Ημέρα #77 Picotener – Enrico Serafino 2018

Enrico Serafino Picotener Nebbiolo 2018

Η λίστα των κρασιών της εβδομάδας προήλθε ολόκληρη από τη βόρεια Ιταλία και το ταξίδι μας εκεί το Νοέμβρη. Κάνοντας όμως έναν ελιγμό, ας ξεχάσουμε για λίγο τους μεγάλους πρωταγωνιστές από το Barolo και Barbaresco. Ας μιλήσουμε για το DOC Langhe Nebbiolo. Η πιο νεαρή και προσιτή έκφραση της περιοχής με εξαιρετικά δείγματα γραφής. Συνήθως τα νεαρότερα κλήματα, που δεν κρίνονται έτοιμα για τις ‘βαριές’ φιάλες Barolo και Barbaresco, δίνουν το φρούτο. Το οινοποιείο Enrico Serafino, ιδρυθέν το 1878 στο Roero του Πιεμόντε, ασχολείται με τις αυτόχθονες ποικιλίες της περιοχής και οινοποιεί το Picotener, από την οικογένεια του Nebbiolo, που ονομάζεται πλέον το ‘ξεχασμένο’ (the forgotten Nebbiolo) καθώς οι ίδιοι του έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στη ζωή και στη δόξα.


ΠαραγωγόςEnrico Serafino
Ποικιλιακή Σύνθεση100% Nebbiolo
ΠροέλευσηLanghe, Ιταλία
Vintage2018

Tasting Notes: Ένα λαμπερό ρουμπινί κρασί από 100% Nebbiolo (ή Picotener για τους πιο ρομαντικούς). Στη μύτη βγαίνει πρώτα ο ανθικός χαρακτήρας τριαντάφυλλου και βιολέτας, ακολουθούν τα κεράσια και τα μπαχάρια. Βύσσινα και κεράσια στο στόμα, με τον καπνό και τη σοκολάτα να έρχονται στο τέλος. Μέτριο προς γεμάτο σώμα, νεαρό ακόμα με ταννίνες που δεν σε τρομάζουν, φρουτένια οξύτητα, μέτρια επίγευση. Έχει περάσει 12 μήνες σε δρύινο βαρέλι.

Wine Rating

? I love it


Κάθε μέρα σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.