Κάθετη δοκιμή Riesling GG στο εστιατόριο Botrini’s

GG όπως λέμε Grosses Gewächs. Στάσου, δε σε βρίζω. Με την σήμανση GG ξεχωρίζουμε  την κορυφαία κατηγορία ποιότητας των Γερμανικών Riesling. Οι Γερμανοί όχι απλά παράγουν κρασί, αλλά πιστοί στο στερεότυπο, που τους θέλει εμμονικούς με την ποιότητα, μας δίνουν μερικά από τα πιο απολαυστικά λευκά κρασιά του κόσμου.

Όταν λοιπόν έλαβα την πρόσκληση από τον Νίκο Μπίλλη, Chef των εστιατορίων Botrini’s, Selene και Etrusco, για μια κάθετη δοκιμή των GG Riesling του οινοποιείου Emrich-Schönleber, δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθώ. Όταν ένας κορυφαίος παραγωγός σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις κάθετα την ναυαρχίδα του, τότε απλά ευχαριστείς την τύχη σου.

Τα κρασιά του Emrich-Schönleber παράγονται στην περιοχή του Nahe, ένα terroir φημισμένο για τους αμπελώνες του. Τα σταφύλια για τα κρασιά με την σήμανση GG προέρχονται πάντα από ένα και μόνο αμπελοτόπι, στην προκειμένη περίπτωση το Halenberg. Τα αμπέλια αυτά έχουν επιλεγεί από μια αυστηρή ομάδα ειδικών -ξέρω, όταν μιλάμε για Γερμανούς- το ‘αυστηρή ομάδα ειδικών’ είναι πλεονασμός. Τα κρασιά είναι πάντα ξηρά, οι αποδόσεις των αμπελιών χαμηλές και ο τρύγος γίνεται όψιμος και με το χέρι.

Η δοκιμή μας περιλάμβανε 6 χρονιές, με το πιο φρέσκο να είναι του 2016 και το παλαιότερο να φτάνει πίσω στο 2011. Μπορεί να ακούγεται υπερβολή για ένα λευκό κρασί 6 ετών, αλλά η φιάλη του 2016 αδικήθηκε στη δοκιμή λόγω της νεότητάς της. Όχι πως οι παλαιότερες έδειχναν δείγματα κούρασης. Σε καμία φιάλη δεν υπήρχε παρουσία τριτογενών αρωμάτων, ενδεικτικό της δυναμικής παλαίωσης, που έχουν αυτά τα κρασιά. Προσωπικό αγαπημένο, αλλά και ομόφωνα από όλη την αίθουσα, είναι η φιάλη του 2015. Εκρηκτικά πολύπλοκο, φρουτώδες και με τραγανή οξύτητα, αλμυρό και μεταλλικό, ξεχώρισε ανάμεσα σε ένα flight πολύ υψηλών προδιαγραφών. Δική μου επιλογή επίσης, ήταν η φιάλη του 2012. Αρκετά πιο βαρύ και βουτυράτο, το ξεχώρισα μάλλον γιατί μου θύμισε ένα αγαπημένο και πολύ διαφορετικό Napa Chardonnay, που ήπιαμε με το κορίτσι στο French Laundry.

Η δοκιμή έλαβε χώρα στην φιλόξενη σάλα του εστιατορίου Botrini’s και έγινε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 11 χρόνια λειτουργίας του.