Silver Oak – Made in the USA

Στο μυαλό των περισσοτέρων τα αμερικανικά κρασιά μοιάζουν λίγο με τα αμερικανικά pick-up trucks. Άκομψα, φασαριόζικα και ασκόπως θηριώδη. Μόνο όταν έχεις την τύχη να δοκιμάσεις κάποια από τα περίφημα cult wines* της Napa μπορείς να καταλάβεις πως αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Κρασιά βελούδινα, δυναμικά και με το δικό τους τρόπο, κομψά. Πάνω απ’ όλα όμως, χαρακτηριστικά αμερικάνικα. Σαν μια Ford Mustang.

Οφείλω να ομολογήσω πως πριν το ταξίδι μας στην California, τα κρασιά της δυτικής ακτής ήταν ένα ερωτηματικό. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών ενώ στα ταξίδια μας στην Νέα Υόρκη διαπιστώσαμε πως το Bordeaux και η Τοσκάνη έχουν πολύ μεγαλύτερη πέραση στην ανατολική ακτή, από τα κρασιά της Napa. Παρά την γενική άγνοια όμως, υπάρχουν μια σειρά από εμβληματικά οινοποιεία που η φήμη και το status φτάνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Silver Oak.

*Cult Wine από το λατινικό Cultus, που σημαίνει λατρεύω. Τα cult wines είναι συνήθως πολύ υψηλής ποιότητας και τιμής, μικρής παραγωγής και με τεράστια προσοχή σε κάθε βήμα, από το φρούτο μέχρι το βαρέλι. Τα περισσότερα cult wines έρχονται από την Napa της California. 

Η Ιστορία

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας επιχειρηματίας από το Colorado και ένας πρώην μοναχός, που απαρνήθηκε τον μοναχισμό για χάρη του έρωτα, συναντήθηκαν. Ο Ray Twomey Duncan είναι μια αρκετά τυπική περίπτωση Αμερικανού επιχειρηματία. Επένδυσε στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και στη συνέχεια στην τουριστική βιομηχανία του ski. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, φτασμένος επαγγελματικά πλέον, αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά γης στη Napa με στόχο στο μέλλον να μπει στην παραγωγή κρασιού. Το πρόβλημα; Δεν είχε ιδέα από την παραγωγή κρασιού.

O Justin Meyer από την άλλη, είναι μια ιδιότυπη περίπτωση ανθρώπου. Αφού αφοσιώθηκε για πολλά χρόνια στο τάγμα των Χριστιανών Αδερφών, περνώντας από διάφορα πόστα εργασίας στο μοναστήρι, του ανατέθηκαν διάφοροι ρόλοι στο οινοποιείο της μονής. Για να ανταπεξέλθει καλύτερα στις ανάγκες αυτές -το οινοποιείο ήταν η κύρια πηγή εσόδων για τους μοναχούς- σπούδασε οινολογία στο UC Davis, όπου συνάντησε τη μετέπειτα σύντροφό του Bonny.

Σε μια από αυτές τις στιγμές που μπορούν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας, οι δύο άντρες συναντήθηκαν στη μπάρα ενός μικρού μπαρ, σε κάποιο από τα χωριά της κοιλάδας της Napa. Ο Meyer, που είχε ήδη πάρει την απόφαση να σπάσει τους όρκους του ως μοναχός, βρέθηκε να συζητάει τις απόψεις του για την καλλιέργεια, τον τρόπο οινοποίησης και φυσικά την ταυτότητα των κρασιών που πρέπει να παράγει η περιοχή, με τον Duncan που πρόσφατα είχε αγοράσει γη προβλέποντας την αύξηση της κατανάλωσης κρασιού στην Αμερική. Μετά το πέρας της συζήτησης, ο Duncan ήταν πεπεισμένος. Είχε βρει τον συνεργάτη που έψαχνε. Το όνομα, ιδέα της Bonny, προέκυψε από τα ονόματα του Silverado Trail και του Oakville, μιας και η γη βρίσκονταν ακριβώς στη μέση της διαδρομής αυτής.

Όταν οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια, το ημερολόγιο έγραφε 1972. Οι ιδρυτικές αρχές ήταν απλές. Ο Meyer θα ήταν μοναδικός υπεύθυνος για τα αμπέλια και την οινοποίηση. Η ιδιοκτησία μοιράστηκε 50-50. Το οινοποιείο θα παράγει μόνο Cabernet Sauvignon. Ο τρύγος θα γίνεται αργά, το μπλεντάρισμα θα γίνεται πριν το κρασί μπει στο βαρέλι όπου και θα παλαιώνει σε αμερικάνικη δρυ. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, οι αρχές του οινοποιείου παραμένουν ακριβώς οι ίδιες.

