10 ελληνικά κρασιά κάτω από 10 €

Το κρασί για όσους το αγαπούν είναι μέρος της καθημερινότητας. Σε μια μάζωξη με φίλους, στο οικογενειακό τραπέζι, στην έξοδο, για όσους θυμούνται! Και ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που προστάζουν το άνοιγμα φιαλών φυλαγμένων σε κελάρια και την κατανάλωσή τους παρέα με μύστες, η καθημερινότητα προστάζει κρασιά πιο προσιτά. Δέκα τέτοια κρασιά, που θα ευχαριστήσουν τόσο τον αρχάριο όσο και τον απαιτητικό, ενθουσιώδη φίλο του κρασιού. Δέκα προτεινόμενα ελληνικά κρασιά κάτω από δέκα ευρώ.

Ρωμέικο- Οινοποιείο Μανουσάκη

Το Ρωμέικο μέχρι πρόσφατα το βρίσκαμε είτε ως γλυκό κρασί, είτε ως το διαβόητο μαρουβά της Κρήτης. Ένα σταφύλι που οξειδώνεται εύκολα και μοιάζει ιδιαίτερα με τα σταφύλια της Μαδέιρα. Από τις τάσεις στα νέα κρασιά των μικρών νησιών του Ατλαντικού ωκεανού άντλησε έμπνευση και η οικογένεια Μανουσάκη και μας έδωσε ένα ξηρό κρασί, τραγανό με ευχάριστη και ισορροπημένη οξύτητα. Όπως λένε και στην Κρήτη “I can’t recommend it enough”.

Σαββατιανό – Οινοποιείο Άωτον

Τα χρόνια που το Σαββατιανό μας έφερνε στο μυαλό μόνο βαρελίσια κρασιά αμφιβόλου ποιότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σταδιακά η ποικιλία βρίσκει τον δρόμο προς την καθιέρωση και προσπάθειες όπως αυτές του οινοποιείου Άωτον δείχνουν τον δρόμο προς την επόμενη μέρα. Μετά τη ζύμωση, ακολουθεί παλαίωση με παραμονή στις οινολάσπες του για τουλάχιστον 10 μήνες, δίνοντας στο κρασί αυτό ένα ιδιαίτερα στιβαρό σώμα, ενώ διατηρεί την οξύτητά του. Ένα Σαββατιανό της νέας εποχής.

F – Φοίβος Παπαστρατής

Ο νεαρός οινοποιός από την Χαλκίδα, έχει βαλθεί να μας τρελάνει αφού καταφέρνει χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνει το ήδη εξαιρετικό κρασί του. Το F, ένα blend Μοσχάτου και Ασύρτικου, αποτελεί το ιδανικό κρασί πασπαρτού σε όλες τις μαζώξεις μας κερδίζοντας τις εντυπώσεις ανάμεσα σε γνώστες, όπως οι φίλοι μας, και σε μη γνώστες, όπως εμείς. Με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τα αρώματά του, στέκεται ευχάριστα στο τραπέζι δίπλα σε φαγητό αν και εμείς το προτιμάμε πολύ συχνά μόνο του.

Ροζακί – Οινοποιείο Τσικρικώνη

Το Ροζακί είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις κρασιών που έχω την χαρά να πω πως μας ανακάλυψε αντί να το ανακαλύψουμε εμείς. Όταν το οινοποιείο Τσικρικώνη επικοινώνησε μαζί μας για να το δοκιμάσουμε, δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε. Φτιαγμένο από μια ποικιλία βρώσιμου σταφυλιού που δεν είχε οινοποιηθεί ποτέ, γεννά άμεσα το απλό ερώτημα. Γιατί όχι; Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Ένα κρασί με γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση και γλυκά αρώματα.

Χαρίτων – Κτήμα Χαριτάτου

Ο θυρεός στην ετικέτα σε προϊδεάζει και το περιεχόμενο της φιάλης επιβεβαιώνει τις υποψίες. Ο Χαρίτων του Κτήματος Χαριτάτου είναι ένα αριστοκρατικό κρασί με χαρακτήρα και ταυτότητα. Οι Χαριτάτοι αξιοποιούν την Κεφαλλονίτικη ποικιλία Βοστυλίδι φτιάχνοντας ένα κρασί με μέτρια οξύτητα, ευχάριστη λιπαρότητα και αρώματα εσπεριδοειδών. Ευχή μου είναι σύντομα να το απολαύσουμε στο μοναδικό αρχοντικό του κτήματος τους.

