Σαντορίνη 2015 – Βασάλτης

Αγόρι γνωρίζει κορίτσι. Αγόρι και κορίτσι βγαίνουν πρώτο ραντεβού. Μπορεί να είναι σε ένα wine bar, μπορεί να είναι movie and dinner ή ακόμα και στο γήπεδο (θα τα πούμε άλλη φορά). Το πρώτο ραντεβού τελειώνει και αγόρι και κορίτσι έχουν κολλημένο ένα χαμόγελο στα χείλη και εύχονται να είχε κρατήσει λίγο παραπάνω. Μερικές στιγμές, μερικές ώρες ακόμα. Και μετά περιμένουν με ανυπομονησία το δεύτερο ραντεβού, που μπορεί να γίνει τρίτο που μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει σπίτι κανονικό, με σκύλο και μωρά. Και όλα αυτά είχαν φανεί από το πρώτο λεπτό του πρώτου ραντεβού.

Ε, κάπως έτσι είναι η σχέση μου με τη Σαντορίνη του Βασάλτη. Από την πρώτη γουλιά ήξερα πως πρόκειται να είναι ένα κρασί το οποίο θα αγαπήσω πολύ δυνατά. Ήταν έρωτας από την πρώτη γουλιά.

Πρώτη φορά τη δοκίμασα όταν μια φιάλη της έφτασε στο Ετερόκλητο για δοκιμή. Η Τέστα την μοιράστηκε μαζί μας για να ακούσει την άποψη του κοινού. Αν θυμάμαι καλά δεν είχε καν βγει ακόμα στην αγορά καλά καλά. Όταν μετά από καιρό η φιάλη ήταν στον κατάλογο κανονικά, δεν χάσαμε λεπτό και ανοίξαμε μία. Είχα αγωνία, ισάξια με αυτή του δεύτερου ραντεβού. Κι αν η δοκιμή δεν έλεγε την αλήθεια; Αν στο μυαλό μου είχα δημιουργήσει μια εικόνα εξιδανικευμένη; Η ανησυχία κράτησε μόλις μία στιγμή. Η Σαντορίνη του Βασάλτη ήταν όλα όσα θυμόμουν. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν αστεία, χαριτωμένη, sexy και έξυπνη ταυτόχρονα αλλά θα ήταν κάπως χαζό γιατί μιλάμε για κρασί και όχι για το κορίτσι μου. Μπορώ να πω όμως ότι ήταν (είναι ακόμα) η Σαντορίνη όπως ακριβώς την ονειρεύομαι.

A post shared by Makis Panagopoulos (@makispan) on

Με χρώμα λαμπερό χρυσό, κομψά αλλά ταυτόχρονα σύνθετα αρώματα, έντονη ορυκτότητα και οξύτητα «ξυράφι» που ωστόσο δεν γίνεται ποτέ ενοχλητική, αποτελεί για μένα την ιδανική έκφραση του Ασύρτικου στο ιδανικό για την ποικιλία terroir. Αγαπημένη μου λεπτομέρεια η αλμυρή του επίγευση. Συνδυάζεται άριστα με ψάρια και θαλασσινά, αλλά προσωπικά την απολαμβάνω εξαιρετικά και μόνη της συνοδεία καλής παρέας και συζήτησης. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι το ιδανικό κρασί για το πρώτο ραντεβού.

Η Σαντορίνη του Βασάλτη είναι για μας πλέον το κρασί της επιλογής μας κάθε φορά που θέλουμε να πείσουμε έναν φίλο ή γνωστό πως το κρασί μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από απλά ένα ακόμα ποτό που βάζουμε στο τραπέζι μας. Έχουμε μοιραστεί μια φιάλη με φίλους από την άλλη άκρη του κόσμου, με αγνώστους που έγιναν φίλοι, πριν από δύσκολες στιγμές, μετά από χαρούμενα νέα, στο σπίτι μας, στο στέκι μας. Η Σαντορίνη του Βασάλτη για μας, δανειζόμενος ένα ποδοσφαιρικό motto, είναι “Més que un vino”.

Σαντορίνη 2015 – Βασάλτης

  • Περιοχή : Σαντορίνη
  • Ποικιλία: 100% Ασύρτικο
  • Tasting Notes: Χρυσοκίτρινο χρώμα, γεμάτο οξύτητα σώμα με έντονη μεταλλικότητα. Νευρικό και μελένιο ταυτόχρονα. Σε ένα ποτήρι Βασάλτη θα βρεις ατσάλι από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, την αλμύρα της θάλασσας του Αιγαίου, την δροσιά των μελτεμιών και την δύναμη του οινοποιού που επιβλήθηκε στην φύση.