Το έχουν οι μέρες. Ανασκοπήσεις και λίστες έχουν την τιμητική τους. Τι ήπιαμε, πού το ήπιαμε, με ποιους το ήπιαμε. Η αλήθεια είναι ότι τη χρονιά που πέρασε δεν αφήσαμε πολλά από όσα δοκιμάσαμε στο σκοτάδι. Μοιραστήκαμε μαζί σας τις όμορφες στιγμές μας, τα κρασιά που μας ενθουσίασαν, τα τραπέζια που μας φιλοξένησαν. Έτσι, αντί να κάνουμε άλλη μία ανασκόπηση, δίνουμε το λόγο στους φίλους μας. Φέτος επιλέξαμε να ρωτήσουμε μόνο ανθρώπους της εστίασης. Γιατί για εμάς το 2022 ήταν η χρονιά τους. Η χρονιά που τους βρήκαμε ξανά στα πόστα τους. Η χρονιά που οι πόρτες άνοιξαν και οι φίλοι μας μας υποδέχτηκαν με ένα ποτήρι κρασί και με πλατύ χαμόγελο.
Αυτά είναι τα κρασιά που διάλεξαν. Αν μπορούμε να ευχηθούμε κάτι για τη χρονιά που καταφθάνει είναι αυτά τα κρασιά και άλλα τόσα να τα πιούμε παρέα. Υγιείς και παρέα. Μαζί.
Φάνης Μαϊκαντής – Als 2019
Αλάτι…Αιγαίο…Γεύση! Τρία δυνατά χαρακτηριστικά στοιχεία ενός νησιού με απόλυτα extreme χαρακτήρα όπως και μικροκλίμα που σαγηνεύει τελικώς τον ουρανίσκο του κάθε οινόφιλου.
Η Σαντορινιά Γη με ατίθασο και ηφαιστιογενές πνεύμα φιλοξενεί στο τραπέζι του 2022 ένα από τα πιο ευγενή κρασιά με εξαιρετική πολυπλοκότητα και φίνα γεύση. Η ετικέτα Als έχει κάνει ήδη ένα ντεμπούτο πολυδύναμο όπως πολυδύναμη είναι και η ποικιλία Ασύρτικο από την οποία και δημιουργήθηκε. Το καλοκαίρι του 2022, λοιπόν, ξεκίνησε με τον πιο fresh τρόπο απολαμβάνοντας το Als 2019 μαζί με την καλύτερη παρέα. Η δροσιά και η φινέτσα του έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα, που το χαρακτηρίζει, μαζί με τα τυπικά αρώματα της πρωταγωνίστριας Σαντορινιάς ποικιλίας στις ευγενέστερες εκδοχές τους ψιθυρίζουν ένα γαστρονομικό κρασί πραγματικό «σταθμό». Τα ορυκτώδη και βοτανικά του αρώματα στη μύτη μαζί με την καταπληκτική οξύτητα, που δίνει ένα διακριτικό νεύρο στο στόμα, ενορχηστρώνουν την πιο σαντορινιά extreme οινική απόλαυση. Το Als διαθέτει μία έξυπνη μακριά επίγευση ενώ η κρεμώδης υφή καθώς και οι φανταστικές ριπές αρμύρας χαρακτηρίζουν κάθε γουλιά.
Για αυτό και σε εκείνο το πρώτο τραπέζι του καλοκαιριού του 2022, μαζί με τους τρεις δημιουργούς του, Αλέξη Κολοβό, Γιάννη Παπαοικονόμου και Ηλία Ρουσάκη είπαμε να το εκτοξεύσουμε γαστρονομικά με ένα πιάτο θαύμα. Κολιό λιαστό με μία σάλτσα από πλακί που τελικά αποτέλεσε το πιο ωραίο και ισορροπημένο γαστρονομικό πάντρεμα με άρωμα απόλυτου θέρους. Ανάμεσα στους αμπελώνες των 40 στρεμμάτων, το Als οραματίζεται με ηφαιστειογενή αύρα και με έναν χαρακτήρα που δροσίζει φίνα και αριστοκρατικά. Μα πάνω από όλα όμως δροσίζει με όλη την Σαντορίνη στο
ποτήρι σου!
