Ένας Έλληνας, ένας Ούγγρος και ένας Αμερικάνος μπαίνουν σε ένα μπαρ

Ένας Έλληνας, ένας Ούγγρος και ένας Αμερικάνος μπαίνουν σε ένα μπαρ. Συγκεκριμένα, στο Oinoscent. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας δεν είναι άλλος από τον Γρηγόρη Κόντο, οικοδεσπότη μας στη δοκιμή του Royal Tokaji, του σπουδαίου Ουγγρικού οινοποιείου και του Ramey Wine Cellars, του εμβληματικού οινοποιείου από τη Νάπα της Καλιφόρνια.

Ένα λαμπερό Αθηναϊκό πρωινό, πήραμε τη θέση μας ανάμεσα σε επαγγελματίες της εστίασης, sommeliers και οινογράφους. Χρέη ρυθμιστή της δοκιμής και συνοικοδεσπότη από την πλευρά του Oinoscent ανέλαβε ο Άρης Σκλαβενίτης.

Οι φιάλες μας περίμεναν ανοιχτές, αρκούντως αερισμένες και σε ιδανική θερμοκρασία. Αν μέχρι στιγμής το σκηνικό περιγράφεται ιδανικό, η συνέχεια θα αποδειχτεί ακόμα καλύτερη. Η έναρξη της δοκιμής δόθηκε με τα πρώτα Tokaji να παίρνουν θέση στα ποτήρια μας. Η φημισμένη ζώνη της Ουγγαρίας είναι γνωστή στους περισσότερους από τα γλυκά κρασιά που παράγει και έτσι συχνά εκπλήσει τους οινόφιλους με τα σύνθετα λευκά ξηρά που μπορεί να μας δώσει. Κυρίαρχο σταφύλι στο Tokaji είναι το Furmint, ενώ στη ζώνη υπάρχουν ακόμα πέντε λιγότερο γνωστά σταφύλια. Φυσικά τα ξέρω αλλά επειδή θέλω να δω αν τα ξέρετε και εσείς, περιμένω να τα γράψετε στα σχόλια. Τα Tokaji έχουν σοβαρή οξύτητα, ορυκτότητα και πολυπλοκότητα.

Το πρώτο flight περιλάμβανε τα:

 • Dry Furmint 2020
 • Dry Furmint Vineyard Selection 2018
 • Dry Furmint St Tarnas 2018

Η συνέχεια άνηκε στα Καλιφορνέζικα κρασιά. Sonoma, Russian River Valley και Napa. Chardonnay, Pinot Noir, Syrah και Cabernet Sauvignon. Συζήτηση για τα μικροκλίματα που συναντά κανείς στη Napa και τη Sonoma, συνοδεία κρασιών που μεταφέρουν τόσο εκφραστικά αυτές τις διαφορές του terroir. Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε. Ο David Ramey είναι ένα σημείο αναφοράς στον Αμερικανικό οινικό κόσμο. Με πολυετή εμπειρία στην Γαλλία, έφερε στην ακτή του Ειρηνικού ωκεανού πρωτοπόρες συνήθειες. Η φιλοσοφία του είναι η παραγωγή που συνδυάζουν τις πρακτικές του παλαιού κόσμου με την εκφραστικότητα του νέου.

Το flight περιλάμβανε τα:

 • Fort Ross Seaview, Sonoma Coast Chardonnay 2019
 • River Valley Chardonnay 2020
 • Russian River Valley Pinot Noir 2018
 • Sonoma Coast Syrah 2019
 • Napa Valley Cabernet Sauvignon 2017

Τρίτο και τελευταίο flight για την ημέρα, τα επιδόρπια Tokaji Aszu. Ο Γρηγόρης μας εξήγησε την επίπονη διαδικασία παραγωγής τους. Εν συντομία, τα σταφύλια που χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, μένουν στο αμπέλι μέχρι ο μύκητας του Βοτρύτη τα αφήσει σχεδόν στεγνά από κάθε χυμό. Τότε μόνο, με έναν υπερώριμο τρύγο τα σταφύλια μαζεύονται χειρωνακτικά για να πάρουν το δρόμο προς το οινοποιείο. Πολλαπλασιάστε αυτή την ήδη ζόρικη διαδικασία επί εκατό και θα έχετε μια ένδειξη του κόπου που απαιτείτε για την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει. Δεν είναι τυχαίο πως τα επιδόρπια Tokaji έχουν θέση δίπλα στα μεγάλα Sauternes.

Το τελευταίο flight της ημέρας περιλάμβανε τα:

 • Late Harvest 2018
 • Tokaji 5 Puttonyos Aszú (Blue Label) 2017
 • Tokaji 6 Puttonyos Aszú (Gold Label) 2017

Ο Γρηγόρης Κόντος είναι από αυτές τις περιπτώσεις ανθρώπων που με ό,τι καταπιάνονται, το κάνουν με προσοχή και προσήλωση. Το δικό του κάλεσμα, όπως φαίνεται και από τον τίτλο DipWSET, είναι το κρασί. Ευτυχώς για εμάς, είναι το κρασί, θα έλεγα. Πριν από τη δοκιμή, είχα μια ενστικτώδη εμπιστοσύνη στις επιλογές του. Μετά την δοκιμή μπορώ με ασφάλεια να πω πως δικαίωσε τις προσδοκίες μου.