Παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού 2022

Ας μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Αν είσαι οινόφιλος, φρέσκος ή μεσόκοπος, δεν περιμένεις μια παγκόσμια ημέρα για να επισκεφτείς ένα από τα αγαπημένα σου οινοποιεία. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις μια λίστα με προορισμούς στο μυαλό σου και ψάχνεις αφορμές για να οργανώσεις μια απόδραση. Ε λοιπόν, η ημέρα αυτή είναι η αφορμή που έψαχνες. Όχι, τα κτήματα δε θα πλημμυρίσουν από ενθουσιώδεις καταναλωτές που περίμεναν την γιορτή αυτή για να “βαφτιστούν” οινόφιλοι. Η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο αυτή τη Κυριακή θα έχει τον ίδιο προσωπικό χαρακτήρα και την αφοσίωση που θα είχε οποιαδήποτε άλλη μέρα. Σηκωθείτε λοιπόν από τον καναπέ και επισκεφτείτε αυτό το κτήμα που έχετε βάλει στο μάτι εδώ και καιρό.

Και για να σας κάνουμε τη ζωή ευκολότερη, σας ετοιμάσαμε μια λίστα με αγαπημένους μας παραγωγούς που την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, θα σας περιμένουν να τους επισκεφτείτε.

Προσοχή: Πριν από κάθε επίσκεψή σας, είτε τούτη την Κυριακή είτε όποια άλλη μέρα,  φροντίστε να έχετε επικοινωνήσει εγκαίρως με τους ανθρώπους του οινοποιείου. Τα περισσότερα κτήματα στην Ελλάδα, είναι οικογενειακές επιχειρήσεις που προσπαθούν να σας παρέχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά την επίσκεψη σας. Ένα τηλέφωνο μερικές μέρες νωρίτερα, θα βοηθήσει τους οικοδεσπότες σας να οργανώσουν καλύτερα την ημέρα και θα γλυτώσουν τους πάντες από κακοτοπιές.

Κτήμα Χατζηβαρύτη

Που βρίσκεται;

Στη Γουμένισσα, περίπου μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη.

Τι να δοκιμάσω;

Την ολοκαίνουργια Γουμένισσα Natural της Χλόης, ένα κρασί που με εντυπωσίασε από την πρώτη δοκιμή, δίπλα στην παραδοσιακή Γουμένισσα του οινοποιείου, ένα από τα κλασσικά βαριά χαρτιά του ελληνικού οινικού κόσμου.

Διεύθυνση6ο χλμ Επαρχιακής Οδού Γουμένισσας – Γιαννιτσών, Γουμένισσα, Κιλκίς 613 00
Τηλέφωνο2310215259
Websitehttps://chatzivaritis.gr/

Κτήμα Άλφα

Που βρίσκεται;

Στο Αμύνταιο Φλώρινας. Μια περιοχή με ένα μοναδικό μικροκλίμα, κατάλληλο για αμπελοκαλλιέργεια.

Τι να δοκιμάσω;

Το δικό μου αγαπημένο είναι το Α1, μια σειρά κρασιών από διαφορετικές κάθε χρόνο ποικιλίες, με τις οποίες ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης τεστάρει τα ανώτερα επίπεδα του Ελληνικού κρασιού.

Διεύθυνση2ο χλμ, Αγ. Παντελεήμων 532 00
Τηλέφωνο2386020111
Websitehttp://www.alpha-estate.com/

Κτήμα Βογιατζή

Που βρίσκεται;

Στο Βελβεντό Κοζάνης, στις όχθες της λίμνης Πολυφύτου.

Τι να δοκιμάσω;

Ο Τσαπουρνάκος (βαρέλι) και ο Νεαρός Τσαπουρνάκος (δεξαμενή), η Ελληνική εκδοχή του Cabernet Franc, είναι μέσα στα δικά μας αγαπημένα κρασιά. Το κτήμα Βογιατζή, είναι άλλη μία σπουδαία ετικέτα που δε χάνουμε ευκαιρία να δοκιμάσουμε.

ΔιεύθυνσηΕπαρ.Οδ. Καταφυγίου – Βελβεντού 50, Βελβεντός 504 00
Τηλέφωνο2464032283
Websitehttps://www.ktimavoyatzi.gr/

Κτήμα Κίκονες

Που βρίσκεται;

5 χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στην περιοχή της Μαρώνειας.

