Εγώ Bordeaux, εσύ Bordeaux;

Αχ, παλιοζωή. Τι ζήτησα δηλαδή; Ένα τζόκερ να κερδίσω ζήτησα. Τόσο δύσκολο είναι;

Και αν το κερδίσω, ξέρω τι θα τα κάνω. Δε θα τα φάω μόνος μου. Παρέα θα τα φάμε ή, για να λέμε αλήθειες, κυρίως παρέα θα τα πιούμε. Γαλλικά τυριά, τάρτες, και κρασιά. Κορυφαία κρασιά. Απ’ το Bordeaux. Και από αλλού, αλλά στη πρόβα που κάναμε, από το Bordeaux ήταν τα κρασιά. Ποια πρόβα σε άκουσα να ρωτάς; Κάτσε και θα σου τα πω όλα.

Εδώ και καιρό, στις οινικές παρέες -λες κι έχουμε και άλλου τύπου- τριγυρίζει διαρκώς η συζήτηση γύρω από τις εμβληματικές φιάλες. Αυτές που η τιμή τους προκαλεί ζάλη και πριν κερδίσουμε το Τζόκερ, η αγορά θα γίνει αισθητή στο μέσο οικιακό προϋπολογισμό. Αξίζουν τα χρήματα τους; Πόσο καλύτερες είναι από αντίστοιχες επιλογές, σε (πολύ) χαμηλότερο κόστος; Πόσο ψηλά θέτουν τον πήχη; Θα μου αλλάξουν τη ζωή; Και επειδή είμαστε κατά βάθος πρόσκοποι και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τη στιγμή, που επιτέλους θα μαντέψουμε σωστά τους 5+1 αριθμούς, είπαμε να κάνουμε μια πρόβα. Η παρέα αποφάσισε το θέμα της βραδιάς, τα σχέδια προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, το ραντεβού δόθηκε στη γνωστή γιάφκα της Κυψέλης and the rest is history.

Το αστέρι της βραδιάς, μία φιάλη Château Figeac 2016 Saint Emilion 1er Grand Cru Classé A. Ένα κρασί, το οποίο στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση του Saint Emilion, ανέβηκε στην κορυφαία βαθμίδα. Η φήμη του Figeac βέβαια ήταν σε κορυφαίο επίπεδο εδώ και δεκαετίες και πλέον το classification ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που οι οινόφιλοι γνώριζαν ατύπως. Δίπλα στο μεγαθήριο της δεξιάς όχθης, μπήκαν ταπεινοί αλλά άξιοι διεκδικητές. Φιάλες από το Bordeaux, όλες τους -πλην μιας- του 2016. Η άσκηση ήταν απλή. Πόσο μεγάλη απόσταση χωρίζει την κορυφαία κατηγορία από την μέση, ποιοτική φιάλη της ίδιας περιοχής;

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν τα εξής:

  • Château Figeac 2016 Saint Emilion 1er Grand Cru Classé Α
  • Jean-Pierre Moueιx 2016 Pomerol
  • Château Lestage Simon 2016 Haut Médoc
  • Château La Tour de By 2016 Médoc
  • Château Saint-Hillaire 2015 Médoc Cru Bourgeois

Η βραδιά δεν οδηγήθηκε σε βαθμολογία. Η διαφορά ανάμεσα στο Figeac και τα υπόλοιπα κρασιά ήταν πολύ μεγάλη. Το βαρύ πυροβολικό της βραδιάς δικαίωσε απόλυτα τις περγαμηνές του και από την πρώτη στιγμή, μέχρι την τελευταία γουλιά μας δε σταμάτησε να μοιράζει καρατιές. Ευγενικές καρατιές όμως. Από αυτές που προσπαθείς να βρεις από που σου ήρθαν. Κομψότητα και δύναμη συνυπάρχουν αρμονικά, διαρκής εξέλιξη στο ποτήρι ενώ εγώ βρήκα πολύ δύσκολο να μην τελειώσω το ποτήρι μου σε δύο μόλις γουλιές. Μόνη υποσημείωση, το 2016 ήταν οριακά εντός του ενδεδειγμένου παραθύρου κατανάλωσης. Λίγα χρόνια ακόμα θα του έκαναν μόνο καλό.

Ενδεικτική τιμή Château Figeac 2016: 400€

Διαβάστε περισσότερα για το Château Figeac 2016 εδώ

Για τις υπόλοιπες φιάλες της βραδιάς, η γενική ομολογία ήταν πως όλες τους ήταν πολύ καλά δείγματα της χρονιάς και της περιοχής. Τα κρασιά ήταν ζωντανά, χωρίς ίχνος κούρασης και αρκετά απολαυστικά.

Ενδεικτική μέση τιμή: 25€ – 30€

Η βραδιά ξεκίνησε με μια αγαπημένη Αμαλία Brut, γιατί που πας χωρίς φούσκες. Στο τραπέζι μας βρέθηκαν δύο τάρτες φτιαγμένες από τα χέρια του κοριτσιού μου, μια επιλογή μου από αλλαντικά και μια πιατέλα από εξαιρετικά βρωμερά, εξαιρετικά τυριά. Το δείπνο έκλεισε με ένα καπνιστό χοιρινό και φυσικά γλυκά, αντάξια της υπόλοιπης βραδιάς.

Οκ. Αφού ρωτάτε, θα σας πω. Και η παρέα καλή ήταν. Δεν ξέρω αν ήταν στο peak της, θα δοκιμάσουμε και επόμενα vintages και θα σας ενημερώσουμε.

Δοκιμή με το πιστόλι στον κρόταφο – Ξινόμαυρό, Barolo, Βουργουνδία
Καταγγελία ΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε διαρκώς πιέσεις για να συμμετάσχουμε σε …
 Restless River – Hemel-en-Aarde, South Africa
Η Νότια Αφρική ήταν μια οικοδέσποινα γεμάτη χάρη. Δε μας γνώριζε, αλλά …
La Colombe – Cape Town
Το ταξίδι στη Νότια Αφρική σχεδιάστηκε εν ριπή οφθαλμού. Δηλαδή ο σοβαρός …
Ρεμέτζο Ερέτρια
Το ασταμάτητο κυνήγι της νέας ανακάλυψης. Πήγαμε πρώτοι στο νέο talk of …