Διαμάντια από την Ν. Αφρική στο ποτήρι μας

Με την Νότια Αφρική νιώθω πως έχω πλέον ένα δεσμό άρρηκτο, μια σχέση καρμική. Νιώθω πως με φωνάζει κάθε λίγο πίσω. Νιώθω τον αέρα από τους δύο ωκεανούς να φέρνει δροσιά και φρεσκάδα. Και μετά ξυπνάω απ’ το όνειρο, κοιτάζω τους δρόμους της Αθήνας και αντιλαμβάνομαι πως βρίσκομαι πάνω από 8 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ή και όχι. Γιατί μπορεί να είμαι μακριά, αλλά οι καλοί φίλοι της Awe_somm Imports, φροντίζουν να φέρνουν γεύσεις αγαπημένες στο ποτήρι μου.

Πιο πρόσφατη ευκαιρία, το portfolio tasting στο οποίο με κάλεσε η καλή μου φίλη Λίλυ Χαλικιά, συνιδιοκτήτρια της εταιρίας εισαγωγής και σταθερή παρέα μου σε μια σειρά δοκιμών του φετινού χειμώνα. Διπλός λόγος δηλαδή να πάρω την ανηφόρα προς το εστιατόριο Nikkei, που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Αρκετά από τα κρασιά της δοκιμής μου ήταν γνώριμα. Κρασιά που δοκίμασα στο Stellenbosch και στο Hemel-En-Aarde, σε wine bars του Cape Town και του Johannesburg και τώρα βρίσκονται στη χώρα μας. Όταν οι προτάσεις των locals συμπίπτουν με επιλογές που φτάνουν στα ελληνικά τραπέζια, χαράς ευαγγέλια.

Από τα κρασιά που δοκίμασα ξεχώρισα:

• Τις δύο επιλογές του Restless River. Το Main Road and Dignity Cabernet Sauvignon και το Ava Marie Chardonnay, δύο εξαιρετικά δείγματα της ποικιλίας και του terroir του middle Hemel-En-Aarde. Ελπίζουμε σύντομα να δούμε και το Pinot Noir του ίδιου σπιτιού, που για εμένα ήταν το κορυφαίο Pinot που δοκίμασα στην Ν. Αφρική.

• Το ροζέ Pinotage Kadette από το Kanonkop, καθώς και τo Pinotage Paul Sauer, με το όνομα να προέρχεται από τον δημιουργό της μόνης γηγενούς ποικιλίας της Ν. Αφρικής. Το Kanonkop είναι το πιο ιστορικό οινοποιείο που παράγει Pinotage, καθώς είναι και το πρώτο που έβγαλε το σταφύλι αυτό εμπορικά. Σήμερα εξακολουθεί να παράγει μερικά από τα καλύτερα δείγματα της ποικιλίας. Εξαιρετικό και το Kadette Cabernet Sauvignon.

• Το Cabernet Franc του οινοποιείου Damacene. Πώς θα μπορούσα άλλωστε να μην ξεχωρίσω ένα Cab Franc, εγώ που τόσο αγαπώ την ποικιλία;

• To Chenin Blanc του Ian Naude. Ένα κρασί με σοβαρή δομή και σώμα από μια ποικιλία που δεν φημίζεται για κανένα από τα δύο.

• Τα Pinot Noir του Crystallum. Το Peter Max από σταφύλια που αγοράζει το κτήμα αλλά και το Cuvée Cinéma που παράγεται από σταφύλια ενός και μόνο αμπελώνα. Πολύ ενδιαφέρον επίσης το The Agnes Chardonnay.

• Το Bordeaux style blend του οινοποιείου Gabriëlskloof. Μη προσπαθήσετε να το προφέρετε, ζητήστε το κρασί απλά ως The Blend. Άξιο αναφοράς και το Magdalena, το Semillion του κτήματος.

• Το Barrel Fermented Sauvignon Blanc του Lismore, ένα Sauvignon με οξειδωτικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα απόλυτη ισορροπία. Για το Estate Reserve Syrah δεν έχω να πω πολλά. Ένα από τα καλύτερα Syrah της χώρας.