Τι να δοκιμάσω;

To Chardonnay της οινολόγου Μελίνας Τάσσου, είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της ποικιλίας στην Ελλάδα. Άλλη δική μου μεγάλη αδυναμία το ερυθρό Μάρων, ένα εξαιρετικό Sangiovese από την Μαρώνεια.

Διεύθυνση5ο χλμ Κομοτηνής, Νέο Σιδηροχώρι 691 00
Τηλέφωνο2531083737
Websitehttp://www.kikones.gr/

Κτήμα Οινότρια Γη – Κώστα Λαζαρίδη

Που βρίσκεται;

Στο Καπανδρίτι, στη βόρεια Αττική, μια ανάσα από την Αθήνα.

Τι να δοκιμάσω;

Η Cava Αμέθυστος είναι μια διαχρονικά σπουδαία ετικέτα. Μια δοκιμή αυτού του κρασιού και μόνο θα ήταν αρκετή για να κάνει κάποιος τη διαδρομή στα προάστια της Αθήνας, αλλά μια και θα είστε εκεί, δοκιμάστε και το Οινότρια Γη Syrah – Αγιωργίτικο και πείτε μας μετά την άποψή σας.

Διεύθυνση2ο χλμ. Οδού Καπανδριτίου – Καλάμου, Καπανδρίτι, 19014
Τηλέφωνο2295052213
Websitehttps://www.domaine-lazaridi.gr/

Οινοποιείο Νικολού

Που βρίσκεται;

Στο Κορωπί, στα φημισμένα Μεσόγεια Αττικής.

Τι να δοκιμάσω;

Μεσόγεια = Ρετσίνα. Οπότε ρετσίνα, with a twist. Botanic, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για την πρώτη αφρώδη ρετσίνα, που παράγεται από Σαββατιανό με την methode traditionelle.

ΔιεύθυνσηΝικ. Ντούνη 8, Κορωπί 194 00
Τηλέφωνο2106020775
Websitehttps://nikolouwinery.gr/

Οινοποιείο Γκίκα

Που βρίσκεται;

Στα Σπάτα, ναι, κοντά στο αεροδρόμιο.

Τι να δοκιμάσω;

Santovato. Ένα από τα πιο elegant σαββατιανά που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα μου, ενώ το ερυθρό blend βραδιανό – Merlot είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς εκεί έξω.

ΔιεύθυνσηΛ. Κιάφας, Σπάτα, 19004
Τηλέφωνο2106634595
Websitehttp://www.gikaswinery.gr/

Jima Boutique Winery

Που βρίσκεται;

Στα Καλομόδια Άρτας, ανάμεσα στον ποταμό Άραχθο και τον Αμβρακικό κόλπο.

Τι να δοκιμάσω;

Τα κρασιά του κτήματος κάθε χρόνο αλλάζουν ποικιλιακή σύνθεση, όνομα και ετικέτες. Έτσι κάθε δοκιμή, μπορεί να κρύβει μια νέα ανακάλυψη. Αγαπημένες μας ετικέτες από το τρέχον vintage το Jack of Spades, ένα ξεχωριστό Βλάχικο, και το Âge d’Or, ένα blend Merlot και Cab Franc με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

ΔιεύθυνσηΚαλομόδια 471 00
Τηλέφωνο2681098029
Websitehttps://www.jima.gr/

Κτήμα Παπαργυρίου

Που βρίσκεται;

Στον Λαλιώτη Κορινθίας, μερικά χιλιόμετρα πάνω από το κοσμικό Κιάτο.

Τι να δοκιμάσω;

Syrah αγάπη μου, σε ζητάει ο κόσμος… Πέρα από το Syrah όμως, το έτερο Le Roi des Montagnes Cuvee, ένα blend Cabernet Sauvignon, Touriga National και Μαυροδάφνης, είναι ένα κρασί με φανατικό κοινό.

Note: Οι επισκέψεις στο οινοποιείο θα πραγματοποιηθούν αυστηρά μέχρι τη 1 το μεσημέρι, καθώς μετά σύσσωμη η οικογένεια Παπαργυρίου θα εξυπηρετεί το κοινό του ολοκαίνουργιου εστιατορίου τους, Osteria Greca.

ΔιεύθυνσηΛαλιώτη Κορινθίας, Κιάτο 202 00
Τηλέφωνο2742041555
Websitehttps://www.papargyriou.gr/

Οινοποιείο Τρουπή

Που βρίσκεται;

Στην τοποθεσία Μηλιά, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη

Τι να δοκιμάσω;

Τα άπαντα του Μοσχοφίλερου. Ναι, καλά διαβάσατε. Μοσχοφίλερο. Το παρεξηγημένο αυτό σταφύλι, που έχει γίνει ανέκδοτο στα χείλη των οινόφιλων, έχει μεταμορφωθεί σε ένα πολυδύναμο σταφύλι, που δίνει σπουδαία κρασιά, στα χέρια της ομάδας του Οινοποιείου.

