Είναι το El Enemigo ο Messi των Chardonnay?

Εντάξει, το παραδέχομαι, ο τίτλος ήταν λίγο υπερβολικός. Το πόσο υπερβολικός, κληθήκαμε να το διαπιστώσουμε σε μία σπουδαία κάθετη δοκιμή του εμβληματικού Αργεντίνικου κρασιού. Το ραντεβού δόθηκε στο Warehouse Assemblage, στον όμορφο χώρο δοκιμών που έχει δημιουργήσει η αλυσίδα wine bars, στο κατάστημα της Μητρόπολης.

Η παρέα της δοκιμής εκλεκτή, οι οικοδεσπότες Hebe Wines (βλ. Μανώλης ‘the sea bream terminator’ Λεονάρδος) και Γιώργος Κανόπουλος, από την πλευρά του Warehouse Assemblage εξαιρετικοί και πριν ακόμα το πρώτο ποτήρι πλησιάσει τη μύτη μας, η βραδιά έδειχνε τη μεγάλη της προοπτική.

Οι φιάλες βρίσκονταν στη θέση τους, στην παγοθήκη στο κέντρο του τραπεζιού και περίμεναν τη στιγμή του σερβιρίσματος. Εφτά χρονιές, από το 2014 έως το 2020. Η κάθε χρονιά είχε τη δική της ιστορία. Ιστορίες για τον καιρό, παγετός, κρύες χρονιές με αργή ωρίμανση, το lockdown που δεν επέτρεψε στον τρύγο να ολοκληρωθεί, μια ζεστή χρονιά, μια τυπική χρονιά της Mendoza. Εφτά χρονιές που είχαν διαφορές ανάμεσά τους και μας έδωσαν μια σαφή εικόνα της δυναμικής του terroir του Gualtallary, του πιο φημισμένου κομματιού της Uco Valley. Ο αμπελώνας που βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 1450 μέτρων και το ασβεστολιθικό υπέδαφος δημιουργούν ένα μοναδικό στον κόσμο terroir. Εφτά χρονιές ενός εμβληματικού κρασιού του Νέου Κόσμου.

Δημιούργημα των Alejandro Vigil and Adrianna Catena, δύο μεγάλων ονομάτων στο οινικό στερέωμα της Αργεντινής, το El Enemigo Chardonnay ήταν από την αρχή σχεδιασμένο να διαφέρει. Ελαφρύ βαρέλι, αυτόχθονες ζύμες και παραμονή κάτω από ένα στρώμα φλορ (ένα λεπτό φιλμ μαγιάς που σχηματίζεται πάνω από την επιφάνεια του κρασιού και το προστατεύει από το οξυγόνο), δίνουν στο κρασί μια ξεχωριστή ταυτότητα. Το El Enemigo έχει αποκτήσει πλέον μυθικές διαστάσεις. Το vintage του 2016, απέσπασε από τον James Suckling τον τίτλο του καλύτερου κρασιού με τιμή κάτω από 30$ και βαθμολογία 98p, σκορ που διατήρησε και το vintage του 2017. And the rest is history.

  • 2014 – Η χρονιά του έντονου παγετού.
  • 2015 – Η χρονιά του Bordeaux.
  • 2016 – Η χρονιά της Βουργουνδίας.
  • 2017 – Η αγαπημένη χρονιά της Laura.
  • 2018 – Η τυπική χρονιά της Mendoza.
  • 2019 – Η ξηρή χρονιά με τα υγιή, μικρόρωγα σταφύλια.
  • 2020 –  Τα χαμένα σταφύλια της καραντίνας.

Προσωπικό αγαπημένο στο line-up το κρασί του 2017. Χρυσαφένιο χρώμα, με μύτη γεμάτη αχλάδι, λεμόνι και βούτυρο. Το σώμα του τραγανό, με δροσιστική οξύτητα και απολαυστικό τελείωμα.  

H βραδιά συνεχίστηκε μετά την δοκιμή, με τρία ακόμη δείγματα της ποικιλίας από το ρόστερ της Hebe Wines. Παταγονία, Cafayate και Mendoza μας έδειξαν την ποικιλομορφία της χώρας και δε μπορώ να κρύψω πως η αγάπη μου για την Παταγονία έχει πλέον παγιωθεί, και όχι, δεν είναι λογοπαίγνιο για τους πάγους της Παταγονίας. Αγάπη που εκφράστηκε άλλη μια φορά μετά το άνοιγμα του τελευταίου κρασιού της βραδιάς, ενός Barda Pinot Noir, φυσικά από την Παταγονία. Εξωτικό terroir και Pinot Noir, πώς να χάσει!!!

Το Chardonnay El Enemigo είναι ένα κρασί φτιαγμένο για κατανάλωση σύντομα μετά την κυκλοφορία του. Ο Alejandro και η Laura θέλουν να μας δώσουν ένα κρασί πλήρες, έτοιμο και απολαυστικό από την πρώτη στιγμή. Όπως κάθε μεγάλο κρασί όμως, έτσι και αυτό, δείχνει πως έχει το pedigree για να μείνει χρόνια στο συντηρητή μας, δίνοντας κάθε φορά μια εξίσου απολαυστική αλλά διαφορετική εμπειρία.