Η εμπειρία

20 λεπτά. Τόσο θέλεις για να βρεθείς με μια μπλε, cabrio Mustang από το κέντρο της Napa σε ένα από τα πιο φημισμένα οινοποιεία της περιοχής. Ακολουθώντας το Silverado Trail, τη μία από τις δύο αρτηρίες που ενώνουν την πόλη της Napa με το βόρειο μέρος της κοιλάδας, στρίβεις αριστερά προς την καρδιά της ζώνης, το Oakville και πολύ σύντομα αντικρίζεις τον πιο αναγνωρίσιμο πύργο άρδευσης παγκοσμίως. Τον πύργο του Silver Oak. Στην εντυπωσιακή είσοδο του οινοποιείου μας περίμενε η Vivien Gay, η διευθύντρια διεθνών πωλήσεων του ομίλου Silver Oak, Twomey και Timeless**. Μας οδήγησε στην κύρια αίθουσα γευσιγνωσίας όπου μας περίμενε το τραπέζι μας μπροστά στην επιβλητική τζαμαρία της κάβας. Ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Ο ήλιος μπαίνει από τους φεγγίτες, που δεσπόζουν πολλά μέτρα ψηλά στο ταβάνι της σάλας και δημιουργεί ένα σχεδόν κινηματογραφικό φωτισμό, που προσθέτει πόντους σε όλη την εμπειρία του επισκέπτη.

Περάσαμε λίγη ώρα στο τραπέζι όπου η Vivien μας εξιστόρησε τις πρώτες μέρες του οινοποιείου και στη συνέχεια, με ένα ποτήρι Twomey Sauvignon Blanc στο χέρι, την ακολουθήσαμε σε μια ξενάγηση στα ενδότερα του οινοποιείου. Το κτήριο ορθώνεται επιβλητικό ανάμεσα στα χαμηλά αμπέλια που το περιβάλουν. Πρόκειται για ένα νέο κτήριο, που χτίστηκε το 2008, αφού το αρχικό κτίσμα χάθηκε στην καταστροφική πυρκαγιά του 2006. Όταν έγινε η αγορά του κτήματος, στην θέση του οινοποιείου υπήρχε μία γαλακτοκομική μονάδα, ενώ τότε ο πύργος, πλέον ορόσημο, ήταν καθόλα λειτουργικός και απαραίτητος. Η γη ήταν γεμάτη βερικοκιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα και οι γείτονες αντί για εμβληματικά κρασιά, παρήγαγαν γάλα και λοιπά κτηνοτροφικά προϊόντα. Όπως μπορεί λοιπόν κανείς να φανταστεί, το αρχικό ξύλινο κτήριο δεν ήταν σοβαρός αντίπαλος για τη μεγάλη φωτιά και δυστυχώς οι ζημιά ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Για δύο χρόνια, η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Alexander valley, όπου βρίσκεται το δεύτερο οινοποιείο του Silver Oak, υπεύθυνο για την παραγωγή της ομώνυμης ετικέτας.

Τα νέα κελάρια, αντιπυρικής κατασκευής και με έμφαση στην αντισεισμική προστασία – ο άλλος μεγάλος κίνδυνος της περιοχής- είναι ένα πραγματικό Xanadu. Με το πέρασμα της εισόδου, η χαρακτηριστική μυρωδιά του αμερικάνικου ξύλου κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία της.  Στο χώρο αυτό, τα κρασιά παραμένουν για δύο χρόνια στο βαρέλι πριν πάρουν τον δρόμο για την εμφιάλωση. Το fun fact των βαρελιών, όπως μας ενημέρωσε η Vivien, είναι πως εδώ και μερικά χρόνια είναι ιδίας παραγωγής, από την επίσης ιδιόκτητη φάρμα παραγωγής δρυός στο Oregon. Απόλυτος έλεγχος σε όλα τα βήματα της παραγωγής του κρασιού.