Ο Φάνης είναι Chef στο Panigyri Festival Food, στη Σαντορίνη
Νίκος Μπίλλης – Krug Champagne Vintage 2000
Πολύ δύσκολη ερώτηση και η απάντηση ακόμη πιο δύσκολη.
Σίγουρα το κρασί της χρονιάς για εμένα δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο κρασί, που δοκίμασα φέτος άλλα το κρασί που μου έχει μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη μου μαζί φυσικά με το μέρος που το απόλαυσα.
Το 2022 είναι η χρονιά που ξαναρχίσαμε να ταξιδεύουμε και να τρώμε στα τραπέζια των αγαπημένων μας εστιατορίων. Έτσι για εμένα το κρασί του 2022 έρχεται από ένα ταξίδι και φυσικά συγκεκριμένα σε ένα σπουδαίο εστιατόριο. Σε ένα μικρό χωριό στον Μέλανα Δρυμό στη Νότια Γερμανία και στο εστιατόριο Hirschen, που μαγειρεύει η Σεφ Douce Steiner, η μοναδική Σεφ στην Γερμανία με 2 αστέρια Michelin. Απόλαυσα μια Krug Champagne Vintage 2000. Ένα ονειρικό κρασί που λατρεύει το φαγητό και το φαγητό λατρεύει να την έχει συντροφιά. Δεν είμαι ειδικός να σας πω γευστικές λεπτομέρειες αλλά ακόμα θυμάμαι την μυρωδιά της σαν να ξεφουρνίστηκαν βουτυράτα μπριος και μπισκότα. Αυτό ήταν το κρασί της χρονιάς για εμένα.
Κάτω από το μενού του εστιατορίου έγραφε αυτό:
HAPPY MOMENTS – A LASTING FEELING
Happiness is when the mind dances, the heart breathes, and the eyes love. Our daughter Justine said this sentence.
For us, it is a feeling to be able to run a restaurant according to our ideas, have one team and nice guests who share and live this with us.
Ο Νίκος είναι Head Chef στα εστιατόρια Botrini’s και Etrusco
Κλεομένης Ζουρνατζής – Α-Grafo – Οινοποιείο Κοντοζήση
Πριν ένα χρόνο περίπου έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό για την Raw Wine, μία έκθεση αφιερωμένη στο φυσικό κρασί και διάβασα για το οινοποιείο Κοντοζήση στην Καρδίτσα. Δεν είμαι φανατικός των φυσικών κρασιών αλλά με καταγωγή από την Καρδίτσα θέλησα άμεσα να επισκεφτώ το οινοποιείο.
Ο Αντρέας και η Αφροδίτη στα Κανάλια Καρδίτσας, ταγμένοι στη φυσική οινοποίηση και στις οινικές παραδόσεις του τόπου, βγάζουν εξαιρετικά νόστιμα κρασιά χωρίς πτητικές ή έντονα οξειδωτικά.
Με το A-Grafo Ασύρτικο να κερδίζει την παράσταση ισορροπώντας ανάμεσα στο φρούτο και την οξύτητα και ένα έντονο σώμα, που μπορεί να σταθεί εύκολα δίπλα σε μια λιπαρή γουρνοπούλα ή ένα αρνάκι στο φούρνο.
Ο Κλεομένης είναι συν-ιδιοκτήτης και chef των εστιατορίων Gastone, Cookoovaya και Hoocut
Marie-Madeleine Lorantos – Saint Joseph Les 3 Freres 2019 – Famille Lelektsoglou
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θυμάμαι ένα κρασί, όμως πέρα από τη διάθεση τη δεδομένη στιγμή, το περιβάλλον ή την παρέα, κυριότερος όλων είναι η απόλαυση που προσέφερε. Και αισθάνομαι τυχερή με τη δουλειά που επέλεξα, διότι έχω την ευκαιρία να δοκιμάζω πάμπολλα κρασιά και συνεχώς να αναθεωρώ, τι με ευχαριστεί και με τι πλήττω. Περνώντας τα χρόνια έμαθα ότι θα ανοίξω στο τραπέζι μια φιάλη, όταν πραγματικά θέλω να νιώσω απόλαυση.
