Ημέρα #22 Côte Rôtie “Les Triotes” 2013 Domaine Garon

Côte Rôtie “Les Triotes” 2013 Domaine Garon

Δεν έκρυψα ποτέ την αγάπη μου για το syrah. Αδιαπραγμάτευτη αδυναμία. Ο Ροδανός ήταν μια ταξιδιωτική εμπειρία που μας άνοιξε τους οινικούς ορίζοντες. Οι Γάλλοι διδάσκουν με κάθε φιάλη. Άλλωστε οι περισσότερες οικογένειες οινοποιών έχουν κάποιους αιώνες ιστορίας στην περιοχή τους. Μεγάλα και μικρά οινοποιεία με πάθος και προσήλωση καλλιεργούν τη συγκεκριμένη ποικιλία σε ολόκληρη την κοιλάδα. Όμως τα Côte Rôtie με συναρπάζουν. Ένας μαγικός συνδυασμός κομψότητας, φρούτου, μπαχαρικών και μιας γήινης αίσθησης με εσάνς ζωικότητας (ή ανιμαλιάς, όπως συνήθως πειράζω τους φίλους μου κάθε φορά που ανοίγω μια φιάλη). Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από την αδιανόητη λίστα του Θωμά Δούρβα στο Terroir στην Κοζάνη.


ΠαραγωγόςDomaine Garon
Ποικιλιακή Σύνθεση100% syrah
ΠροέλευσηΡοδανός, Γαλλία
Vintage2013

Tasting Notes: Βαθύ κόκκινο, 100% syrah, από το βόρειο Ροδανό. Η οικογένεια Garon με παρουσία από το 15ο αιώνα οινοποιεί πέντε διαφορετικά Côte Rôtie από ξεχωριστά αμπελοτόπια. Ένα από αυτά είναι το Les Triotes. Στη μύτη έντονα μαύρα φρούτα, μπαχάρια, βιολέτα, δέρμα και σταύλος με αισθητή την παρουσία του βαρελιού. Στο στόμα τα φρούτα -μούρα, βύσσινα και κεράσια-  γίνονται μαρμελαδένια, το πιπέρι ξεχωρίζει και ακολουθεί το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, η σοκολάτα και μια υπέροχη ιδέα καπνιστού μπέικον. Γεμάτο και πολύπλοκο σώμα, ολοστρόγγυλες τανίνες, μέτρια οξύτητα. Κομψό, πιπεράτο, γενναιόδωρο. Όπως μου αρέσει.

Wine Rating

🍷🍷 Oh, Wow!


Κάθε μέρα -ή όσο πιο συχνά μπορούμε- σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.