Η τέλεια καροτόσουπα

Θα πρέπει -είμαι πια σίγουρη- σε κάποια προηγούμενη ζωή να είχα γεννηθεί πρόβατο. Αν με ρωτήσεις πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς λαχανικά και πρασινάδες, θα σου απαντούσα άδεια. Τα αγαπώ ελάχιστα λιγότερο από το τυρί. Και ας μην αρχίσω πάλι για το τυρί.

Οι σούπες δε, αυτές οι τυχαία συναρπαστικές, με όσα έχεις στο ψυγείο σου είναι το καλύτερό μου βραδινό για το χειμώνα. Ιδίως για το χειμώνα. Μου ζεσταίνουν την ψυχή, όταν τις πετυχαίνω. Ευτυχώς τις πετυχαίνω.

Το καρότο από την άλλη είναι εκείνη η απίθανη ρίζα που εκ πρώτης συνειρμικά σου θυμίζει είτε τη λαχανοσαλάτα είτε τη φασολάδα είτε τα λεμονάτα στικς στο πλάι του ποτού σου, όταν είσαι πολύ τυχερός ή γνωρίζεις το μπάρμαν. Όλα υπέροχα φυσικά.

Χθες ήθελα όμως μια σούπα, που να αποτελείται βασικά από καρότο, να μην το εκμεταλλεύεται απλώς για το χρώμα του. Και την έκανα. Έψησα τα καρότα πρώτα και αυτό έκανε τη διαφορά. Χειροποίητος ζωμός λαχανικών, τζίντζερ, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Χωρίς παρμεζάνα, φινόκιο ή γκουαντσάλε. Εξαιρετικά και τα τρία αλλά δεν τα έχεις συνήθως πρόχειρα. Και μη με μαλώσεις για το τζίντζερ, αυτό το έχω όντως πάντα στο ψυγείο. Το βάζω ακόμα και στην πορτοκαλάδα.

Η σούπα πολτοποιήθηκε για να γίνει βελούδινη και καθόλου αραιή, όπως ακριβώς μου αρέσει.

Καροτόσουπα

Καροτόσουπα

Να μην το συνοδέψεις με ένα ποτήρι κρασί; Εκ πρώτης το μυαλό σου πηγαίνει στο κόκκινο. Όμως όχι, πάντα ανάποδη εγώ. Διάλεξα ένα αγαπημένο λευκό, τη Μαλαγουζιά 2016 του Kitrvs, να με ταρακουνήσει. Η φρεσκάδα, η πιπεράτη γεύση και το άρωμα συνοδεύουν άψογα τη λεπτότητα της σούπας. Ακόμα κι αν το μοναδικό προσόν της ήταν αυτό το εξαίσιο άρωμα, πίστεψέ με είναι αρκετό για να σε κερδίσει. Θα διαπερνούσε και κλειστό τζάμι.

Σου φάνηκε εξαιρετικά λιτό; Ένας αγαπημένος μου λέει ότι ένα λουκάνικο πάει παντού. Κάνε ό,τι λέει και διάλεξε ένα καπνιστό. Εγώ είμαι καλά έτσι.