Ημέρα #194 Marko Gure Arbasoak 2020 – Oxer Bastegieta

Marko Gure Arbasoak 2020 – Oxer Bastegieta

  • *ΜΠ: Για πες, έχεις τίποτα καλό να προτείνεις;
  • **ΕΧ: Αυτό το δοκίμασες, ρωτάει δείχνοντας τη φιάλη του Marko.
  • ΜΠ: Όχι, αλλά το βλέπω διαρκώς στο Instagram. Όπως βλέπαμε το Gut Oggau πριν 2-3 χρόνια.
  • ΕΧ: Δεν είναι τυχαίο. Εσάς θα σας αρέσει πολύ.

To cut the long story short, το πήρα, το ήπιαμε, είχε πάλι δίκιο και έτρεξα να παραγγείλω και άλλες φιάλες.  Ένα κρασί από τη Βασκονία με όσα χαρακτηρίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή. Εξωτικές ποικιλίες, παραδοσιακές μέθοδοι οινοποίησης και έντονος χαρακτήρας.

  • *Μάκης Παναγόπουλος
  • **Ελευθέριος Χανιαλίδης

ΠαραγωγόςOxer Bastegieta
Ποικιλιακή Σύνθεση45% Hondarrabi zuri zerratie, 40% Hondarribi Zuri, 15% Petit Mansenq
ΠροέλευσηΒασκονία, Ισπανία
Vintage2020

Tasting Notes: Το Marko φτιάχνεται με τις ποικιλίες που τυπικά οι Βάσκοι χρησιμοποιούν για την παραγωγή Txacoli, ενός ξηρού λευκού κρασιού, με έντονη οξύτητα, ελάχιστο αφρισμό και χαμηλό αλκοόλ. Εδώ όμως δεν έχουμε ένα Txacoli, αλλά ένα πολύπλοκο λευκό κρασί που ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε βαρέλια των 500lt και παραμένει εκεί για 9 μήνες παρέα με τις οινολάσπες του. Το χρώμα του είναι χρυσοκίτρινο, ελαφρά θολό λόγω της έλλειψης φιλτραρίσματος. Στη μύτη βγάζει θρούμπι, κίτρινο μήλο και φλοράλ νότες. Στο στόμα έχει μια κρεμώδη αίσθηση με το βαρέλι να δίνει έναν καπνιστό χαρακτήρα. Το σώμα του είναι γεμάτο και η επιγεύση του μακρά με χαρακτηριστική οξύτητα. 

Wine Rating

🍷 🍷 Oh, Wow!


Κάθε μέρα σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.