Collection 2009 – Κτήμα Αβαντίς

Υπάρχουν μερικά κρασιά που τα κρατάς για ειδικές περιπτώσεις. Τα παίρνεις, τα βάζεις στην γωνία της κάβας σου και τα ξεχνάς. Περιμένεις να έρθει μία μέρα κατάλληλη, ένα μεγάλο τραπέζι, μία γιορτή, μια αφορμή που θα σε κάνει να πεις ‘σήμερα θα πιούμε κάτι ξεχωριστό’. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως δεν βρίσκω τέτοιες ευκαιρίες όσο συχνά θα ήθελα. Έτσι εκείνη η φιάλη που μένει στην γωνία και κάνω πως την έχω ξεχάσει, δε βρίσκει τον δρόμο της προς το τραπέζι.

Επειδή όμως είμαι άνθρωπος αποφασιστικός, σήμερα πήρα την κατάσταση στα χέρια μου. Αφού δεν βρίσκεται αφορμή θα δημιουργήσω μία. Έτσι έκανα μία γρήγορη ερώτηση στο Instagram και η απόφαση βγήκε. Ήρθε επιτέλους η ώρα του Collection. Όταν αρχίσαμε με το κορίτσι να στήνουμε την συλλογή μας, βρεθήκαμε τυχαία -όλο κάτι τέτοια τυχαία μας συμβαίνουν- σε μία από τις γνωστές κάβες της Αθήνας. Μια ματιά είχαμε σκοπό να ρίξουμε και θα φεύγαμε. Όχι άλλα κρασιά, είχαμε πει, αγοράσαμε πολλά αυτόν τον μήνα.

Κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στα ράφια, αρχίζουν τα «κοίτα αυτό» εκατέρωθεν, υπάρχει αντίσταση στα καταναλωτικά ένστικτά μας μέχρι που φτάνουμε εκεί. Όχι, δεν φτάσαμε μπροστά στο Collection αλλά στον Διάπορο του Κυρ-Γιάννη. Το κορίτσι δεν είχε δοκιμάσει ποτέ μέχρι τότε, τον κοίταξε και με αυτό το βλέμμα που κάνει τα μάτια της να λάμπουν, ε τι να έκανα, είμαι ρομαντική ψυχή και έσπασα. Με μία φιάλη δεν θα χαθεί ο κόσμος δα.

Επειδή όμως δεν είμαι μόνο εγώ ρομαντική ψυχή, δυο βήματα παρακάτω, φτάσαμε μπροστά στην περί ου ο λόγος φιάλη. Το κορίτσι με ξέρει καλά, ξέρει και τις αδυναμίες μου και έτσι με κίνηση μεγάλου παίχτη αρπάζει την φιάλη και κάνει το 1-1 στα δώρα αφήνοντας έτσι ανοιχτούς λογαριασμούς για τον επαναληπτικό αλλά με ξεκάθαρη νίκη στην καρδιά μου.

Κάπου εδώ θα αναρωτιέσαι γιατί διάβασες ήδη 300 λέξεις και ενώ περίμενες μια περιγραφή για το Collection Syrah εγώ περιγράφω ένα τυπικό μου απόγευμα. Είπαμε, όποιος δεν βρίσκει αφορμές, φτιάχνει! Άλλωστε τι μπορώ να πω εγώ για το κρασί αυτό; Είναι μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες. Το θεωρώ σαν ένα από τα κορυφαία ελληνικά ερυθρά κρασιά και μάλλον το κορυφαίο ελληνικό Syrah.

Όπως πολύ πετυχημένα το περιγράφει ο παραγωγός του, η λέξη που το χαρακτηρίζει είναι η «συμπύκνωση». Ένα κρασί γεμάτο, βελούδινο, τόσο πυκνό που νομίζεις ότι θα το κόψεις με το μαχαίρι. Ιδανικά θα το συνδύαζα με μια δυνατή κρεατοφαγία ή ακόμα καλύτερα με ένα κυνήγι ή…

Τελικά ίσως να μην είμαι και τόσο αποφασιστικός. Ίσως ένα τέτοιο κρασί να χρειάζεται μια ειδική περίπτωση για να ανοιχθεί

 

Collection Syrah – Κτήμα Αβαντίς

  • Περιοχή : Εύβοια
  • Ποικιλία: 100% Syrah
  • Tasting Notes:Βαθύ κόκκινο χρώμα, μαλακό και γεμάτο σώμα με μέτριες στρογγυλές τανίνες. Από σταφύλια επιλεγμένου αμπελιού με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση.