Ημέρα #14 Oxer Bastegieta Kalamity 2017

Oxer Bastegieta Kalamity 2017

Βρίσκεσαι στην επαρχία στη χώρα των Βάσκων, σε μια μικρή πόλη, την Tolosa, με την καλύτερη δυνατή παρέα, το Γιώργο και την Ελένη, καλά καλά ήταν κι ο Μάκης εκεί, σε μια ψησταριά. ‘Ψησταριά; Καλά, κάνατε όλο αυτό το ταξίδι για να φάτε κοψίδια με το Μαυρονάσιο; Πάλι;’. Εχμ ναι, είναι η απάντηση. Για μια επική μπριζόλα και μια επική φιάλη κρασί. Ο τέλειος συνδυασμός all around, όπως καταλαβαίνετε. Ο οινοποιός Oxer Bastegieta, Βάσκος στην καταγωγή, είναι μια διαβόητη περίπτωση ανθρώπου, καλλιτέχνης στη δουλειά του, απρόσιτος στο κοινό, αφιερωμένος στη γη και στο αμπέλι, αφοσιωμένος στη Ριόχα και στα εδάφη της, εμμονικός με το σπουδαίο αποτέλεσμα. Τα καταφέρνει; Αν τα καταφέρνει, λέει! Τα κρασιά του Oxer είναι συγκινητικά. Να μια λέξη που δε χρησιμοποιούμε συχνά. Το Kalamity δεν ήταν μόνο συγκινητικό, ήταν σπουδαίο.

Σημείωση: Τα δυο αμπελοτόπια, από τα οποία προέρχονται τα σταφύλια, το πρώτο στο Cárdenas (Rioja Alta) στα 580 μέτρα υψόμετρο και το δεύτερο στο Elvillar (Rioja Alavesa) στα 600 μέτρα, είναι 120 και 100 ετών αντιστοίχως. Ο Oxer επενδύει και αγοράζει αμπέλια δύσκολα, που έχουν ιστορία και ψυχή, που εκπροσωπούν τον τόπο, που σημαίνουν κάτι για τον ίδιο, όπως μας είπε.


ΠαραγωγόςOxer Bastegieta
Ποικιλιακή Σύνθεση48% Garnacha Tinta, 48% Tempranillo, 2% Garnacha Blanca, 2% Viura 
ΠροέλευσηRioja, Ισπανία
Vintage2017

Tasting Notes: 48% Garnacha Tinta, 48% Tempranillo, 2% Garnacha Blanca, 2% Viura από τη Rioja στην Ισπανία. Βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη ζουμερά φρούτα, κεράσια και μούρα, ακομπανιάρονται από ένα λεπτό άρωμα βιολέτας και μια κομψή αίσθηση μπαχαρικών και δέρματος. Στο στόμα τα φρούτα εκρήγνυνται ζωηρά και κάνουν εξαίρετο συνδυασμό με το πιπέρι, τον καπνό, τη βανίλια, τα μανιτάρια και τη σοκολάτα, ενώ παιχνίδι με το μυαλό σου παίζει μια ελαφριά βοτανικότητα, μάλλον θυμάρι. Τα παλιά γαλλικά βαρέλια έχουν χρησιμοποιηθεί μαεστρικά από τον οινοποιό. Γεμάτο σώμα, φοβερά ισορροπημένη οξύτητα, ταννίνες ζωντανές και παρούσες αλλά καλοδουλεμένες, βελούδινο αποτέλεσμα. Επίγευση που δεν τελειώνει. Ένα κρασί αξέχαστο. Ένα κρασί που εκφράζει το δημιουργό του απολύτως. Μόνο 1200 φιάλες αυτή η χρονιά. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο εκφραστικό θα είναι σε δέκα χρόνια, σε είκοσι. Ποιος περιμένει όμως;

Wine Rating

🍷🍷🍷 Life Changing


Κάθε μέρα -ή όσο πιο συχνά μπορούμε- σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.