Τυφλή δοκιμή σε ερυθρά μονοποικιλιακά

Αν η βραδιά είχε τίτλο αυτός θα μπορούσε να είναι “βγάλτε μια κόλλα χαρτί και γράψτε πως θα περάσετε το καλοκαίρι”. Με λίγα λόγια, ελεύθερο θέμα για να γιορτάσουμε το κλείσιμο της περιόδου των ερυθρών δοκιμών μας.

Αυτή τη φορά οι κανόνες ήταν διαφορετικοί. Επιλέγουμε φιάλες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα με τιμή αγοράς μέχρι 80€. Οι ετικέτες θα πρέπει να είναι ερυθρές και μονοποικιλιακές. Τα κρασιά θα πρέπει να έχουν ανοιχθεί στο σπίτι για να ελεγχθούν για τυχόν σφάλματα και θα πρέπει να φτάσουν στον χώρο της δοκιμής καλυμμένα.

Βρείτε ποια από τις καλυμμένες φιάλες είναι η δική μας και κερδίστε μία χαλβαδόπιτα Σύρου.

Επί της διαδικασίας

Αυτή τη φορά, οι φιάλες είναι άγνωστες. Βάσει μίας πλήρως αδιάβλητης διαδικασίας, η σειρά τους στα ποτήρια της δοκιμής είναι επίσης άγνωστη. Τα ερωτήματα προς την παρέα είναι:

α) Τι ποικιλία βρίσκεται σε κάθε ποτήρι. Αν κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει κρασί, περιοχή, χρονιά, ακόμα καλύτερα.

β) Ποιο ποτήρι κρασιού άρεσε περισσότερο στον καθένα.

Τα κρασιά με βάση την τελική τους κατάταξη, όπως τα ψήφισε η παρέα.

  • Μαυροτράγανο Ντούγκος 2016 (Ελλάδα)
  • NeroBaronj Nero D’Avola – Gulfi 2015 (Ιταλία)
  • Ν Tempranillo – Bodega Numanthia 2015 (Ισπανία)
  • Παλιές Ρίζες Αγιωργίτικο – Μελάς 2017 (Ελλάδα)
  • Μαυροτράγανο – Σιγάλας 2007 (Ελλάδα)
  • Valdegines Tempranillo – Artadi 2016 (Ισπανία)

Οι τρεις πρώτες φιάλες κέρδισαν ομόφωνα. Το μαυροτράγανο του Ντούγκου ήταν το πιο εντυπωσιακό κρασί. Μια κομψή δομή με τα μαύρα φρούτα να βγαίνουν μπροστά και να συνδυάζονται με μπαχάρια, όπως η κανέλλα και η γλυκόριζα και στο τέλος μια πιπεράτη αίσθηση, ίχνος τριαντάφυλλου και βανίλια. Γεμάτο σώμα με ωραία ενσωματωμένο βαρέλι και μεσαία επίγευση.

Η Σισιλιάνα nero d’avola ιντρίγκαρε την παρέα, που δεν κατάφερε να μαντέψει την ποικιλία. Στη μύτη μαύρα φρούτα, μπαχάρια και όμορφα ήπια μεσογειακά βότανα με το δενδρολίβανο πρώτο. Μεσαίο plus σώμα με στρογγυλές τανίνες, οξύτητα που δείχνει πως το κρασί έχει χρόνια μπροστά του και διακριτικό βαρέλι, που προσθέτει πόντους στην εμπειρία. Μακρά επίγευση.

Και ο Ισπανός της πρώτης τριάδας, ένα ξεχωριστό tempranillo χρειάστηκε λίγο χρόνο στο ποτήρι να αναπνεύσει. Τότε όμως έβγαλε ένα μπουκέτο από κεράσι, σοκολάτα, καφέ και προσεγμένο καπνό από το βαρέλι. Μεσαίο προς γεμάτο σώμα, μαλακές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα. Έπαιξε με δύσκολους αντιπάλους.

Πριν τη δοκιμή, φωνές ένθεν κακείθεν έκαναν λόγο για μια δοκιμή Αγιωργίτικων. Τελικά η πραγματικότητα δεν επιβεβαίωσε τις φήμες παρόλο που στην ομάδα υπήρχαν τουλάχιστον τρεις δηλωμένοι φανατικοί της ποικιλίας.


Η δοκιμή είχε κρασιά για όλα τα γούστα, όταν όμως τα ποτήρια άδειασαν και η διάθεση παρέμενε ολοζώντανη, ένα κρασί βρισκόταν στα χείλη όλων. Και ενώ αρχικά ζητήθηκε μία φιάλη Μικροκλίμα τρέχουσας χρονιάς (2015) από το μαγαζί, ως άλλος μάγος Sankara, έβγαλα από την κάλτσα που πάντα κουβαλάω μαζί μου, μία φιάλη 2006.


Ένα εξαιρετικό βράδυ με 7 εκλεκτά κρασιά. Το καλύτερο δυνατό αντάμωμα για να πούμε καλό καλοκαίρι.