Τα αγαπημένα μας wine bars στην Αθήνα

Τα wine bars της Αθήνας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού κρασιού. Όλα τους συμβάλουν στην εξάπλωση της οινικής κουλτούρας με τον τρόπο τους. Αυτά είναι τα δικά μας αγαπημένα. Ελπίζουμε να μοιραστείτε μαζί μας και τα δικά σας.

Μάκης

Ξεχασμένες ποικιλίες βρίσκουν το δρόμο προς τα ποτήρια μας. Μικρά οινοποιεία αποκτούν φανατικό κοινό. Συζητήσεις για φυσικά και τεχνολογικά κρασιά κατακλύζουν τις μπάρες. Ταξίδια ξεκινούν ή έστω σχεδιάζονται επί χάρτου βάσει μιας ετικέτας που αγάπησες. Τα wine bars είναι κατά την άποψή μου ο καταλύτης της εξέλιξης του οινικού κινήματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Με τις προσιτές by the glass επιλογές τους και το καταρτισμένο τους προσωπικό έδωσαν στους καταναλωτές προτάσεις, γνώση και πάνω απ’ όλα χαρά. Γιατί στα wine bars το κρασί είναι διασκέδαση και όχι γρίφος.

Heteroclito cave & bar a vin

Θυμάμαι ακόμα, ήμουν παιδάκι, όταν με φέρνανε στο… Ώπα, ώπα, άλλος θρύλος αυτός. Βέβαια η αλήθεια είναι πως ήμουν σχεδόν μικρό παιδί όταν γνώρισα το Ετερόκλητο. Δε θα ήταν υπερβολή να πω ότι στη θρυλική του μπάρα μάθαμε πάνω από τα μισά που γνωρίζουμε για το κρασί. Για τους περισσότερους είναι ο ναός των φυσικών κρασιών, με πιστούς να συρρέουν από κάθε πλευρά του κόσμου στο Σύνταγμα για να δοκιμάσουν τις οινικές ανακαλύψεις της ομάδας (του Ετερόκλητου, όχι του Ολυμπιακού). Για εμάς είναι το στέκι μας. Από την πρώτη στιγμή. Είναι εκεί που βρίσκουμε τους φίλους μας. Γιατί στα χρόνια που πέρασαν η Μαντλέν και ο Δημήτρης έγιναν στενοί φίλοι. Είναι το happy place μου. Για όσους δεν έχετε πάει ακόμα, η συμβουλή μου είναι να μη διστάσετε να ακολουθήσετε τις προτάσεις του μήνα. Ξέρω, είναι πολλές οι άγνωστες λέξεις στη λίστα, αλλά η χαρά της ανακάλυψης θα σας αποζημιώσει.


 • heteroclito cave & bar a vin
 • Φωκίωνος 2, Αθήνα 105 63
 • https://www.heteroclito.gr/
 • 21 0323 9406 (δεν δέχεται κρατήσεις)

Materia Prima

Όλα ξεκίνησαν από το Κουκάκι. Στην καρδιά της Airbnbland της Αθήνας, υπάρχει ένα wine bar, που μόνο “τουριστικό” δε μπορεί να χαρακτηριστεί. O Μιχάλης γέμισε με επιλογές από την Ελλάδα και το διεθνή αμπελώνα μια κάβα που μόλις μπεις ξέρεις πως δύσκολα θα ξεκολλήσεις από τα ράφια της. Η συνέχεια δίνεται τα τελευταία δύο χρόνια στο Παγκράτι. Μόλις ανοίξει ο καιρός, τα τραπεζάκια βγαίνουν στο πλακόστρωτο της πλατείας Μεσολογγίου, χαρίζοντάς μας εξαιρετικές οινικές βραδιές al fresco. Οι επιλογές της λίστας σε ποτήρι και φιάλες είναι πάντα αρκετές και ικανές να καλύψουν όλα τα επίπεδα καταναλωτών. Αν δε μπορείτε να αποφασίσετε, ή και αν μπορείτε, ζητήστε τη βοήθεια των sommelier της ομάδας. Η εξυπηρέτηση τους είναι πάντα σεμιναριακού επιπέδου. Αν πάλι κάποιος περνά την περίοδο του Ροδανού, ο μυστικός κωδικός είναι Διονύσης. Use it with care.