** H προσήλωση των ιδρυτών στις αρχές του οινοποιείου δεν επέτρεπε την παραγωγή άλλων κρασιών κάτω από το όνομα Silver Oak. Έτσι, όταν πια έλαβαν την απόφαση για τη δημιουργία επιπλέον ετικετών, αυτά μπήκαν κάτω από το brand Twomey, ενώ μετά τον θάνατο του Duncan, τα παιδιά του δημιούργησαν την premium ετικέτα Timeless, ως ένα φόρο τιμής στον πατέρα τους.

Η Δοκιμή

Περιδιαβήκαμε τους υπόλοιπους χώρους του οινοποιείου, την παραγωγή, τον υποδειγματικό πολυχώρο εκδηλώσεων -ο οινοτουρισμός στις ΗΠΑ είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο- τον υπέροχο κήπο, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Tasting is calling and we must go. Όση ώρα λείπαμε, ένας ευγενέστατος οινοχόος είχε φροντίσει να στήσει ολόκληρο το flight μας, ώστε τα κρασιά να έχουν χρόνο στο ποτήρι να αναπνεύσουν. Όπως λένε και στη Napa, very thoughtful. Χρέη wine educator εκτέλεσε η οικοδέσποινά μας. Η συζήτηση γύρω από τα κρασιά μας αποκάλυψε μερικά βασικά στοιχεία για την ιδιαιτερότητα της Napa σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο μοναδικός αυτός τόπος, είναι ευλογημένος με αδιανόητη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κλιματική σταθερότητα. Τα ωκεάνια ρεύματα που φτάνουν στο Σαν Φρανσίσκο, η φυσική χοάνη που δημιουργούν τα Vaca Mountains και η οροσειρά Mayacamas, η σταθερότητα της καθημερινής ομίχλης και φυσικά η ζέστη της παρακείμενης ερήμου, δημιουργούν συνθήκες που ελάχιστα μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο. Το vintage είναι δευτερεύουσας σημασίας εδώ. Αυτό που μετρά είναι η γη.

Στη Νάπα, τα single vineyard κρασιά δεν έκαναν τυχαία επιτυχία. Εκτός από τις τόσο σταθερές συνθήκες, σε αυτή τη μικρή λωρίδα γης, μπορεί κάποιος να συναντήσει όλους τους δυνατούς γεωλογικούς συνδυασμούς που επιτρέπουν την καλλιέργεια αμπέλου. Τέτοια διαφορετικότητα που επέτρεψε τη δημιουργία 16 διαφορετικών υποζωνών με τον χαρακτηρισμό AVA (American Viticultural Areas). Η μοναδική αυτή συνθήκη κάνει τη δοκιμή των κρασιών μια ξεχωριστή εμπειρία. Δύο ίδιες φιάλες από διαφορετική χρονιά σου δείχνουν τη δυναμική της ετικέτας στο χρόνο. Κάθε αμπελοτόπι έχει την δική του έκφραση και ένας συλλέκτης μπορεί εύκολα να επενδύσει στην αγορά φρέσκων κρασιών, απλά δοκιμάζοντας παλαιότερες χρονιές. Το μικροκλίμα της περιοχής στην υπηρεσία του αμερικανικού εμπορικού δαιμόνιου.

Το Silver Oak, από την ημέρα της ίδρυσης του, απέκτησε φανατικό κοινό. Πρόκειται για το οινοποιείο με τη μεγαλύτερη παραγωγή φιαλών magnum σε όλη τη κοιλάδα. Η αντοχή των κρασιών αυτών στον χρόνο και η σταθερά υψηλή ποιότητά τους τα κάνει ιδανικά κρασιά για τους εορτασμούς της ενηλικίωσης των εφήβων σε πολλές οικογένειες σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Τα 21 έτη, δείχνουν να είναι ιδανικό σημείο εξέλιξης, ενώ το μέγεθος party της φιάλης magnum, αρκεί για να ικανοποιήσει την όρεξη τόσο των νεοφώτιστων οινόφιλων, όσο και των λοιπών μελών της οικογένειας.