Αιώρα Λευκή – Κτήμα Μοσχόπολις

Αν κάποιος θεωρεί πως οι ετικέτες Αιώρα είναι απλά η οικονομική σειρά του κτήματος Μοσχόπολις θα βρεθεί μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη όταν δοκιμάσει τα εξαιρετικά αυτά κρασιά. Με την ερυθρή αιώρα να βρίσκεται συνήθως μερικά ευρώ πάνω από το φράγμα των 10€ βγαίνω από την δύσκολη θέση να επιλέξω τη μία από τις δύο ετικέτες. Η λευκή Αιώρα, ένα blend Ασύρτικου, Ξινόμαυρου και Μαλαγουζιάς, με γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και βουτυράτα και λεμονάτα αρώματα. Bonus points γιατί παλαιώνει εξαιρετικά. Μιλάω εκ πείρας.

Lenga Rose – Κτήμα Αβαντίς

Το βλέπεις, το μυρίζεις, το δοκιμάζεις και φαντάζεσαι πως είσαι στη Γαλλική εξοχή, τρέχεις στα λιβάδια χέρι χέρι με το ταίρι σου και η ζωή σου έχει για soundtrack τουλάχιστον Christophe στη διαπασών. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι ένα κρασί που φτιάχνει ο Απόστολος για την αγαπημένη του Λένγκα; Blend Gewurztraminer και Μαυροκουντούρας, το ρομαντικό αυτό ροζέ θα κερδίσει τις καρδιές όσων το δοκιμάσουν. Ισορροπημένο σώμα, αρώματα τριαντάφυλλου και μια δόση γλυκύτητας, απολαμβάνεται κρύο από ανθρώπους με ζεστή καρδιά!

Syrah – Κτήμα Σαμαρτζή

Τα αδέρφια Σαμαρτζή τα γνωρίσαμε μέσω της ναυαρχίδας του κτήματος, το Μούχταρο, αλλά τους αγαπήσαμε μέσω των “απλών”, καθημερινών κρασιών τους. Το Syrah από την κοιλάδα των Μουσών είναι ίσως ο ορισμός του Value for Money κρασιού. Ένα Syrah δεξαμενής με μέτριο σώμα και γεμάτη γεύση. Οξύτητα τόση όση και μαλακές τανίνες. Ένα κρασί που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως κοστίζει κάτω από 10€.

Merlot – Κτήμα Μπουγιούρη

Αν το βελούδο ήταν κρασί τότε θα ήταν το Merlot του κτήματος Μπουγιούρη. Δεν υπάρχει περίσταση που θα καλεί για ένα ερυθρό στην οποία δε θα σταθεί επάξια. Η γαλλική ποικιλία μένει 12 μήνες στα βαρέλια πριν εμφιαλωθεί και βρεθεί στα ποτήρια μας. Ένα κρασί γεμάτο αρώματα μπαχαρικών και βανίλιας, μέτριο και βελούδινο σώμα και απόλυτα ενσωματωμένες τανίνες. Δε λείπει ποτέ από την κάβα μας.

Nεμέα – Οινοποιείο Μπαραφάκα

Καμιά λίστα ελληνικών κρασιών δεν θα ήταν πλήρης για εμένα αν δεν υπήρχε μέσα και μία Νεμέα και αυτή του φίλου μου του Χρήστου ήταν για μένα η go to επιλογή μου. Δυστυχώς η ετικέτα αυτή έχει πλέον σταματήσει αλλά υπάρχουν ακόμα στο εμπόριο φιάλες. Όποιος πρόλαβε λοιπόν την Νεμέα αυτή είδε και όποιος ακούσει την συμβουλή μου για το ευγενές αυτό κρασί θα με συναντήσει σίγουρα μπροστά του στο κυνήγι για το αντικείμενο του πόθου.


Σημείωση: Η τιμή των κρασιών δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλα τα σημεία πώλησης και σταθερή στην πάροδο του χρόνου. Ανάλογα με τις αγοραστικές συνήθειες του καθενός, τα κρασιά της λίστας μπορεί να βρεθούν στα 11€-12€ σε πολλά σημεία πώλησης, ενώ δεν έχω λάβει υπόψιν κόστη μεταφοράς για αγορές on-line.