Μέσα Φεβρουαρίου του ’22 λοιπόν, ανοίξαμε προς δοκιμή ένα νεότατο Saint Joseph.
Αμέσως, ο αρωματικός πλούτος του άρχισε να ξετυλίγεται: βατόμουρα, cassis και νότες φρεσκοτριμμένου πιπεριού κυριάρχησαν. Απόλυτα ισορροπημένο στο στόμα, μας κέρδισε από την πρώτη γουλιά.
Ήταν το Saint Joseph Les 3 Freres 2019 Famille Lelektsoglou, το οποίο λίγες εβδομάδες αργότερα, “αποκαλύφθηκε” στα ράφια του Heteroclito.
Η Madeleine είναι συν-ιδιοκτήτρια του Heteroclito cave & bar a vin
Βάκης Κασβίκης – Chateau Minuty 281
Ο Βάκης είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου Αφρόψαρο
Κώστας Μπαμπαλίκης – Assyrtiko de Mylos 2016 – Οινοποιείο Χατζηδάκη
Ήταν από πολλές απόψεις ένα πολύ κουραστικό καλοκαίρι. Οπότε το άκουσμα και μόνο του να μαζευτούμε φίλοι να πιούμε μαζί ακούστηκε λυτρωτικό. Και ιδίως εφόσον θα πίναμε κρασιά του Νησιού. Και όλα κύλησαν εξαιρετικά και ήπιαμε φοβερά κρασιά μέχρι που ανοίχτηκε η τελευταία φιάλη και ήρθε να συνταράξει όλο το είναι μου. Assyrtiko de Mylos 2016. Ένα κρασί που μέσα μου έσβησε τα πάντα. Την κούραση της ημέρας, το άγχος, όλα. Ένα κρασί που μου θύμισε γιατί αγαπώ αυτό τον υπέροχο κόσμο του οίνου. Ολοζώντανο με οξύτητα, σώμα, μακρά επίγευση αλλά πάνω από όλα συναίσθημα. Τελικά το καλύτερο κρασί (και μετά από πάρα πολλά) για το 2022 έμελλε να είναι μια φιάλη από το πλέον αγαπημένο μου οινοποιείο. Ο αείμνηστος Χαρίδημος Χατζηδάκης έχει καταφέρει πολλές φορές να με συγκινήσει αλλά ποτέ τόσο πολύ. Γιατί τελικά αυτό είναι το κρασί. Συναίσθημα.
Ο Κώστας είναι ιδιοκτήτης και Chef του εστιατορίου Αλμυρίκι στην Κάτω Αλμυρή
Γιώργος Μαυρονάσιος – Ornellaia 2019
Δοκιμάσαμε την Ornellaia 2019 στο τελευταίο μας ταξίδι στον τόπο της, την Τοσκάνη το Νοέμβρη. Πρώτα από όλα μιλάμε για ένα συγκλονιστικό κρασί με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης αλλά πάααρα πολύ εκφραστικό και απολαυστικό ακόμα και στη νιότη του. Η μύτη του από την πρώτη στιγμή είναι καθηλωτική! Αρώματα από ώριμα μαύρα φρούτα, καπνός, μπαχαρικά και τέλεια ενσωμάτωση βαρελιού. Όλα σε μια τέλεια αρμονία! Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο στόμα με την επίγευση του κρασιού να είναι απλά ατελείωτη!
Ένα κρασί που σίγουρα θα το θυμάται για πάντα όποιος το δοκιμάσει! Για μένα πλέον ξεχωρίζει με ευκολία ανάμεσα σε πολλές icon δημιουργίες της Τοσκάνης.
Ο Γιώργος είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου Εβίβα στο Βοχαϊκό
Θεοδοσία Κεχαγιά – Prestige Cuvée 2017 – Domaine Karanika
Έχοντας το μικρόβιο του wine lover από μικρή, αλλά και λόγω της μετέπειτα ενασχόλησης μου με τον χώρο της εστίασης, είχα την τύχη αλλά και την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλά αξιόλογα κρασιά. Είχα σκεφτεί να γράψω για κάποιο άλλο κρασί , αλλά η πρόσφατη γευσιγνωσία των κρασιών του Domaine Karanika, μ’ έκανε ν’ αλλάξω γνώμη τελευταία στιγμή.
