Ημέρα #279 Viña Cubillo 2013 – R. López de Heredia

Viña Cubillo 2013 – R. López de Heredia

Η Rioja είναι ξεκάθαρα το μεγάλο μου απωθημένο.  Πρώτον και κυριότερον γιατί δεν έχουμε καταφέρει να την επισκεφθούμε ακόμα και δεύτερον παρ’ ότι αγαπώ βαθιά τα κόκκινα της περιοχής δεν τα έχω μελετήσει όσο βαθιά θα ήθελα. Κάθε φορά που θα γεμίσει το ποτήρι μου μια Rioja ανακαλύπτω νέες εκφάνσεις του tempranillo, που είναι πάντα το κυρίαρχο σταφύλι σε αυτά τα κρασιά, και της παρέας του, δηλαδή της garnacha, του mazuelo (το γνωστό μας carignan) και του graciano μεταξύ άλλων. Στην πατρίδα της η Rioja διακρίνεται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το χρόνο παλαίωσής της στο βαρέλι ή στο βαρέλι και στη φιάλη. Η Genérico, η Crianza (ένα χρόνο στο βαρέλι), η Reserva (τρία χρόνια στο βαρέλι) και η Gran Reserva (δύο χρόνια στο βαρέλι και τρία στη φιάλη). Μια εξαιρετική παρέα σε μια βραδιά στη Villa Incognito και οι δοκιμές μας οδήγησαν σε αυτή τη φιάλη, μια Crianza ήδη 9 ετών. Και φανταστείτε ότι είναι το πιο νεαρό κρασί της οικογένειας Tondonia. Τα συμπεράσματα δικά σας.


ΠαραγωγόςR. López de Heredia
Ποικιλιακή Σύνθεση65% Tempranillo, 25% Garnacha, 5% Graciano, 5% Mazuelο
ΠροέλευσηRioja , Ισπανία
Vintage2013

Tasting Notes: Βαθύ κόκκινο, 65% Tempranillo, 25% Garnacha, 5% Graciano, 5% Mazuelο. Στη μύτη έντονα μαύρα φρούτα, ιδίως κεράσι, στη συνέχεια βανίλια και δέρμα. Στο στόμα εντυπωσιακά κόκκινα και μαύρα φρούτα, κεράσι, σμέουρο, ρόδι, που συνοδεύονται από ευγενική αίσθηση καπνού, μια γήινη αίσθηση μανιταριών και την μεστή γεύση του βαλσαμικού. Μεσαίο και ζουμερό σώμα, σοβαρή οξύτητα και τανίνες ολοστρόγγυλες σε ένα κρασί που δε δείχνει τα χρόνια του και παραμένει νεαρό. Κομψή επίγευση και συναρπαστικό vfm.

Wine Rating

🍷I love it


Κάθε μέρα -ή όσο πιο συχνά μπορούμε- σας προτείνουμε ένα κρασί. Κάποια κρασιά διαλέγει ο Μάκης, κάποια η Μαρούλα. Είναι οι φιάλες που έχουμε ξεχωρίσει. Για τις περισσότερες προτάσεις συμφωνούμε και οι δύο. Για κάποιες άλλες, χμ, όχι απόλυτα. Όμως όλα τα κρασιά που προτείνουμε τα έχουμε δοκιμάσει και είναι εκείνα που μας άρεσαν. Κάποια έγιναν αγαπημένα μας. Κάποια τα βλέπουμε στον ύπνο μας.

Γι’ αυτό κατατάσσουμε τα κρασιά σε 3 κατηγορίες.

🍷I love it – Κρασιά που μας αρέσουν και τα έχουμε ξεχωρίσει.

🍷🍷 Oh, Wow! – Κρασιά που έχουμε αγαπήσει και τα αναζητούμε σε κάθε ευκαιρία.

🍷🍷🍷 Life Changing – Κρασιά που σημάδεψαν τη ζωή μας από την πρώτη γουλιά.

Disclaimer: Οι κρίσεις των κρασιών δεν βασίζονται σε οργανοληπτική αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων κάθε κρασιού. Δεν είμαστε οινολόγοι, ούτε οινοκριτικοί. Είμαστε όμως παθιασμένοι οινόφιλοι. Οι προτάσεις μας βασίζονται στα συναισθήματα που μας προκαλεί η κάθε γουλιά και στην απόλαυση που μας προσέφερε η φιάλη τη στιγμή της δοκιμής.