Metamorfosi – Rome

Αγαπώ πολύ τα ταξίδια και αγαπώ περισσότερο να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου. Γκάφες κι επιτυχίες μαζί. Μόνο έτσι μαθαίνουμε και γελάμε. Ή ανάποδα. Οι κριτικές των εστιατορίων που έγραψα ως τώρα έβριθαν ενθουσιασμού, χειροκροτημάτων και γαστρονομικού παραληρήματος. Όμως όπως μεγαλώνει το Not An Expert, έτσι μεγαλώνω κι εγώ μαζί του. Έτσι σκέφθηκα και ξανασκέφθηκα και κατέληξα ότι είμαστε φίλοι εδώ και στους φίλους μιλάμε ανοικτά, άρα η όποια ταξιδιωτική πληροφορία είναι χρήσιμη, ειδικά όταν δεν υπάρχει ίδιον συμφέρον. Οπότε έως ότου γίνω πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτρια εστιατορίων ανά τον κόσμο, θα γράφω τη γνώμη μου ανεξαρτήτως θετικού ή αρνητικού προσήμου. Πάντα με κομψότητα. Να μη σας προκαταβάλλω αρνητικά όμως, γιατί γενικώς έχουμε σταθεί πολύ (πάρα πολύ) τυχεροί με τις γαστρονομικές επιλογές στα ταξίδια μας.

Πηγαίνοντας στη Ρώμη είχα επιφορτιστεί και πάλι το βάρος της εύρεσης εστιατορίων για τις τέσσερεις βραδιές της παραμονής μας στην Αιώνια Πόλη. Αν και αιώνας μου φάνηκαν τα είκοσι χρόνια που είχα να επισκεφθώ την πρωτεύουσα των γειτόνων. Vi adoro, ragazzi, δε θα επαναληφθεί.

Καταλήξαμε μετά από ώριμη σκέψη να ευχαριστηθούμε pizza και pasta σε κάθε trattoria, που θα μας μύριζε στο δρόμο μας και σε μια κράτηση σε ένα καλό εστιατόριο ως μεταχρονολογημένο δώρο γενεθλίων για το αγόρι. Η εμπιστοσύνη του σε μένα (και στη μύτη μου) είναι άνευ προηγουμένου. Κι έτσι κι εγώ τι έκανα; Ακριβώς ό,τι συμφωνήσαμε. Κράτηση σε δύο καλά εστιατόρια. Εντάξει, τα μαθηματικά δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου.

Η πρώτη μου επιλογή ήταν η Metamorfosi με το αστεράκι της. Και για να σας προλάβω, φάγαμε καλά. Όμως από αυτά τα εστιατόρια περιμένεις πυροτεχνήματα στον ουρανό και αστραπόβροντα στους γευστικούς κάλυκες. Δεν ήταν έτσι.

Επιλέξαμε menu degustation χωρίς wine pairing, αντιθέτως προτιμήσαμε να επιλέξουμε εμείς το κρασί. Το εστιατόριο είναι υπέροχα λιτό και κομψό, το προσωπικό εξαιρετικά ευγενές αλλά με χάσμα επικοινωνίας στα αγγλικά. Ο μόνος που μιλούσε καλά αγγλικά ήταν εκείνος που μας ανέλαβε τελικά εξ ολοκλήρου και επιτέλεσε και χρέη sommelier για το τραπέζι μας.

Εκείνο το πιάτο από τα 6 του μενού, που θα ξεχωρίσω μακράν, είναι το Encased Risotto, ένα ριζότο μανιταριών με φουντούκι, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον chef Roy Caceres, με το θεατράλε της παρουσίασής του. Ένα υπέροχο βαθύ κεραμικό πιάτο φθάνει καλυμμένο από μια βρώσιμη αδιαφανή μεμβράνη μανιταριών που μοιάζει με δέρμα, στην οποία περιχύνουν τη ζεστή κρέμα τυριού, που διαλύει τη μεμβράνη και αγκαλιάζει το υπέροχο ριζότο που βρισκόταν κρυμμένο ως εκείνη τη στιγμή. 

Το δεύτερο φημισμένο πιάτο του chef είναι το περιώνυμο Carbonara Egg 65°, με το οποίο εγώ συγκρούστηκα παθιασμένα λόγω της μίας και μοναδικής παραξενιάς μου στο φαγητό. Καλά δύο είναι, δεν τρώω και τον πατσά. Αν και τρομερά εντυπωσιακό στο στήσιμο και στη λεπτομέρεια το ίδιο το αυγό δεν ήταν αρκετά ψημένο για τα γούστα μου.

Τέλος παραθέτω από τα λοιπά πιάτα τη βελουτέ οστρακοειδών και τον ωμό τόνο που προσφέρθηκε ως taco και ξεχωρίζω την εντυπωσιακή Anti-Pasta τόσο στη σύλληψη και στην εμφάνιση όσο και στη γεύση, που ήταν linguini φτιαγμένα από ζωμό θαλασσινών, με γαρίδες και πετροσωλήνες. Αντιθέτως το κυρίως πιάτο μας (αρνί με σάλτσα mole) ήταν σκεπασμένο από τόσες εντάσεις, που -αν και ιδανικά ψημένο- με μπέρδεψε χωρίς λόγο. Να σας θυμίσω απλώς ότι τα γλυκά δεν ήταν ποτέ η μεγάλη μου αδυναμία. Όλοι έχουμε ελαττώματα.

Το κρασί που διαλέξαμε ήταν μια φιάλη Verdicchio Di Matelica Riserva DOCG Mirum 2015, ένα γεμάτο κρασί με αρώματα βανίλιας και εξωτικών φρούτων, που με ικανοποίησε αλλά δε με ενθουσίασε.

Είναι η πρώτη φορά που εξέρχομαι τέτοιου εστιατορίου με ανάμικτα συναισθήματα. Θα προτιμούσα να μην ήταν έτσι αλλά οι εμπειρίες είναι πάντα πολύτιμες και αυτό δεν είναι το κλισέ της ημέρας. Ακράδαντα πιστεύω ότι πρέπει να εκθέτουμε εαυτούς σε κάθε δυνατή ευκαιρία σε νέες προκλήσεις και το εφαρμόζω. Απόδειξη η μαθηματική μου …ασυδοσία! Γιατί αλλιώς τι είναι η ζωή μας, αν όχι ένα ταξίδι εξερεύνησης; 

Κι εγώ ως γνωστός Μαγγελάνος κάνω ήδη τα επόμενα σχέδια.

Metamorfosi

Via Giovanni Antonelli 30/32, 00197, Rome

  • Ημερομηνία επίσκεψης 27/9/2018
  • Κόστος μενού κατ’ άτομο 100€ (tip not included)
  • Κόστος κρασιού
    • Verdicchio Di Matelica Riserva DOCG Mirum 2015  60€
  • Reservation: https://www.metamorfosiroma.it

Φωτογραφίες: Not An Expert

Φωτογραφία header: Metamorfosi