε παρέα. Βρεθήκαμε και οι δύο στην Αθήνα και ζούμε σε απόσταση μερικών τετραγώνων. Μοιραία λοιπόν κάποια στιγμή οι πλανήτες εναρμονίστηκαν και γνωριστήκαμε. Το κρασί έχει την τάση τις γνωριμίες να τις μετατρέπει σε φίλιες και σύντομα βρεθήκαμε να περνάμε βράδια με τα κορίτσια μας και κρασί. Όχι μόνο του κτήματος.
Η σχέση μας με τα κρασιά του αρχικά ήταν διακριτική και σήμερα φανατική. Από λίγες φιάλες κάθε χρόνο μέχρι την διάθεση για en primeur αγορές πλέον. Αποκορύφωμα του ενθουσιασμού μας, ένα κιβώτιο με όλες τις ετικέτες του κτήματος που μας ακολούθησαν στο τελευταίο μας ταξίδι στην Σαντορίνη και άνοιξαν στις ανάπαυλες του τρύγου του Βασάλτη.
Κάπως έτσι, στην τελευταία πρόσκληση στο σπίτι μας, είχαμε την τύχη και την τιμή να δεχτούμε ένα εξαιρετικό δώρο. Την τύχη να δοκιμάσουμε μία φιάλη 24 του 2017 και την τιμή να ερωτηθούμε για τη γνώμη μας.
Leave a comment