Στη δοκιμή μας, είχαμε τη τύχη να απολαύσουμε τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα απ’ όλη την γκάμα του ομίλου, Silver Oak, Twomey και Timeless. Μας έδωσαν την δυνατότητα να κατανοήσουμε τη δυναμική των κρασιών της Καλιφόρνια. Στο Silver Oak, Cab is the king. Δεν είναι τυχαίο πως τον Mayer τον αποκαλούσαν Mr. Cabernet. Οι δημιουργικές ανησυχίες -και οι εμπορικές ιδέες- της οικογένειας Duncan όμως, δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια. Έτσι, το 1999 ίδρυσαν το οινοποιείο Twomey θέλοντας να εξερευνήσουν άλλες ποικιλίες. Τελευταία προσθήκη στην ομάδα των οινοποιείων είναι το Timeless. Ένα brand φόρος τιμής και μνήμης στον πατριάρχη της οικογένειας, Ray Duncan. Ένα αμπελοτόπι, αμπέλια 25 ετών, κλασικές ποικιλίες Bordeaux Blend και γαλλική δρυς. Ένα κρασί που φτιάχνεται με τα ίδια υψηλά στάνταρ, αλλά διαφέρει ριζικά από τα κρασιά του Silver Oak.

Τα κρασιά

Twomey Pinot Noir 2020 – Anderson Valley

Τα Pinot Noir από την Anderson Valley έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη στους κύκλους των οινόφιλων με το συγκεκριμένο δείγμα να δικαιώνει τους υποστηρικτές της. Ανοιχτό ρουμπινί χρώμα με πλούσια μύτη. Αρώματα δάσους, κερασιού, καφέ και σοκολάτας. Το σώμα του είναι μέτριο με ζωντανή οξύτητα και βελούδινες τανίνες. Η επίγευση του αρκετά μακρά και πικάντικη.

ΠαραγωγόςTwomey
Ποικιλιακή Σύνθεση100% Pinot Noir
ΠροέλευσηAnderson Valley, California
Vintage2020

Twomey Pinot Noir 2020 – Russian River Valley

Russian river valley, σα να λέμε Pinot Noir. Η μικρή σε έκταση περιοχή της Sonoma είναι ξακουστή για τα Pinot της και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους. Ένα κρασί που το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή. Το χρώμα του είναι σκούρο κόκκινο και η μύτη του εκρηκτική. Πιπέρια, μαύρα φρούτα και μια ιδέα μπέικον (νομ, νομ) ισορροπούν εξαιρετικά με το γεμάτο και στρογγυλό στόμα του. Η οξύτητά του είναι μέση και οι τανίνες του απαλές και απόλυτα ενσωματωμένες. Η επίγευση του είναι πολύ μακριά και γεμάτη φρούτο.

ΠαραγωγόςTwomey
Ποικιλιακή Σύνθεση100% Pinot Noir
ΠροέλευσηRussian River Valley, California
Vintage2020

Silver Oak 2017 – Alexander Valley

Στην καρδιά της Sonoma βρίσκουμε την Alexander Valley. Το terroir είναι ιδανικό για Cabernet Sauvignon και γι’ αυτό πολλοί από τους φημισμένους παραγωγούς της California φροντίζουν να έχουν παρουσία, με το Silver Oak να είναι ανάμεσα στους πρώτους διδάξαντες. Το 2017 είναι η τρέχουσα χρονιά για αυτή την ετικέτα. Το χρώμα του είναι βαθύ μωβ. Στη μύτη πιπεριά, μέντα και μαύρα φρούτα. Το σώμα του στιβαρό, γεμάτο και βελούδινο ταυτόχρονα. Υψηλή οξύτητα και αρκετές τανίνες, που ισορροπούν όμως εξαιρετικά με την πλούσια δομή του κρασιού. Μακρά επίγευση με αίσθηση σοκολάτας.

ΠαραγωγόςSilver Oak
Ποικιλιακή Σύνθεση81% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec
ΠροέλευσηAlexander Valley, California
Vintage2020

Silver Oak 2012 – Alexander Valley

5 χρόνια πίσω από το 2017, 10 χρόνια στο σύνολο η ηλικία του κρασιού τη στιγμή της δοκιμής. Κανένα σημάδι κόπωσης στο ποτήρι. Οι ειδικοί του silver Oak έδιναν εύκολα ακόμη 15 χρόνια εξέλιξης στο κρασί. Το χρώμα βαθύ ρουμπινί, ένα τόνο πιο ανοιχτό από το φρέσκο αδερφάκι του. Στη μύτη μέντα, μαύρα φρούτα και βοτανικότητα. Οξύτητα φρέσκια, τανίνες ζωντανές, βαρέλι καλά ενσωματωμένο με τη βανίλια να προσθέτει στο κρασί χωρίς να αφαιρεί από το φρούτο. Η επίγευση του πολύ μακριά και ζωντανή.

