Ημέρα #63 Παλιές Ρίζες 2019 – La Tour Melas

Παλιές Ρίζες 2019 – La Tour Melas

Η επίσκεψη στο οινοποιείο La Tour Melas, στον Αχινό της Φθιώτιδας, επιβεβαίωσε τη ‘γαλλο-φροσύνη’ που εκπέμπουν οι ετικέτες του κτήματος. Ένας υπέροχος τόπος, μια υπέροχη οινοτουριστική εμπειρία. Ο ίδιος ο Κύρος Μελάς έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του και τη γη της πατρίδας του ότι μπορεί να παράγει αντάξια, αν όχι και καλύτερα κρασιά από εκείνα του… Château La Fleur-Pétrus. Έτσι φυτεύθηκαν Cabernet Franc και Merlot στον Αχινό. Όλες οι φιάλες του κτήματος εμπίπτουν σε αυτό το προφίλ. Όλες; Πλην μιας. Οι Παλιές Ρίζες είναι το αποτέλεσμα ενός παμπάλαιου αυτόρριζου αμπελώνα στη Νεμέα. Αγιωργίτικο λοιπόν. Μπορεί να μην είναι μπορντολέζικο blend αλλά έχει όλη την κομψότητα που διατρανώνουν και τα υπόλοιπα κρασιά του κτήματος.


ΠαραγωγόςLa Tour Melas
Ποικιλιακή ΣύνθεσηΑγιωργίτικο
ΠροέλευσηΑχινός, Φθιώτιδα
Vintage2019

Tasting Notes: Βαθύ κόκκινο προς βυσσινί, 100% Αγιωργίτικο. Η μύτη γενναιόδωρη με κεράσια, βατόμουρα, δαμάσκηνα που μπλέκονται καλλιτεχνικά με το πιπέρι, τη γλυκόριζα, τη βανίλια και μια λεπτεπίλεπτη ανθικότητα, που δε μπόρεσα να προσδιορίσω, ίσως τριαντάφυλλο, ίσως μανόλια; Στο στόμα θα βρεις βύσσινο, σοκολάτα, καπνό, κανέλλα και διακριτική αίσθηση βαρελιού. Μεσαίο προς γεμάτο σώμα, ένα βελούδινο κρασί, προκλητικά φρουτώδες, φινετσάτο και ιδιαιτέρως σύνθετο, με εκλεπτυσμένες τανίνες. Νεαρό αλλα με έντονο σχηματισμένο χαρακτήρα. Μακρά μπαχαράτη επίγευση.

Wine Rating

🍷I love it


Κάθε μέρα -ή όσο πιο συχνά μπορούμε- σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.