Ημέρα #144 NeroBaronj 2015 – Gulfi

NeroBaronj 2015 – Gulfi

Ποτέ μη συναντάς τους ήρωες της νιότης σου. Ή και όχι. Vol. 2

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Αυγούστου 2016. Το GPS έδειχνε τον πύργο του Millazo, στο βόρειο κομμάτι της Σικελίας. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός γιατί έχουμε μπροστά μας την πρώτη μας σημαντική οινική ανακάλυψη. Το όνομα αυτής Nero D’Avola και για τους νεαρούς στο στίβο του κρασιού εαυτούς μας ακούγεται εξωτική. Έχουμε ήδη δοκιμάσει 2-3 ετικέτες άξιες αναφοράς, ώσπου το περιώνυμο βράδυ φτάνει στο τραπέζι μας μία φιάλη Gulfi. Ο Gulfi δίνει χαρακτηριστικά σισιλιάνικα ονόματα στα κρασιά του. Το δικό μας αυτό το βράδι ήταν το NeroBaronj. Δεν το γνωρίζαμε τότε αλλά πρόκειται για ένα single vineyard κρασί φτιαγμένο από αμπέλια 40+ ετών. Μετά από χρόνια, το κορίτσι βρήκε μία φιάλη και την έβαλε βαθιά στο συντηρητή. Μέχρι τη στιγμή που το κάλεσμα από εκλεκτή παρέα έλεγε «ερυθρό, μονοποικιλακό και ποιοτικό». Την επιλέξαμε με αγωνία. Η ανάμνηση μας δεν θα επιβεβαιωθεί πλέον μόνο από εμάς, αλλά από όλη την παρέα. Μήπως ο πύργος γκρεμιστεί σαν από τραπουλόχαρτα; Η ώρα της κρίσης έφτασε, η ώρα της ανακοίνωσης μας δικαίωσε. Μια Nero D’Avola σημείο αναφοράς.

Ποτέ μη συναντάς τους ήρωες της νιότης σου. Ή και όχι.


ΠαραγωγόςGulfi
Ποικιλιακή ΣύνθεσηNero D’Avola
ΠροέλευσηΣικελία
Vintage2015

Tasting Notes: Χρώμα βαθύ κόκκινο. Ασυνήθιστα βαθύ για τα δεδομένα της ποικιλίας, ενδεικτικό της συμπύκνωσης του κρασιού. Στη μύτη μαύρα φρούτα, μπαχάρια, λίγα μεσογειακά βότανα. Medium+ σώμα με μαλακές τανίνες, οξύτητα που δείχνει πως το κρασί θα μπορούσε να περάσει μερικά χρόνια ακόμα στη φιάλη και βαρέλι που όμως είναι απόλυτα ενσωματωμένο και διακριτικό.  Μακρά επίγευση.

Wine Rating

? I love it


Κάθε μέρα σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.