Ημέρα #177 Morgon Côte du Py 2019 – Domaine Jean Foillard

Morgon Côte du Py 2019 – Jean Foillard

Στο αγαπημένο Ετερόκλητο έχουμε κάνει κάποιες από τις ωραιότερες ανακαλύψεις. Η διεύρυνση των ταπεινών μου γνώσεων στην ποικιλία gamay οφείλεται αποκλειστικά στο πάθος τους για τις γαλλικές ποικιλίες. Και στη δική μου φυσική περιέργεια. Αιωνίως μαθήτρια. Το Beaujolais, η νοτιότερη οινοπαραγωγική ζώνη της Βουργουνδίας, εκτός από τα Beaujolais Nouveau, τα ολόφρεσκα φρουτώδη κρασιά που πίνουμε παγκοσμίως εορταστικά την τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη και δημιουργούν αντιφάσεις ανάμεσα στους οινόφιλους, παράγει και κρασιά όπως το σημερινό. Διαφορετικά, ωριμότερα, έτοιμα για όλα. Ένα κόκκινο έτοιμο ακόμα και για μια καυτή καλοκαιρινή βραδιά -γιορτάζοντας τα γενέθλια του Κωνσταντίνου- στο ομορφότερο στενό του κέντρου της Αθήνας. Δίνει νέο νόημα στην έννοια του Βeaujolais, που ίσως έχεις στο μυαλό σου. Πώς μπορεί ένα κρασί να σε εντυπωσιάσει; Έτσι.


ΠαραγωγόςDomaine Jean Foillard
Ποικιλιακή ΣύνθεσηGamay
ΠροέλευσηBeaujolais, Γαλλία
Vintage2019

Tasting Notes: Σκουρόχρωμο κόκκινο με βιολετί ανταύγειες, 100% gamay. Κεράσια και βύσσινα στη μύτη με συνοδευτικά μπαχάρια και μια ιδέα λουλουδιών. Στο στόμα τα φρούτα κόκκινα και μαύρα μαζί εκρήγνυνται με τη φράουλα να μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι και να ακολουθούν μια όμορφη αίσθηση μανιταριού και δέρματος με τη σοκολάτα να κλείνει το μαγικό συνδυασμό. Εντυπωσιακά πολύπλοκο, μέτριο προς γεμάτο σώμα, με οξύτητα καλοζυγισμένη, φοβερή αίσθηση ορυκτότητας και επίγευση μακρά, πολύ μακρά. Έτοιμο προς κατανάλωση, επιδέχεται παλαίωσης. Καθώς αναρωτιέμαι πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει, έβαλα μια φιάλη να κοιμηθεί στο συντηρητή. Τα ξαναλέμε σε δυο χρόνια.

Wine Rating

🍷 🍷 Oh, Wow!


Κάθε μέρα σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.