5 κρασιά για την Καθαρή Δευτέρα

Καλαμάρια και γαρίδες, είναι για τους μερακλήδες. Μερακλήδες χωρίς κρασί στο γιορτινό τραπέζι γίνεται; Δε γίνεται.

Η Καθαρά Δευτέρα επιβάλει μεζέδες απλωμένους στο τραπέζι όλη τη μέρα. Θαλασσινά, όστρακα, όσπρια και μαλάκια. Ντολμαδάκι και τουρσιά. Νερόβραστα και ψητά στα κάρβουνα. Με τόσα ετερόκλητα πιάτα μπροστά μας, το wine pairing ακούγεται σχεδόν αστείο. Τα κρασιά της Καθαράς Δευτέρας είναι πολυπρόσωπα. Πρέπει να μπορούν να σταθούν δίπλα σε όλα τα πιάτα και συχνά να χαροποιήσουν αντίστοιχα ετερόκλητες παρέες.

Αυτές είναι οι δικές μου προτάσεις. Τα κρασιά που θα ανοίξω εγώ, παρέα με wine enthusiasts και not an experts.

Fine Assyrtiko Anatolikos Vineyards

Τι κάνει νιάου, νιάου στα κεραμίδια; Το Ασύρτικο την Καθαρά Δευτέρα. Δεν υπάρχει πιάτο της ημέρας που να μη ζητά την οξύτητα της ποικιλίας αυτής και το Fine Assyrtiko από το οινοποιείο Anatolikos Vineyards βρίσκεται στο στοιχείο του. Τραγανή οξύτητα, πολύπλοκα αρώματα εσπεριδοειδών και μελιού, γεμάτο σώμα και διακριτική αίσθηση βαρελιού σε ένα κρασί που δικαιολογεί το όνομά του (Fine). Θα ωφεληθεί αισθητά αν περάσει λίγο χρόνο σε μια καράφα, πριν την κατανάλωση.

 Oenos Nature Βερντέα

Οξύτητα και ελεγχόμενη οξείδωση. Τι άλλο να ζητήσεις για το τραπέζι σου; Βερντέα, εκ του verde -πράσινο- μιας και τα σταφύλια παραδοσιακά τρυγούνται πρώιμα για να δώσουν αυξημένη οξύτητα. Η Βερντέα είναι κρασί με “Ονομασία κατά Παράδοση” με καταγωγή μόνο από τη Ζάκυνθο. Το blend της αποτελείται από  Γουστολίδι, Μακρυποδιά, Παύλο, Ρομπόλα και Σκιαδόπουλο. Η Oenos Nature σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κεφαλληνό, μας δίνουν μία εκδοχή του κρασιού με οινοποίηση ελάχιστης παρέμβασης.  

Κυδωνίτσα Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Η Κυδωνίτσα είναι μια σπάνια γηγενής ποικιλία της Λακωνίας, την οποία η οικογένεια Τσιμπίδη έχει βαλθεί να τη βάλει στο ποτήρι κάθε οινόφιλου. Αρωματική, με τη χαρακτηριστική νότα του κυδωνιού, αλλά και βοτανική ταυτόχρονα, με γεμάτο, βουτυράτο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα, είναι μια ετικέτα που θα καλύψει όλες τις στιγμές του εορταστικού τραπεζιού. Η Κυδωνίτσα είναι, για εμένα, πάντα η go-to λύση για τις περιπτώσεις που η παρέα δε μπορεί να αποφασίσει αν προτιμά ένα έντονα αρωματικό ή ένα κρασί με κοφτερή οξύτητα.

Ερημίτης Akriotou Microwinery

Αν πω πως αξίζει να γίνεις Ερημίτης για να απολαύσεις μόνος σου αυτό το κρασί, θα γίνω πολύ cheesy; Καλά, δεν το λέω, κυρίως γιατί τα καλά κρασιά πρέπει να τα μοιράζεσαι. Και ο Ερημίτης της Κικής Ακριώτου και του Γιώργου Κόλλια είναι ακριβώς αυτό. Σαββατιανό, Ασύρτικο και αηδάνι, μας δίνουν ένα blend με πλούσιο φρουτώδη χαρακτήρα και βουτυράτη αίσθηση στο στόμα. Ροδάκινο, μπανάνα και λεμόνι δένουν εξαιρετικά με το άρωμα brioche και μας δίνουν ένα υπέρκομψο κρασί.

Pine Forest Οινοποιείο Γκίκα

Πως να μιλήσεις για παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι και να αφήσεις έξω τη ρετσίνα; Μην πάει ο νους σου στις παλιές, οξειδωμένες ρετσίνες των καπηλειών. Εδώ έχουμε μια new-age ρετσίνα φτιαγμένη από 100% ασύρτικο. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του πεύκου κυριαρχεί στο κρασί, με νότες μαστίχας, βερίκοκου και ξηρών καρπών να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους. Το σώμα της είναι ρωμαλέο και τα βγάζει εύκολα πέρα με τους μεζέδες και τα απαιτητικά φαγητά της ημέρας. Ένα κρασί μπαλαντέρ.

Καθαρή ή Καθαρά, όπως και να διαλέξει να την πει κανείς, είναι η μόνη Δευτέρα του χρόνου που όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία. Ας της δώσουμε την οινική συνοδεία που της αξίζει.