Τα σαράντα του Μάκη – 2022 edition

Πόσες φορές στη ζωή σου γιορτάζεις τα 40 χρόνια; Για μένα ήταν μόλις η δεύτερη φορά και οι εορτασμοί έπρεπε να έχουν την αντίστοιχη βαρύτητα. Το ραντεβού δόθηκε στο Εβίβα και παρότι δεν είμαι fan του BYOB, ειδικά σε χώρους με τόσο σπουδαία κάβα, οι φιάλες του line-up μας έκαναν την εξαίρεση στον κανόνα να αξίζει.  

Λίγοι και καλοί φίλοι συνόδευσαν τα κρασιά. Συγνώμη, απόλαυσαν τα κρασιά μας ήθελα να γράψω. Η αρχή έγινε με τον αγαπημένο Θρόνο του Αθανασίου, ένα φρέσκο Αγιωργίτικο δεξαμενής γεμάτο φρούτο και αρώματα. Σε βάζει σε σκέψη, μα είναι δυνατό να μην έχει βαρέλι; Κι όμως. Στη συνέχεια άλλο ένα Αγιωργίτικο, μία magnum φιάλη Le Sang de la Pierre 2014, του Αϊβαλή, σε μια χρονιά που ήταν από τις καλύτερες για την ετικέτα του Νεμεάτη παραγωγού.

Οι μεγάλες βραδιές χρειάζονται μεγάλα κρασιά. Μαυροτράγανο Χατζηδάκη 2014. Εντυπωσιακό και ακόμη φρέσκο. Πανέτοιμο. Μας ευχαρίστησε όλους. Ίσως η αγαπημένη μου έκφανση της Σαντορινιάς ποικιλίας.

Το κενό στην οικογενειακή φωτογραφία της βραδιάς καλύπτει ένα Château Preuillac Médoc 2011. Ένα Merlot based Bordeaux blend, που μετά από 11 χρόνια ήταν στην καλύτερη του στιγμή. Όταν παύεις να αναρωτιέσαι αν κράτησες αυτή τη φιάλη για την κατάλληλη στιγμή. Ναι, είναι η απάντηση. Πλούσιο, μεστό, δυναμικό. Η κενή φιάλη έπεσε θύμα του εξαιρετικού service και έτσι χάθηκε στα βάθη μιας μαύρης τρύπας και δεν έδωσε το παρόν στην τελική φωτογράφιση.

Με διάφορα κρασιά να βρίσκονται ακόμα στην οινική κιβωτό μου (aka το θαυματουργό ψυγείο παραλίας που φροντίζει για την θερμοκρασία κατά την μεταφορά τους), η διεύθυνση του μαγαζιού, βλέπε Γιώργος Μαυρονάσιος, αποφάσισε πως ήθελε να κλέψει τις εντυπώσεις με φιάλες από την προσωπική του συλλογή.  Ράμνιστα 2013, μια από τις πιο σπουδαίες εκφράσεις του Ξινόμαυρου σε μια από τις κορυφαίες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη και για εμένα, που τα αισθήματα μου για την ποικιλία αυτή είναι γνωστά, ήταν ένα υπέροχο κρασί.

Domaine Méo-Camuzet Vosne-Romanée 2018. Μπορείς να κάνεις καλύτερο δώρο σε έναν Pinot lover από αυτή τη φιάλη; Σίγουρα όχι. Μία premier cru Βουργουνδία από την φημισμένη περιοχή του Vosne Romanée. Ιδανικό δώρο γενεθλίων για κάποιον που γιορτάζει τα σαράντα. Δεύτερη φορά. Η Γαλλία μας άφησε άφωνους. Φρούτο, πολυπλοκότητα, κομψότητα, πλούτος και βάθος γεύσης. Μια πραγματικά μεγάλη εμπειρία δοκιμής. Συγκλονιστική.

Τα μεγάλα κρασιά είναι ωραίο να σερβίρονται σε καλά ποτήρια, στην άριστη θερμοκρασία, και σε ιδανικές συνθήκες. Τα πιο σπουδαία κρασιά χρειάζονται καλούς φίλους για να τα απολαύσεις πραγματικά. Τα γενέθλιά μου δεν ήταν παρά η αφορμή για μια τέτοια βραδιά.

Υ.Γ. Μαρούλα, Γιώργο, Βασιλική, Θάνο, Αντιγόνη, Γιώργο, Ιωάννα, Γιώργο, Ελένη, σας ευχαριστώ που κάνατε τη βραδιά μου αξεπέραστη.