 • Materia Prima Wine Bistrot – Κουκάκι
 • Φαλήρου 68, Αθήνα 117 41
 • 21 0924 5935
 • https://materiaprima.gr/

 • Materia Prima Wine Bistrot – Παγκράτι
 • Πλ. Μεσολογγίου 3, Αθήνα 116 34
 • 21 0725 5171

Paleo

Περαία μου, Περαία μου, με το Paleo σου. Ο ορισμός της αντισυμβατικής προσέγγισης. Στη καρδιά του λιμανιού, ανάμεσα σε μηχανουργεία, συνεργεία και σιδεράδικα, ένα στενό μόλις πάνω από τα καράβια, θα βρεις το Paleo. Το elegant δημιούργημα του Γιάννη Καϋμενάκη είναι μια ωδή στην αγάπη για το κρασί. Ένας άνθρωπος με ασύγκριτη γνώση, έστησε ένα μαγαζί με στόχο την απόλυτη οινική εμπειρία του επισκέπτη. Ναι, έχει εξαιρετική κουζίνα που θα σε ενθουσιάσει, ναι, το πλατώ τυριών είναι λόγος επίσκεψης από μόνο του, ναι, υπάρχει εκτενέστατη λίστα κρασιών, αλλά το μυστικό είναι κάθε φορά να αφεθείς στα χέρια του Maestro. Δύο, τρεις λέξεις είναι αρκετές. Μια ποικιλία, ένα ταξίδι, για ανάμνηση είναι αρκετά για τον Γιάννη. Εκείνος ξέρει. Αφέσου στο οινικό ταξίδι, που θα σου προτείνει εκείνη και κάθε βραδιά. Θα σε παρασύρει.


Cinque Wine & Deli Bar

Το πιο μικρό μεγάλο μαγαζί του ελληνικού κρασιού. H Ευαγγελία και ο Γρηγόρης είχαν από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκαν με το κρασί ένα πολύ ξεκάθαρο πλάνο. Να προσφέρουν με το χαρακτηριστικό τους κέφι όλη τη γεύση του ελληνικού κρασιού σε μέγεθος μπουκιάς. H οικογένεια του Cinque μετράει πλέον τρία σημεία στην Αθήνα, για εμένα όμως το go-to θα είναι πάντα το μικροσκοπικό στέκι της Αγαθάρχου στου Ψυρρή. Εκεί που σε ελάχιστες θέσεις Έλληνες και ξένοι επισκέπτες ανακαλύπτουν με δομημένο και κατανοητό τρόπο το ελληνικό κρασί. Ένα παιχνίδι γεύσης και απόλαυσης. Και φυσικά συνοδευόμενο από την παγκοσμίως γνωστή πλέον πιατέλα τυριών, αλλαντικών και λοιπών νοστιμιών.


Caravin wine and wanderlust

Βγαίνεις μια βόλτα να ρομαντζάρεις στο Θησείο ή ξεναγείς τους φίλους που ήρθαν από τη Βόρεια Ευρώπη στην Αποστόλου Παύλου ή ακόμα μπορεί να έχεις πάει στα εγκαίνια μίας έκθεσης ζωγραφικής και μετά με την παρέα των καλλιτεχνών να θες να πιείς ένα κρασί. Όλα τυχαία παραδείγματα, ποτέ κανένα από αυτά δεν έχει συμβεί σε εμάς(!). Ειδικά αυτό με το ένα κρασί. Σε κάθε περίπτωση η απάντηση είναι μία. Caravin. Η Άννα και η Λεώνη με αγάπη και αφοσίωση έχουν δημιουργήσει ένα χώρο που μπορεί να μετατρέψει τις παραπάνω αφορμές σε δικαιολογία. Με ελληνικές δημιουργικές γεύσεις και μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα σίγουρα δε θα αρκεστείς στο ένα κρασί.


