Δέκα Ελληνικά κρασιά που θα κρατήσουν το καλοκαίρι ζωντανό!
Πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Η καλύτερη στιγμή για μια λίστα με καλοκαιρινά κρασιά. Δεν είναι μια λίστα με τα κρασιά που πρέπει να πιείς. Είναι μια λίστα με τα κρασιά που ήπιαμε. Μια λίστα με δέκα κρασιά που ζωγράφισαν το καλοκαίρι μας. Μια λίστα με κρασιά που προφθαίνεις να δοκιμάσεις και να κρατήσεις το καλοκαίρι ζωντανό. Μια λίστα εισιτήριο. Ακτοπλοϊκό.
Rosé du Vieux Village Rosé Brut 2020 – Domaine Apostolidis
Το καλοκαίρι πρέπει να το πιάνεις από τα μούτρα. Να μην αφήνεις μέρα να πάει χαμένη. Θα φτάσει ο Σεπτέμβρης και θα αναρωτιέσαι αν το έζησες αρκετά. Γι’ αυτό, πρώτη μέρα του θέρους δοκίμασε ένα ροζέ απολαυστικό αφρώδες. Ένα κρασί που θα δώσει τον τόνο για το τι θα ακολουθήσει. Ένα ροζέ σαν το Rosé du Vieux Village Rosé Brut του κτήματος Αποστολίδη.
Tasting Notes: Απαλό ροζ, σομόν χρώμα. Αφρισμός με μικρή, κομψή φυσαλίδα που επιμένει για ώρα. Στη μύτη κεράσι και μαύρα φρούτα. Τοστ, brioche, ζύμη, δίνουν μια αίσθηση Γαλλίας στο κρασί απ’ την Μακεδονία. Απολαυστική επίγευση.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 80% Μαλβάζια, 20% Αγιωργίτικο |
Προέλευση | Καβάλα |
Αλκοόλ | 12.5% |
Antara – Vaptistis
Καλοκαίρι χωρίς αντάρα γίνεται; Θα είναι αντάρα στη θάλασσα; Θα είναι αντάρα στον έρωτα; Θα είναι αντάρα σε συναυλίες με πυρσούς και σημαίες; Γιατί αντάρα θα έχει σίγουρα το καλοκαίρι. Έστω μία. Έστω κι αν είναι σε φιάλη. Για μένα θα είναι μια Αντάρα από την Τήνο. Ένα αιγαιοπελαγίτικο Ασύρτικο που φέρνει μελτέμια στα ποτήρια μας.
Tasting Notes: Χρώμα αχυροκίτρινο. Στη μύτη όλα τα τυπικά στοιχεία του Ασύρτικου και του Αιγαίου. Εσπεριδοειδή, λεμόνι, πέτρα και θάλασσα. Εξαιρετική οξύτητα και μακριά επίγευση.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Ασύρτικο |
Προέλευση | Τήνος |
Αλκοόλ | 13% |
Κισηρόπη – Κτήμα Φλαμουρού
Σε άλλους αρέσουν τα πεύκα μέχρι τη θάλασσα. Άλλοι θέλουν παραλίες με ντιβάνια μέσα στο νερό. Μερικοί αγαπούν τα βουνό. Για μένα ελληνικό καλοκαίρι είναι πέτρα, θρούμπι, ήλιος. Σαν την Ανάφη που ούτε φέτος κατάφερα να γνωρίσω. Ό,τι κοντινότερο η Γαϊδουριά του Στέφανου, του chef – οινοποιού που έχει ταυτίσει το όνομα του τόσο με το νησί που πλέον δεν είναι ο Στέφανος Μιχάλης αλλά ο Στέφανος Ανάφη.
Tasting Notes: Κεχριμπαρένιο χρώμα, στη μύτη βοτανικότητα και λίγα λουλούδια. Το σώμα του γεμάτο, με μια αίσθηση λιπαρότητας, πλούσιο σε βερύκοκο και αχλάδι. Ασυνήθιστα χαμηλό ακλοόλ για κρασί απ’ την Ανάφη.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Γαϊδουριά |
Προέλευση | Ανάφη |
Αλκοόλ | 11% |
V for Vostilidi – Σαρρής
Το καλοκαίρι πρέπει να είναι λιτό. Δωρικό. Καθαρό. Το καλοκαίρι πρέπει να σε εκφράζει. Να είναι αυτό που θες εσύ. Αυτό που ονειρεύεσαι όλο τον χρόνο. Ό,τι σε εκφράζει. Να είναι ο τόπος, οι γεύσεις, τα αρώματα. Σαν το V του Σαρρή. Ένα βοστυλίδι όπως ακριβώς το έχει στο μυαλό του ο Πάνος. Σαν ένα καλοκαίρι πιστό στα θέλω σου.
