Βηλάνα – Ιδαία Γη

Είναι Αύγουστος, σαράντα βαθμοί λιώνει το κορμί, το Ελ Γκρέκο ξεκινά από Θεσσαλονίκη και με στάση σε Σκιάθο, Βόλο, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Σαντορίνη φτάνει μετά από ταξίδι 28 ωρών στο Ηράκλειο. Τα χρόνια είναι φοιτητικά όπερ σημαίνει πως το κατάστρωμα και ένα sleeping bag είναι η καλύτερη παρέα σου στο ταξίδι που δεν λέει με τίποτα να τελειώσει. Κι όμως, το ταξίδι Γολγοθάς είναι απλά μια υποσημείωση στις αναμνήσεις ων διακοπών. Γιατί; Επειδή ο προορισμός ήταν η Κρήτη.

Κάπως έτσι μοιάζει να εξελίσσεται και η σχέση μου με τα Κρητικά κρασιά. Για πολλά χρόνια υπήρχε δυσπιστία, άσε που οι λέξεις Κρήτη και κρασί στην ίδια πρόταση έφερναν συνειρμικά στον νου τις περίφημες κούπες του νησιού, που σου αφήνουν ένα hangover διάρκειας ίσης ταξιδιού με το Ελ Γκρέκο. Όμως τα χρόνια πέρασαν, οι επιλογές από το νησί πλήθυναν και πλέον οι δοκιμές Κρητικών κρασιών θυμίζουν τον προορισμό και όχι το ταξίδι.

Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που άλλαξαν την εικόνα του Κρητικού κρασιού στα μάτια μου είναι η Βηλάνα από την Ιδαία Γη. Ένα κρασί από μια τυπική και πλέον παρεξηγημένη ποικιλία του νησιού. Γεμάτο φρεσκάδα και άρωμα.  Ένα κρασί που θυμίζει Κρητική φιλοξενία και όχι μπαλωθιές. Μια έκφραση της Κρήτης που εγώ αγαπώ.

Δεν είναι ότι το κρασί αυτό είναι το καλύτερο που βγάζει το νησί (μπορεί και να ‘ναι, εγώ ένας ταπεινός Not An Expert είμαι). Είναι ότι από την πρώτη γουλιά σου βγάζει όλες αυτές τις μνήμες που έχεις από την Κρήτη. Την αίσθηση που είχες όταν σταμάτησες σε ένα χωριό με πέντε σπίτια για έναν καφέ στο χέρι και πέντε ώρες αργότερα σηκώθηκες από τον καφενέ, φουσκωμένος από χαρά και πίτες Σφακιανές. Εκεί που ένιωθες την φρεσκάδα του αέρα και την σκιά των δέντρων να παίρνουν μια μορφή που σχεδόν την άγγιζες.

Για μένα που το κρασί είναι κυρίως αίσθηση, μνήμες και συνειρμοί παρά δυσδιάκριτα αρώματα και τεστ για δυνατούς λύτες, αυτό το κρασί είναι άξιο αναφοράς. Είναι ένα κρασί που θα πρότεινα σε ένα φίλο και θα ήθελα πολύ να το απολαύσω με έναν επισκέπτη του νησιού κάτω από ένα πλατάνι, στην πλατεία ενός μικρού χωριού στις πλαγιές του Ψηλορείτη. Παρέα με ελιές και λίγη διαλεχτή Κρητική γραβιέρα. Να τόση δα…

 

Το σωστό το field trip περιλαμβάνει γραβιέρα. #theeatersgr #saveurlovesgreece

A post shared by The Eaters (@theeaters_gr) on

 

Βηλάνα – Ιδαία Γη

  • Περιοχή: ζώνη Δαφνών με υψόμετρο 400-500m
  • Ποικιλίες: Βηλάνα
  • Tasting Notes:  Φρέσκο, δροσερό κρασί με ήπια και ενδιαφέρουσα μύτη, ευχάριστη οξύτητα, κιτρινοπράσινο λαμπερό χρώμα και μακριά επίγευση.