Wine with Eleni

Η Ελένη Κεφαλοπούλου είναι ένας ακούραστος εργάτης του ελληνικού κρασιού. Δύσκολα θα βρεθεί ελληνική ετικέτα που δεν έχει περάσει από το ποτήρι της. Στο Wine with Eleni, το μικρό wine bar που έχει ανοίξει σε ένα πάρκο τσέπης ακριβώς κάτω από το Ηρώδειο, βρίσκουμε την εμπειρία αυτή συσσωρευμένη. Κάτω από τα δέντρα, στα λίγα τραπεζάκια, η Ελένη σερβίρει επιλεγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα που ανανεώνονται τακτικά. Αν ποτέ βρεθείτε σε δίλημμα, ρωτήστε για την τελευταία ροζέ ανακάλυψη της. Σίγουρα θα έχει κάτι νέο να προτείνει.


Faidon’s Athens

Άλλοι κατεβαίνουν στα νότια για τις μεγάλες πίστες και τα clubs. Άλλοι για καφέ και ψώνια στη Γλυφάδα. Άλλοι πάλι, σαν εμάς, κατεβαίνουν για ένα από τα πιο πετυχημένα wine spots της Αττικής. Disclaimer. Πριν πάρεις το δρόμο για το Faidon’s, φρόντισε να έχεις κάνει κράτηση. Στην ποδιά του Χρήστου σφάζονται παλικάρια, κυρίες, κύριοι, μέλη του κλήρου και τοπικοί άρχοντες. Όλοι για ένα τραπέζι. Και μία αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα. Ή για ένα εξαιρετικό πλατό τυριών. Ξέρετε με τι ταιριάζουν όλα τα παραπάνω; Με τις 1.300 (χίλιες τριακόσιες για όποιον δε κατάλαβε καλά) ετικέτες που υπάρχουν διαθέσιμες στη λίστα του μαγαζιού. Αν είσαι δε τυχερός και καταφέρεις και γνωρίσεις το Χρήστο και την τρέλα του για το κρασί, θα καταλάβεις όλα τα παραπάνω λίγο καλύτερα.


 • Faidon’s Athens
 • Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα 166 73
 • https://faidonsathens.com/
 • 21 5510 9975

Fabrica Cafe Vino

Η Fabrica θα κουβαλάει πάντα του παράσημο της πρώτης γενιάς των wine bars στην Αθήνα. Όντας ίσως ακόμη το πρώτο από αυτά τα μαγαζιά, κουβαλάει στη πλάτη του τον αγώνα και την εμπειρία μιας εποχής που το κρασί ήταν ακόμα για μεγάλο μέρος των καταναλωτών χωρισμένο σε λευκό και κόκκινο, ξηρό και ημίγλυκο. Έχοντας σερβίρει αμέτρητους θαμώνες στην Εμ. Μπενάκη, ο Νεκτάριος, πλέον με τον τωρινό συνεργάτη τον Σωτήρη, αποφάσισαν να εκπαιδεύσουν μια νέα γενιά καταναλωτών, αυτή τη φορά στην ανερχόμενη Φωκίωνος Νέγρη. Highlight της αγαπημένης Φάμπρικας υπήρξαν τα συμπόσια της Δευτέρας. Μια εμπειρία δοκιμής όπου σε ένα μεγάλο τραπέζι οι συνδαιτημόνες, συχνά άγνωστοι μεταξύ τους, δοκίμαζαν κρασιά με συνοδεία φαγητού, μέχρι να γίνουν γνωστοί και φίλοι. Μια εμπειρία που ελπίζουμε σύντομα να δούμε ξανά στα τραπέζια της Κυψέλης.


Update: Δυστυχώς το Fabrica Cafe Vino έχει πάψει τη λειτουργία του.