Μια βραδιά με τον Πάρι Σιγάλα και τις παλαιωμένες Σαντορίνες του

Η Cava Oak είναι ένα στολίδι. Βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά της κατά τα άλλα πολύβουης Λεωφόρου Βουλιαγμένης και αποτελεί ένα πραγματικό μαγνήτη για κάθε φίλο του κρασιού. Πληθώρα ελληνικών κρασιών αλλά και ετικετών από όλο τον κόσμο, premium αποστάγματα, μια μικρή αλλά θαυματουργή γωνιά delicatessen και ένα καλαίσθητο café-wine bar, το μόνο που βλέπω να λείπει είναι ένα κρεβάτι και θα μπορούσα να ζήσω για πάντα εκεί. Πέρα όμως από όλα αυτά, τυγχάνει για εμένα να είναι και ο χώρος μιας πραγματικά αξέχαστης οινικής βραδιάς.

Πάρις Σιγάλας, Ιφιγένεια Διαμαντίδου και Μάκης Παναγόπουλος

Όταν είδα το όνομα της Ιφιγένειας Διαμαντίδου, εμπορικής διευθύντριας του Κτήματος Σιγάλα, στο τηλέφωνό μου ένιωσα έκπληκτος. Δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που σε καλεί για δημόσιες σχέσεις και φυσικά είχα δίκαιο.

“Η Cava Oak απόψε έχει μία κάθετη δοκιμή στη Σαντορίνη. Μη το χάσεις. Ο Πάρις πετάει ειδικά από το νησί για ένα βράδυ για να παρουσιάσει τα κρασιά.”

Η συζήτηση φυσικά δεν κράτησε περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα. Δεν υπήρχε άλλωστε κάτι για να σκεφτώ.

Έφτασα στην κάβα περίπου στις 8:00 μ.μ., έχοντας λίγο χρόνο να χαζέψω τα ράφια με τα κρασιά. Σύντομα, οι υπόλοιπο προσκεκλημένοι άρχισαν να φτάνουν και ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για, τι άλλο, σαντορινιά κρασιά.

Η δοκιμή έγινε σε έναν όμορφο χώρο στον πρώτο όροφο της κάβας. Ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι φιλοξένησε περίπου 12 οινόφιλους και στην κορυφή του κάθισε ο Πάρις Σιγάλας. Με τα φώτα να έχουν χαμηλώσει, καθώς ακούγαμε τα λόγια του οινοποιού με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια, ένας εξωτερικός παρατηρητής θα νόμιζε πως βλέπει μία αναπαράσταση του μυστικού δείπνου. Ευτυχώς αντί για ψωμί, ταιριάξαμε το κρασί μας με εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά, καθιστώντας την εμπειρία μας πολύ πιο ηδονιστική παρά… παλαιοχριστιανική.

Τα κρασιά της δοκιμής

“Και τα κρασιά;” μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί. Τα κρασιά ήταν μια συμφωνία ορυκτότητας, αλμύρας, πετρόλ και ελεγχόμενης οξείδωσης. Η βραδιά ξεκίνησε με μία Σαντορίνη Σιγάλα 2018. Ακόμα νέα αλλά τόσο ευχάριστη. Τόσο που μου είναι δύσκολο να κρατήσω για παλαίωση όσες έχω ήδη στην κατοχή μου. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά της Σαντορίνης του 2016. Ακμαία και πολύπλοκη, έχει ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια της δυναμικής της. Το ’16, σύμφωνα με τον οινοποιό, είναι μία χρονιά που αξίζει να κρατήσουμε στην άκρη για μερικά χρόνια. Στη συνέχεια η σειρά είχε το 2014, το δικό μου προσωπικό αγαπημένο της βραδιάς. Ένα κρασί ισορροπημένο ανάμεσα στα φρουτώδη αρώματα της νιότης και το ώριμο και περίπλοκο μπουκέτο που προσδίδουν τα πέντε χρόνια παλαίωσης.

Σαντορίνη Σιγάλα 2005
Σαντορίνη Σιγάλα 2004
Δοκιμή Σαντορίνη Σιγάλα στην Cava Oak
Cava Oak

Το κρασί του 2012 ήταν το δημοφιλέστερο της δοκιμής με διαφορά. Όπως εξήγησε ο οινοποιός ως ειδικός στο Ασύρτικο, τα εφτά χρόνια είναι ίσως το σημείο που η ποικιλία αλλάζει χαρακτήρα. Είναι η στιγμή που παίρνουμε από το Ασύρτικο τα καλύτερα και των δύο κόσμων. Ακόμη σχετικά φρέσκο, λόγω της υψηλής οξύτητας και ταυτόχρονα αρκετά ώριμο για να μας παρουσιάσει δείγματα του χαρακτήρα που θα εξελίξει στα επόμενα χρόνια παλαίωσης. Ένας χαρακτήρας που αποτυπώνεται απόλυτα στην χρονιά του 2009. Με ανοιχτό χρυσαφί χρώμα και ίχνη οξείδωσης, είναι ξεκάθαρα ένα κρασί που έχει αλλάξει, έχει εξελιχθεί. Τελευταίο κρασί της βραδιάς, μια Σαντορίνη του 2005. Ένα κρασί εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχε μπει στην φιάλη σχεδόν 15 χρόνια πριν, μια ζωντανή απόδειξη της δυνατότητας παλαίωσης που έχει το Ασύρτικο Σαντορίνης, όταν δουλευτεί από τα κατάλληλα χέρια.

Μιλήσαμε για πολλά αυτό το βράδυ με τον Πάρι Σιγάλα. Για το Ασύρτικο σαν ποικιλία και για τη Σαντορίνη. Για τις καινοτομίες που εισήγαγε στο νησί και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως προϊόν. Για μία φιάλη 16 ετών που άνοιξε πρόσφατα και οι καλεσμένοι του πίστευαν ότι έπιναν ένα φρέσκο κρασί. Για το παραδοσιακό νυχτέρι και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αμπελώνας εν μέσω της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης του νησιού. Τελικά η Ιφιγένεια είχε απόλυτο δίκαιο. Ήταν μία βραδιά που δεν έπρεπε να χάσω με τίποτα.

Makis Panagopoulos

Μάκης Παναγόπουλος

 Θα μπορούσε κανείς να πει πως δεν έχω κανένα προσόν που να δικαιολογεί τα γραπτά μου (ισχύει) πέρα από το γεγονός πως πίνω κρασί σε κάθε δυνατή ευκαιρία και με σχεδόν εντατική συχνότητα.

Είμαι Digital Communication Strategist και πέρα από το κρασί μου αρέσει το ποδόσφαιρο, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, η ιστιοπλοΐα, η ορειβασία και τα extreme sports που περιλαμβάνουν βόλτες με την Μαρούλα στο Zara Home.