Ημέρα #17 Sierra Cantabria – Viñedos de Páganos – El Puntido 2018

Sierra Cantabria – Viñedos de Páganos – El Puntido 2018

Ένα σπουδαίο φαινόμενο, που μας ενθουσίασε στο πρόσφατο ταξίδι μας στην Ισπανία, ήταν οι τιμές των ισπανικών κρασιών στις κάβες και στα εστιατόρια. Τόσο προσιτές που υπήρξαν φορές που δοκιμάσαμε ακόμα μία φιάλη για κλείσιμο, καθώς το κόστος ήταν σχεδόν πρόκληση! Έτσι και στο Haro, την πρωτεύουσα της Rioja, όταν ένα βράδυ επιστρέφοντας στο διαμέρισμα η ξακουστή τετράς έκανε μια στάση σε μια κάβα, θεωρητικά για να χαζέψουμε… Το χάζι μετουσιώθηκε γρήγορα σε αρπαγή (δεν την κλέψαμε, σας το υπόσχομαι) μιας φιάλης El Puntido για ώρα ανάγκης. Τελικά αποφασίσαμε ότι η ώρα της ανάγκης ήταν εκείνη ακριβώς και καθίσαμε στα βαρελο-stand στο πεζοδρόμιο για να δοκιμάσουμε το κρασί. Την ίδια μέρα είχαμε πάρει μια χορταστική γεύση καθώς το πρωί επισκεφθήκαμε το οινοποιείο Viñedos de Páganos, όπου μας σέρβιραν τις φιάλες που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της Sierra Cantabria.


ΠαραγωγόςSierra Cantabria
Ποικιλιακή Σύνθεση100% Tempranillo
ΠροέλευσηRioja, Ισπανία
Vintage2018

Tasting Notes: 100% Tempranillo, από τη Laguardia στη Rioja. Σκούρο βυσσινί. Το αμπέλι El Puntido στη Rioja Alavesa φυτεύθηκε από τον Guillermo Eguren το 1975 και το πρώτο ομώνυμο κρασί single vineyard εμφιαλώθηκε το 2001. Στη μύτη ώριμα μαύρα φρούτα, καφές και καπνός. Στο στόμα κερδίζει το κεράσι, στη συνέχεια μούρα και σοκολάτα, γλυκόριζα και βανίλια, καπνός και δέρμα με τελείωμα ελάχιστα βοτανικό. Γεμάτο σώμα, η μεταλλικότητα για την οποία περηφανεύονται σε τούτα τα εδάφη είναι υπέροχη και ισορροπημένη, καλοδουλεμένες τανίνες, μοντέρνα έκφραση, δομή και κομψή αρωματική επίγευση. Μετά από 18 μήνες σε γαλλικό βαρέλι θα μπορούσε να πωλείται ως Rioja Reserva αλλά η οικογένεια Eguren εμφανώς δε δίνει σημασία στους τύπους.

Wine Rating

🍷I love it


Κάθε μέρα -ή όσο πιο συχνά μπορούμε- σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.