ΔιεύθυνσηΜηλιά, Μηλιά Τριπόλεως 221 00
Τηλέφωνο2710411434
Websitehttp://www.troupiswinery.gr/

Κτήμα Τσέλεπου

Που βρίσκεται;

Στο οροπέδιο της Μαντινείας, στις πλαγιές του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Τι να δοκιμάσω;

Γιορτή χωρίς φυσαλίδες γίνεται; Δε γίνεται; Ξεκίνα λοιπόν με μία Αμαλία Brut Vintage για να μπεις σε εορταστικό mood και στη συνέχεια Blanc de Gris, από την ποικιλία καμάρι της Μαντινείας, το Μοσχοφίλερο.

Διεύθυνση14ο Χλμ. Τρίπολης _ Καστίου, Ρίζες Αρκαδίας
Τηλέφωνο2710544440
Websitehttp://www.tselepos.gr/

Κτήμα Αβαντίς

Που βρίσκεται;

Στο φημισμένο από την αρχαιότητα για την καλλιέργεια του αμπελιού, Ληλάντιο πεδίο, λίγο έξω από την Χαλκίδα.

Τι να δοκιμάσω;

Ο maître της σχολής του Ροδανού, Απόστολος Μούντριχας, μας δίνει ένα από τα κορυφαία ερυθρά της χώρας. Ο λόγος φυσικά για το Collection, το δυναμικό Syrah του οινοποιείου. Ενδιαφέρον έχει η παράλληλη δοκιμή του Άγιου Χρόνου, όπου μπορεί κανείς να δει την αλλαγή που φέρνει στο Syrah μια μικρή προσθήκη Viognier (92%-8%).

ΔιεύθυνσηΜύτικας 341 00
Τηλέφωνο2221055350
Websitehttp://www.avantisestate.gr/

Κτήμα Σαμαρτζή

Που βρίσκεται;

Στην κοιλάδα των Μουσών, στην καρδιά της Βοιωτίας.

Τι να δοκιμάσω;

Η απλή απάντηση είναι το πανίσχυρο Μούχταρο. Ένα κρασί αναφοράς για τον Ελληνικό αμπελώνα. Η εναλλακτική απάντηση είναι το Μούχταρο One, ένα ροζέ που ξεφεύγει από την Προβηγκία και κοιτάζει τα γαστρονομικά Tavel στα μάτια.

ΔιεύθυνσηΗσιόδου 1 Δ.Δ. Άσκρης, Θεσπιές 320 02
Τηλέφωνο2262067009
Websitehttps://www.samartziswines.gr/

Οινοποιείο Ντουράκη

Που βρίσκεται;

Στον δρόμο που ενώνει τα Χανιά με την χώρα των Σφακίων, τους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

Τι να δοκιμάσω;

Κρήτη και Βιδιανό είναι έννοιες συνώνυμες και ευτυχώς σε αυτό το κρητικό οινοποιείο θα βρείτε μία από τις πιο νόστιμες εκφράσεις της ποικιλίες. Λύχνος Βιδιανό λοιπόν και μιας και πιάσαμε τα ντόπια προϊόντα, Apus Ρωμέικο για μια ξεχωριστή δοκιμή του παρεξηγημένου αυτού σταφυλιού.

ΔιεύθυνσηΑλίκαμπος Αποκορώνου, Χανιά, 730 07
Τηλέφωνο2825051761
Websitehttp://www.dourakiswinery.gr/

Σε όποιο οινοποιείο και αν βρεθείτε την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μη περιμένετε τις προτάσεις μας. Μιλήστε με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα κρασιά τους. Πείτε τους για τις δικές σας συνήθειες και προτιμήσεις, αλλά ταυτόχρονα τολμήστε να δοκιμάσετε καθετί διαφορετικό που θα σας προτείνουν. Ότι και να δοκιμάστε είμαστε σίγουροι πως θα το λατρέψετε. Η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο είναι ένα μαγικό γεγονός. Δημιουργεί δεσμούς με τους ανθρώπους που μοχθούν για να φτάνει αυτό το μοναδικό προϊόν στα ποτήρια μας. Και να θυμάστε.

Το κρασί είναι σαν τη Nokia. Connecting People.