Ημέρα #102 Ξινόμαυρο 2017 – Magoutes

Ξινόμαυρο 2017 Magoutes

Πόσο ωραίο όταν βλέπεις μια κομψή, καθαρή, μινιμαλιστική ετικέτα, η οποία σε ιντριγκάρει αρκετά για να δοκιμάσεις το κρασί που δεν ήξερες; Ακόμα πιο όμορφο όταν το ίδιο το κρασί σε κερδίζει. Δεν ανήκω στους φανατικούς #xinomavristas αλλά αφήνω την ποικιλία να με παρασύρει σε κάθε ευκαιρία. Το ξινόμαυρο από την τοποθεσία Μαγκούτες -εξ ου και το όνομα- σε υψόμετρο 850 μέτρων στη Σιάτιστα έκανε ακριβώς αυτό, με παρέσυρε. Η φιάλη του 2017 αναμετρήθηκε με τα φημισμένα μου κανελλόνια με πλούσιο μοσχαρίσιο κιμά στο φούρνο και με έβγαλε ασπροπρόσωπη στην παρέα. Και να σκεφθείς ότι όλα ξεκίνησαν από την ετικέτα.


ΠαραγωγόςMagoutes
Ποικιλιακή ΣύνθεσηΞινόμαυρο
ΠροέλευσηΣιάτιστα, Κοζάνη
Vintage2017

Tasting Notes: Ένα ζωντανό και διαυγές πορφυρό κρασί από 100% ξινόμαυρο. Στη μύτη μαρμελαδένια κόκκινα φρούτα και το διακριτικό άρωμα της βιολέτας να ακολουθεί. Στο στόμα η φράουλα, ο καπνός και μια γλυκιά βοτανική αίσθηση. Ολοστρόγγυλες τανίνες, ενδιαφέρουσα οξύτητα και μακρά επίγευση. Μια μοντέρνα και εκλεπτυσμένη έκφραση του ξινόμαυρου, που ξεφεύγει από την κλασική φόρμουλα, έτοιμο προς κατανάλωση αν και έχει σίγουρα δυναμική παλαίωσης για αρκετά χρόνια ακόμα.

Wine Rating

? I love it


Κάθε μέρα σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.