Ημέρα #179 Sur La Cote 2019 Domaine Ganevat

Sur La Cote 2019 Domaine Ganevat

Και κάποιες φορές έχεις την τύχη να προσγειωθούν στο τραπέζι σου κάποια κρασιά-μονόκεροι. Και ευλογείς την τύχη, τη συγκυρία ή το φοβερό παντογνώστη sommelier για την ιδέα και την πρόταση. Έτσι ένα βράδυ την προηγούμενη εβδομάδα δοκιμάσαμε για πρώτη φορά μια φιάλη του Jean-François Ganevat από το Jura. Δέκατης τέταρτης γενιάς (ναι, ολόσωστα διαβάσατε) οινοποιός με περγαμηνές από τη Βουργουνδία, ο οποίος γύρισε στα οικογενειακά αμπέλια και διαπρέπει ως καλλιτέχνης. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς νέους οινοποιούς στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα και έχει σταθεί μέντορας για αρκετά ανερχόμενα αστέρια. Το Pinot Noir από το Arbois, που δοκιμάσαμε στη Materia Prima στο Παγκράτι, χαράχθηκε στη μνήμη μου ως ξεχωριστή στιγμή.


ΠαραγωγόςDomaine Ganevat
Ποικιλιακή ΣύνθεσηPinot Noir
ΠροέλευσηArbois, Γαλλία
Vintage2019

Tasting Notes: Ανοιχτόχρωμο ρουμπινί, 100% Pinot Noir. Με σούπερ ντελικάτη μύτη που σφύζει από κόκκινα φρούτα και ακουλουθεί το τριαντάφυλλο. Στο στόμα ζουμερές φράουλες, κεράσια και κόκκινα μούρα, ιβίσκος και μια πικάντικη αίσθηση πιπεριού. Πλούσιο και ζουμερό, με φίνες μεταξένιες τανίνες, υπέροχη δομή και ένταση, ολοζώντανη οξύτητα, βιοδυναμικό και αφιλτράριστο. Μέτρια προς μακρά επίγευση. Αξέχαστο.

Wine Rating

🍷🍷🍷 Life Changing


Κάθε μέρα σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.