Ημέρα #146 Μικροκλίμα 2006 – Παπαϊωάννου 

Μικροκλίμα 2006 – Παπαϊωάννου 

Ποτέ μη συναντάς τους ήρωες της νιότης σου. Ή και όχι. Vol. 4

Όταν πριν 8 και κάτι χρόνια το αγόρι -ως ολόφρεσκο ζευγάρι τότε- στα πρώτα οινικά μας ραντεβού είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη, όπου έμενε, στην Αθήνα, όπου βρισκόμουν εγώ και διάλεξε με αρετή και τόλμη το Μικροκλίμα στην παλιά Fabrica de Vino στην Ομόνοια. Το διάλεξε με ευκολία και σιγουριά γιατί το ήξερε και το αγαπούσε ενώ αντίστοιχα ήξερε ότι έχει απέναντί του ένα κορίτσι προκατειλημμένο απέναντι στα κόκκινα κρασιά. Δεν τα προτιμούσα και δεν τους έδινα χώρο. Ασυρτικάκιας από τους πρώτους παλαιόθεν. Όμως αυτή η φιάλη γύρισε ένα διακόπτη στο μυαλό μου και έκτοτε ακολούθησαν πολλές. Το Μικροκλίμα είναι μια φιάλη που χαρίζω επετειακά κάθε χρόνο στο Μάκη και αν φανταστείς ότι έχουμε τουλάχιστον 8 έκτοτε στη συλλογή μας, απατάσαι. Γιατί; Γιατί τις πίνουμε. Όπως προχθές με εκλεκτή οινοπαρέα ανοίχθηκε ως τελευταίο μπουκάλι σε μια βραδιά αφιερωμένη στα ερυθρά, γιατί έχοντας έξι άδειες φιάλες μπροστά μας ο Ανδρέας είπε ‘αν είχαμε τώρα κι ένα Μικροκλίμα’. Ε είχαμε. Με κερδίζει ξανά, πλέον έμπειρη στα κόκκινα, με κερδίζει ξανά. Όχι μόνο εμένα, όλους μας. Και υπάρχει ακόμα ένα 2005 που κοιμάται.

Ποτέ μη συναντάς τους ήρωες της νιότης σου. Ή και όχι.


ΠαραγωγόςΚτήμα Παπαϊωάννου
Ποικιλιακή ΣύνθεσηΑγιωργίτικο
ΠροέλευσηΝεμέα
Vintage2006

Tasting Notes: Βαθύ κόκκινο χρώμα, 100% αγιωργίτικο. Κόκκινα και μαύρα φρούτα χορεύουν αγκαλιασμένα στη μύτη με πιπεράτα μπαχάρια να ακολουθούν. Στο στόμα νόστιμο κεράσι, μούρα, σκούρη σοκολάτα και βανίλια. Ωραία οξύτητα σε υπέρκομψη ισορροπία με τανίνες στιβαρές, ζουμερές και υπέροχα ενσωματωμένες. Προέρχεται από επιλεγμένο αμπελοτόπι με παλαιά κλήματα, ωριμάζει για 20 μήνες σε δρύινο βαρέλι και μένει ένα χρόνο ακόμα στη φιάλη. Αν έχω κάτι να παρατηρήσω είναι ότι εύκολα θα σε ξεγελούσε η ηλικία του, δείχνει εντυπωσιακά νεότερο από τα χρόνια του.

Wine Rating

? I love it


Κάθε μέρα σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.