Περαία μου, Περαία μου με το Paleo σου

Όποιος με έχει γνωρίσει ξέρει για την μεγάλη αγάπη που έχω για τον Πειραιά. Είναι η καταγωγή, είναι η απόσταση που μας χώριζε για χρόνια, είναι ότι το κορίτσι είναι Πασαλιμάνι γέννημα θρέμμα, είναι όλα μαζί. Τον τελευταίο χρόνο όμως είναι και κάτι ακόμα. Ένας από τους πλέον αγαπημένους μου χώρους κρασιού βρίσκεται στον Πειραιά. Και όταν λέμε Πειραιά, το εννοούμε. Λιμάνι, κέντρο, ανάμεσα σε μηχανουργεία, συνεργεία και σιδεράδικα. Δυο δρόμους πάνω από την θάλασσα. Φυσικά και μιλάω για το Paleo.

Η πρώτη επαφή μας με το μαγαζί ήταν αμέσως μετά το ταξίδι μας στη Σικελία. Εντυπωσιασμένοι από τα Σικελικά κρασιά ψάχναμε εναγωνίως μια Nero d’Avola στον κατάλογο όταν μας προσέγγισε ο κος Καϋμενάκης και με την έμφυτη ευγένειά του μας καθοδήγησε. Nero d’Avola δεν υπήρχε αλλά η πρόταση του για ένα Negroamaro είχε απόλυτη επιτυχία.

Από τότε κάθε φορά η επίσκεψη στο Paleo έχει πάρει χαρακτήρα παιχνιδιού. Η σειρά πάει κάπως έτσι. Εμείς απλά αναφέρουμε ένα κρασί που δοκιμάσαμε και μας άρεσε και με αυτή την αφορμή αυτός μας προτείνει. Βαθμός ικανοποίησης: 100%. Όταν πάλι έχουμε μια αμύητη στο κρασί παρέα μαζί μας τότε τους ζητά μια περιγραφή των γεύσεων που τους αρέσουν και προτείνει. Βαθμός δημιουργίας νέων winelovers μετά την επίσκεψη στο Paleo: 100%.

Αγαπημένη λεπτομέρεια, η αναγραφή των διαφόρων οινικών προορισμών που έχει επισκεφτεί ο ιδιοκτήτης, στην πλάτη κάθε καρέκλας.

Αγαπημένη λεπτομέρεια, η αναγραφή των διαφόρων οινικών προορισμών που έχει επισκεφτεί ο ιδιοκτήτης, στην πλάτη κάθε καρέκλας.

Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν εχθές το βράδυ. Στο γνωστό παιχνίδι μας, αναφέραμε την πρόσφατη δοκιμή ενός Markus Molitor Riesling. Η πρόταση ήταν άμεση και άκουγε στο όνομα Dr. Loosen 2015 Red State. Ένα ξηρό Riesling με πολύπλοκα αρώματα. Το άρωμα του και μόνο ήταν αρκετό για να μας δώσει ένα διάπλατο χαμόγελο. Η γεύση του πάλι ότι ακριβώς μας είχε περιγράψει ο οινοχόος μας. Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κρασιά που έχω δοκιμάσει.

Φυσικά ένα τόσο νόστιμο κρασί είναι γραφτό του να μην έχει μεγάλο χρόνο παραμονής πάνω στο τραπέζι. Σχετικά γρήγορα λοιπόν έφτασε η ώρα του δευτέρου ημιχρόνου. Πώς όμως συνεχίζεις μετά από ένα τόσο γεμάτο γεύση και άρωμα κρασί; Σαν να μην ήταν αρκετά περίπλοκη η επιλογή, έπεσε η ιδέα να συνεχίσουμε με λευκό και όχι με ένα στιβαρό κόκκινο που θα ήταν η λογική συνέχεια. Και πάλι η λύση ήρθε με απόλυτη επιτυχία.

Equipo Navazos OVNI 2015 Pedro Ximénez

Equipo Navazos OVNI 2015 Pedro Ximénez

OVNI 2015, Pedro Ximénez  από Equipo Navazos, ένα κρασί από τον Ισπανικό νότο. Πρώτη δοκιμή αυτού του τυπικού Ανδαλουσιανού σταφυλιού (δεν λεγόμαστε τυχαία NotAnExpert) και το χαμόγελο παρέμεινε στο ίδιο μέγεθος. Μια νότα οξείδωσης στο άρωμα του, που προσωπικά τείνει να γίνει αγαπημένη μυρωδιά στα λευκά κρασιά, ισορροπημένο σώμα, λεπτή γεύση. Η περιέργεια μου πλέον έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Σίγουρα θα ακολουθήσει αναζήτηση και για άλλες ετικέτες της ποικιλίας Pedro Ximénez.

Δεν θα μπω σε ανάλυση της λίστας του μαγαζιού, του μενού ή του χώρου. Τα έχουν γράψει αρκετοί, πολύ πιο ειδικοί από εμένα. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι πως κάθε φορά φεύγω από το Paleo με ανυπομονησία για την επόμενη επίσκεψη μου. Κάθε φορά είμαι χαρούμενος από τις επιλογές και γεμάτος homework για τα υπέροχα κρασιά, πολλά από τα οποία ούτε καν γνώριζα πως υπάρχουν. Κάθε φορά θυμάμαι τι είναι αυτό που με τράβηξε στον κόσμο του κρασιού εξ αρχής.

A post shared by Makis Panagopoulos (@makispan) on