ΠαραγωγόςSilver Oak
Ποικιλιακή Σύνθεση98% Cabernet Sauvignon, 2% Merlot
ΠροέλευσηAlexander Valley, California
Vintage2012

Silver Oak 2017 – Napa Valley

Η ναυαρχίδα του εμβληματικού οινοποιείου, στην τρέχουσα χρονιά της. Από την πρώτη στιγμή, η ετικέτα από την Napa είχε στόχο ν’ αποτυπώσει σε απόλυτο βαθμό την άποψη του οινοποιείου για τον ορισμό του μεγάλου Cab. Πρωτοπόροι του late harvest από άποψη, είδαν τον ανταγωνισμό αρχικά να γελά μαζί τους για αυτή τη πρακτική, ενώ με την πάροδο των χρόνων, οι ίδιοι ανταγωνιστές όχι μόνο ακολούθησαν την ίδια πρακτική αλλά έφτασαν ή και ξεπέρασαν πολλές φορές τα όρια του χρόνου, χαρίζοντας στα αμερικανικά κρασιά φήμη αντίστοιχη των monstertrucks. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών της περιοχής ακολουθεί τις πρακτικές του Silver Oak και πλέον τα φινετσάτα, ισορροπημένα κρασιά είναι ο κανόνας με τα υπερσυμπυκνωμένα, υπεραλκοολικά να είναι όλο και σπανιότερα.

Το κρασί έχει βαθύ βυσσινί χρώμα. Στη μύτη πιπεριά, μαύρα φρούτα, πιπέρια και σταφίδα. Το στόμα γεμάτο, στην παλέτα καφές και σοκολάτα, ευχάριστη οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μια ατελείωτη επίγευση.

ΠαραγωγόςSilver Oak
Ποικιλιακή Σύνθεση80.8% Cabernet Sauvignon, 14.6% Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec
ΠροέλευσηNapa, California
Vintage2017

Silver Oak 2009 – Napa Valley

Ο ορισμός του σπουδαίου κρασιού της Napa. Με 13 χρόνια στη πλάτη του, είναι ακόμα στην πρώτη νιότη του. Το χρώμα του είναι ζωντανό και διάφανο ρουμπινί  με μωβ ανταύγειες. Στη μύτη, σημάδια ορυκτότητας, αρώματα γλυκόριζας και ο ορισμός της αμερικανικής δρυός, καρύδα και βανίλια. Στο στόμα, ζωηρό και φρουτώδες, με φράουλα, μαύρα φρούτα και σοκολάτα. Εξαιρετικά ισορροπημένο και με ατελείωτα μακριά βοτανική επίγευση.

ΠαραγωγόςSilver Oak
Ποικιλιακή Σύνθεση84% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot, 4% Cabernet Franc and 4% Petit Verdot
ΠροέλευσηNapa, California
Vintage2009

Timeless 2017 – Napa Valley

Το Timeless Napa Valley είναι ένας φόρος τιμής στον συνιδρυτή του Silver Oak, Ray Duncan. Είναι εμπνευσμένο από το τραγούδι “Timeless” – ένα δώρο για τα 85α γενέθλια του Rey, που έγραψε το 2015 ο μικρότερος γιος του, Ντέιβιντ για τα γενέθλια του πατέρα του. Στην πίσω ετικέτα βρίσκονται γραμμένοι οι στίχοι του τραγουδιού, προσθέτοντας έτσι μια συναισθηματική νότα στη φιάλη. Με σταφύλια από το Soda Canyon Ranch, το ιδιωτικό κτήμα της οικογένειας Duncan στις πλαγιές των Mayacamas, το Timeless είναι η προσπάθεια παραγωγής ενός μεγάλου Bordeaux blend στην Napa. Σκούρο μωβ χρώμα, αρώματα λεβάντας, καπνού και μπαχαρικών. Υψηλή οξύτητα που δένει αρμονικά με το γεμάτο σώμα και τονίζει την νεαρή ηλικία του κρασιού. Στεγνές τανίνες και ικανοποιητική επίγευση.

Παραγωγός Timeless
Ποικιλιακή ΣύνθεσηCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot
ΠροέλευσηNapa, California
Vintage2017

Όταν το κλασσικό γίνεται διαχρονικό, τότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Αυτό είναι το Silver Oak, ένας θεσμός της Napa. Ένα πραγματικά παγκόσμιο οινοποιείο.