Tasting Notes: Χρώμα φωτεινό χρυσαφί. Στη μύτη βότανα, κηρύθρα και εσπεριδοειδή. Η οξύτητά του τραγανή, με τόνους ορυκτότητας. Μακρά επίγευση με τανική αίσθηση.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Βοστυλίδι |
Προέλευση | Κεφαλονιά |
Αλκοόλ | 13% |
(Ρ)αμπελιά – Χατζηδάκης
Το καλοκαίρι του ’20, τον αξέχαστο Ιούνιο του ’20 ένα πλοίο αποβίβαζε μια χούφτα γενναίους ταξιδιώτες στο νησί της Σαντορίνης. Αυτή η επίσκεψη ήταν σημείο καμπής στην ιστορία μου. Μια Σαντορίνη διαφορετική, που έκτοτε είναι το νέο μου χωριό. Φέτος το πρόγραμμα δεν είχε Σαντορίνη, αλλά είχε τουλάχιστον τη νέα και πολύφερνη Super Santorini (Ρ)αμπελιά. Για τις δημοτικές εκλογές άραγε προλαβαίνω να ψηφίσω στο χωριό;
Tasting Notes: Με ένα χρώμα λαμπερό και ανάλαφρο κίτρινο, το κρασί μας δείχνει από την πρώτη στιγμή πως είναι φρέσκο, σχεδόν βρέφος. Στη μύτη η κομψότητα του δεν προδίδει με τίποτα πως το 30% του κρασιού έχει μείνει στο βαρέλι για 12 μήνες. Το υπόλοιπο 70% ωρίμασε με τις φίνες οινολάσπες του για το ίδιο διάστημα. Το αποτέλεσμα εκρηκτικό. Μια τυπική premium Σαντορίνη. Αυτό που περιμένεις από μια single vineyard ετικέτα του νησιού. Συμβουλή, αφήστε μια δυο φιάλες για παλαίωση. Το κρασί το ζητάει.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Ασύρτικο |
Προέλευση | Σαντορίνη |
Αλκοόλ | 14% |
Λύχνος – Ντουράκης
Στην Κρήτη μπορείς να περάσεις όλα τα καλοκαίρια της ζωής σου και να μην τη χορτάσεις. Ένας λόγος παραπάνω, τα υπέροχα κρασιά που έρχονται τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε αυτά ο Λύχνος, ένα υπέροχο Βιδιανό, το νέο hot thing στις Ελληνικές ποικιλίες. Ένα κρασί που με την ποιότητά του, φωτίζει τον δρόμο (did you see what I did here?) για όλα τα value for money κρασιά.
Tasting Notes: Λεμονοκίτρινο, 100% Βιδιανό. Στη μύτη υπερισχύει το ροδάκινο και ακολουθεί το αχλάδι, ένα όμορφο ίχνος ανθικότητας και απαλή βανίλια. Στο στόμα εκρήγνυνται τα φρούτα, ροδάκινο και ανανάς με λεμόνι και μανταρίνι, αποξηραμένο βερίκοκο, χαμομήλι και μέλι. Γεμάτο πλούσιο και βουτυράτο σώμα, μέτρια οξύτητα, ορυκτότητα, αρωματική τροπική επίγευση.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Βιδιανό |
Προέλευση | Χανιά, Κρήτη |
Αλκοόλ | 14% |
Aiora Μαλαγουζιά Αμφορέας – Moschopolis
Τι είναι το καλοκαίρι, αν δεν είναι μια αιώρα δεμένη ανάμεσα σε ένα πεύκο και μια ελιά; Μια αιώρα που σε αγκαλιάζει και σε ταξιδεύει. Μια αιώρα που αναζητάς σε κάθε ευκαιρία. Σαν μια Αιώρα σε αμφορέα, που παίρνει την πολυφορεμένη Μαλαγουζιά και την μετατρέπει σε μηχανή διακτινισμού. Μια μηχανή που σε παίρνει από τη χώρα της Μαλαγουζιάς – Κολώνιας και σε πάει στην χώρα της Πολύπλοκης Μαλαγουζιάς, όπως μια αιώρα σε μεταφέρει από την καθημερινότητα στο νόημα του καλοκαιριού.
