Ημέρα #25 Oxer wines – Iraun 2019

Oxer wines – Iraun 2019

Τον γνώρισα από το Marko Gure Arbasoak. Το κρασί αυτό μου μίλησε στην καρδιά μου. Με σημάδεψε θα μπορούσε να πει κανείς. Τον έψαξα. Τον αναζήτησα. Τον διεκδίκησα. Κατάφερα να τον γνωρίσω. Στο οινοποιείο του στην Rioja. Το Marko, γνήσιο παιδί της Βασκωνίας δεν καταδέχεται τα χώματα της Rioja. Αλλά υπήρξε ένα κρασί που με έκανε σχεδόν να ξεχάσω την “καψούρα” μου.


Ο κλέφτης βυθίστηκε στο βαρέλι και το κρασί μοιράστηκε σαν θεία κοινωνία στα ποτήρια μας. Με θρησκευτική ευλάβεια. Και κάπως έτσι επιβεβαίωσα πως πλέον θα είμαι πιστός. Πιστός; Θα είμαι ευαγγελιστής. Θα γίνω ιεραπόστολος. Rioja Blanco και Άγιος ο Θεός.


Δεν είναι όλες οι λευκές Ριόχες σπουδαία κρασιά. Οι σπουδαίες όμως είναι συγκλονιστικές. Μια από αυτές είναι το Iraun.


Υ.Γ. Το ίδιο βράδυ δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε το δείπνο μας με ένα Iraun.


ΠαραγωγόςOxer Bastegieta
Ποικιλιακή ΣύνθεσηViura (80%), Calagraño (9%), Garnacha Blanca (4%), Maturana Blanca (3%), and Malvasia Riojana (3%)
ΠροέλευσηRioja Alavesa, Ισπανία
Vintage2019

Tasting Notes: Ο Oxer Bastegieta είναι ένα από τα πιο hot ονόματα παγκοσμίως στον κόσμο του κρασιού, και μόλις δοκιμάσεις μια γουλιά από τα κρασιά του, καταλαβαίνεις εύκολα γιατί. Το Iraun είναι ένα λευκό κρασί από την περιοχή Rioja Alavesa της Ισπανίας. Το κρασί παρασκευάζεται από ένα μείγμα πέντε διαφορετικών ποικιλιών λευκών σταφυλιών: Viura, Calagraño, Garnacha Blanca, Maturana Blanca και Malvasía Riojana. Ζυμώνεται και παλαιώνεται σε συνδυασμό από ανοξείδωτες δεξαμενές, αμφορείς και γαλλικά δρύινα βαρέλια. Έχει ανοιχτό αχυροκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη είναι πολύπλοκη και εκφραστική, με αρώματα λευκού ροδάκινου, εσπεριδοειδών, μπαχαρικών, ξυρών καρπώ και λουλουδιών. Στο στόμα είναι τραγανό και αναζωογονητικό, με μεταξένια υφή και μακρύ φινίρισμα και έντονη ορυκτότητα. Το κρασί έχει μεσαίο σώμα με σοβαρή οξύτητα και θαυμαστή ισορροπία.

Wine Rating

🍷🍷🍷 Life Changing


Κάθε μέρα -ή όσο πιο συχνά μπορούμε- σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.