Κορινθία σου έρχομαι!

Πρέπει να παραδεχτώ πως σε ότι αφορά τον οινοτουρισμό, είμαι αρκετά τυχερός. Βλέπεις η καλή μου έχει καταγωγή από την Κορινθία, και όπως λένε κυνικά στα χωριά “Ο γαμπρός είναι απ’ το χωριό της νύφης”. Οπότε αυτό μάλλον με κάνει και εμένα Κορίνθιο εξ αγχιστείας. Αν τώρα μπορείς να φανταστείς βολικότερη επιλογή από την Κορινθία για οινικές εξορμήσεις που ξεκινούν από την Αθήνα, πες μου ώστε να αναθεωρήσω τα περί τύχης μου.

Την στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, έχω στα πλάνα μου μια μικρή εκδρομή για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (27/2/2017).  Άνοιξα λοιπόν τους χάρτες της google, μάζεψα υλικό από μνήμης και σημειώσεις και άρχισα να σχεδιάζω την εξόρμηση μας. Βάση των ημερών θα είναι το εξωτικό Βραχάτι, πατρίδα της καλής μου και τόπος ιδιαιτέρα φιλόξενος για εμάς –βλέπεις η αγάπη του πατέρα στην θυγατέρα δεν γνωρίζει όρια!

Το αρχικό πλάνο μου προβλέπει επίσκεψη σε δύο διαφορετικές πλευρές της Κορινθίας. Η προφανής είναι η ΠΟΠ της Νεμέας, που παρότι είναι αγαπημένος προορισμός μας, δεν έχουμε εξερευνήσει σε μεγάλο βαθμό ακόμα. Η δεύτερη κατεύθυνση θα είναι η περιοχή της ορεινής Κορινθίας με τελικό προορισμό τη λίμνη Δόξα.

Το πρόγραμμα της εκδρομής είναι ακόμα ρευστό και είναι αρκετά πιθανό να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή, ωστόσο το γενικό πλάνο έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ημέρα 1η – Νεμέα

Εφόσον θα είμαστε σε σχετικά κοντινή απόσταση, γλυτώνουμε το μαρτύριο του πολύ πρωινού ξυπνήματος. Η επιλογή της διαδρομής από το Βραχάτι προς την Νεμέα σε βάζει στο δίλημμά εθνική ή επαρχιακή οδός. Με συγχωρειτε αλλά για εμένα αυτό δεν είναι δίλημμα. Επιλέγω πάντα την επαρχιακή οδό Βραχατίου – Νεμέας, μια διαδρομή που κρατά περίπου 45’, σχεδόν 10’ περισσότερα απ’ ότι αν επιλέξουμε την εθνική.

Η Νεμέα είναι ένας τόπος, που ένας οινόφιλος θα πρέπει να επιδείξει θαυμαστή αυτοσυγκράτηση. Σε πολύ μικρή ακτίνα βρίσκονται συγκεντρωμένα πάρα πολλά οινοποιεία, με αρκετά εξ αυτών να συγκαταλέγονται στα κορυφαία της χώρας. Το μυστικό ωστόσο για μια επιτυχημένη επίσκεψη είναι η γνώση πως δεν μπορείς να τα δεις όλα σε μία φορά αλλά κυρίως ότι δεν χρειάζεται. Η Αθήνα είναι μια ανάσα μακριά και η επιλογή της Νεμέας ακόμα και για ημερήσια εκδρομή, δεν θα πάψει ποτέ να είναι καλή ιδέα.

A post shared by Makis Panagopoulos (@makispan) on

Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε προγραμματίσει 3+1 επισκέψεις. Οι 3 επισκέψεις θα είναι σε οινοποιεία τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαμε την τύχη ή τον χρόνο να επισκεφτούμε. Το κτήμα Λαντίδη, το κτήμα Αϊβαλή και το οινοποιείο της οικογένειας Ιερόπουλου. Το +1 θα είναι η στάση για ανεφοδιασμό και φαγητό στο κτήμα Μπαραφάκα. Αρχικές σκέψεις για στάση στον Σοφό για φαγητό ακυρώθηκαν μόλις ανέφερα στο Χρήστο ότι θα τον επισκεφτούμε. Είναι γνωστό άλλωστε πως πέρα από το καμάρι για τα κρασιά του, οι ψησταριές και οι ανακαινισμένοι χώροι του οινοποιείου είναι η αδυναμία του οικοδεσπότη.

Φαγητό, φόρτωμα προμηθειών και επιστροφή στην βάση για να ξεκουραστούμε και να βγούμε την επόμενη ημέρα νωρίς στον δρόμο.

Ημέρα 2η – Ορεινή Κορινθία

Η ορεινή Κορινθία για μένα είναι τόπος ανεξερεύνητος. Όχι μόνο από πλευράς οινοτουρισμού αλλά και σαν επισκέπτης. Οπότε εύκολα κανείς μπορεί να καταλάβει την ανυπομονησία μου να την επισκεφτώ. Το πλάνο σχετικά σφιχτό και αν θέλουμε να τα προλάβουμε όλα σε μία ημέρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίς για τα δεδομένα Κυριακής.

Η πρώτη στάση μας θα είναι στο κτήμα Γκιούλη στο χωριό Κλημέντι. Ελπίζουμε σε μία καλή ημέρα ώστε πέρα από το οινοποιείο να έχουμε την τύχη να επισκεφτούμε και τους αμπελώνες που έχουν θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Η συνέχεια περιλαμβάνει στάση σε άλλον έναν αγαπημένο παραγωγό που επιτέλους θα τον δούμε στο “αρχηγείο” του. Γιάννης Παπαργυρίου και Λαλιώτη Κορινθίας για να δοκιμάσουμε τις νέες και παλιές αγαπημένες ετικέτες.

Η συνέχεια της ημέρας δεν θα είναι τόσο οινική, δεν θα έχει δηλαδή στάση σε οινοποιεία. Από το Λαλιώτη, μετά από μία ώρα ανάβασης φτάνει κανείς στη λίμνη Δόξα. Τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και αν ισχύουν οι φήμες, ιδιαίτερου γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με το μενού να επικεντρώνεται σε παραδοσιακά πιάτα, αρνάκια, γουρνοπούλες και άλλα gourmet εδέσματα.

Επιστροφή στην βάση για ξεκούραση και χώνεψη.

Ημέρα 3η – Βραχάτι

Η πρόβλεψη για την ημέρα δεν περιλαμβάνει επισκέψεις, οδήγηση και γευσιγνωσίες. Αντίθετα προβλέπεται κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων σαρακοστιανών εδεσμάτων συνοδεία τσίπουρου και κρασιών, που θα έχουμε αγοράσει τις προηγούμενες ημέρες.

 

Ανάλυση των επισκέψεων και πλήρες οδοιπορικό θα ακολουθήσει των επισκέψεών μας.