Tasting Notes: Πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, που σου δίνει αμέσως την περίλυψη του τι θα ακολουθήσει. Αρώματα από νεράτζι, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι. Το σώμα του δεμένο, η οξύτητά του ακολουθεί και ο πηλός του δίνει μια εξαιρετική γήινη υπόσταση. Επίγευση που διαρκεί.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Μαλαγουζιά |
Προέλευση | Χαλκιδική |
Αλκοόλ | 12,5% |
XMF20 – Τσέλεπος
Το καλοκαίρι δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Νέα φαγητά, νέους τόπους, νέους συγγραφείς. Το καλοκαίρι δοκιμάζουμε και τις δοκιμές των φίλων μας. Τα κρασιά που έγιναν με δικές τους δοκιμές. Με δικά τους πειράματα τα καλοκαίρια που μας πέρασαν. Τα κρασιά αυτά που μερικές φορές τα αγαπάμε λίγο παραπάνω. Κρασιά σαν το XMF, τη δοκιμή του Άρη Τσέλεπου με την ήπια παρέμβαση στο Μοσχοφίλερο που έχει δώσει ένα κρασί σαν καλοκαιρινό ποίημα.
Tasting Notes: Ροζ χρώμα χωρίς να το λες ροζέ. Στη μύτη τριαντάφυλλο,πορτοκάλι, περγαμόντο. Το σώμα του μέτριο, η οξύτητα ήπια και απαλές τανίνες. Η επίγευση μέση και απολαυστική.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Μοσχοφίλερο |
Προέλευση | Αρκαδία |
Αλκοόλ | 13% |
F Ξινόμαυρο One Off – Φοίβος Παπαστρατής
Κάποια καλοκαίρια είναι μοναδικά. Το καλοκαίρι που γνώρισες Το κορίτσι. Το καλοκαίρι που γνώρισες Το κρασί. Το καλοκαίρι που τελείωσες το σχολείο. Ο φίλος μου ο Φοίβος, έχει πάρει την έννοια του μοναδικού καλοκαιριού και την έχει κάνει επιστήμη. Με τα One-Off, μας δίνει μοναδικές εκφράσεις μοναδικών καλοκαιριών. Ξεκίνησε στη Σαντορίνη, μας πήγε μια βόλτα στην Κεφαλονιά και φέτος βιώνουμε το μοναδικό καλοκαίρι της Γουμένισσας στο οινοποιείο της οικογένειας Χατζηβαρύτη. Ένα πλούσιο, γαστρονομικό ροζέ με σφραγίδα μοναδικότητας.
Tasting Notes: Βαθύ ροζέ χρώμα. Στη μύτη μαρμελάδα ντομάτα και κόκκινα φρούτα. Το σώμα του μέτριο, η οξύτητα αισθητή και οι τανίνες μαλακές και αρκετές για να δώσουν μια στιβαρότητα στο κρασί. Η επίγευση του μεγάλη και για ροζέ, πολύ μεγάλη.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Ξινόμαυρο |
Προέλευση | Γουμένισσα |
Αλκοόλ | 14% |
Aspela – Μποσινάκης
Αυτή η αμήχανη περίοδος στο τέλος του Αυγούστου. Είναι καλοκαίρι ακόμα, ο Αύγουστος το φωνάζει αυτό μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά δεν είναι κιόλας. Ο Σεπτέμβρης φαντάζει απειλητικά δίπλα και θα κάνω ό,τι μπορώ για να το καθυστερήσω όσο μπορώ. Κάπως έτσι και η Aspela. Όχι αμήχανη, αλλά ανάμεσα σε δύο κόσμους. Δεν είναι ερυθρό, δεν είναι λευκό. Είναι κάτι μοναδικό. Ένας τρόπος να κρατήσεις το καλοκαίρι 12 μήνες ζωντανό.
Tasting Notes: Χρώμα ερυθρωπό. Στη μύτη τριαντάφυλλο, φλούδες πορτοκαλιού και μια βοτανικότητα. Το σώμα του μεσαίο, οι τανίνες ευχάριστες και η οξύτητα δένει το όλον. Μακρά επίγευση.
Ποικιλιακή Σύνθεση | 100% Μοσχοφίλερο |
Προέλευση | Μαντινεία |
Αλκοόλ | 14% |
Leave a comment