Όσοι με γνωρίζουν, έστω και λίγο, ξέρουν ότι έχω μεγάλη αδυναμία στα κρασιά του κτήματος αλλά και στον ίδιο τον Laurens. Το κρασί, που μου έκανε απίστευτη εντύπωση και με γέμισε χαρά η επανακυκλοφορία του λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 ήταν τo Prestige Cuvée Karanika 2017. Οι δυο αγάπες μου, Ξινόμαυρο και Ασύρτικο σ’ ένα υπέροχο blend, που δεν μπορεί ν’ αφήσει κανένα λάτρη αφρώδους οίνου αδιάφορο. Η ζυμαρένια του μύτη, το διακριτικό φρούτο και η οξύτητα στο στόμα. Το κορδόνι… Αχ αυτό το κορδόνι. Αν και μου άρεσε πολυ η προηγούμενη, royal blue ετικέτα, θεωρώ ότι η νέα, που παραπέμπει στον Δον Κιχώτη, είναι υπέροχη. Κομψή και αλληγορική.
Τον Ιανουάριο του 2020 είχα την ευτυχία να επισκεφτώ το κτήμα Καρανίκα. Ήταν το τελευταίο μου ταξίδι σε οινοποιείο πριν την πανδημία. Η προσέγγισή τους στο κρασί συνάδει με την φιλοσοφία ζωής της οικογένειας. Σεβασμός στη φύση και στην πρώτη ύλη, σεβασμός στους συνεργάτες τους και μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Μ’ εντυπωσίασε ο χάρτης με τις φάσεις της σελήνης, που ο Laurens χρησιμοποιεί για να φτιάξει τα κρασιά του, τα παλαιά κληματα 100 χρόνων, το κέφι και η αισιοδοξία του.
Ο χρόνος, που τελειώνει, ήταν πολύ δύσκολος για μένα σε οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. Οπότε λέω ν’ ανοίξω ένα υπέροχο Prestige Cuvée Karanika το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Για να “ξορκίσω το κακό” και να κοιτάξω το μέλλον με αισιοδοξία. Καλή χρονιά σε όλους μας.
Η Θεοδοσία είναι ιδιοκτήτρια του Oinoa wine bar bistrot στα Χανιά
Χρήστος Τσικνάκος – Asyrtiko Rare 2017 – T-Oinos
Το πιο ωραίο κρασί, που ήπια φέτος, ήταν το T-Οinos Asyrtiko Rare 2017 από 3λιτρη φιάλη και μάλιστα με την καλύτερη παρέα. Ήταν το καλοκαίρι στο νησί της Τήνου, συγκεκριμένα στο Θαλασσάκι δίπλα στο κύμα, παρέα με τον Θάνο Γεωργιλά, τον Νίκο Μπάκουλη, τον Βάκη Φιλιππούση, την Βασιλική Γιάνναρου, τον Γιώργο Μπάγκο και φυσικά τον Άρη Τάτση και την Αντωνία τους ιδιοκτήτες του πιο νόστιμου μαγαζιού της Τήνου. Μοναδική εμπειρία.
Ο Χρήστος είναι ιδιοκτήτης του wine bar – delicatessen Faidon’s Athens στη Βούλα
Απόστολος Πλαχούρας – Sam 2018 – Miles Mossop Wines
Sam 2018 – Miles Mossop Wines. Πρόκειται για ένα κρασί ασύλληπτης κλάσης και φινέτσας, ένα από τα καλύτερα της Νότιας Αφρικής. Το Sam είναι ένα κρασί εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής, για την ακρίβεια τόσο περιορισμένης που μιλάμε για δύο μόνο βαρέλια. Τα σταφύλια προέρχονται από τα πλέον επίλεκτα αμπελοτόπια του Miles Mossop στο Stellenbosch. Αποτελείται από 92% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot και 3% Cabernet Franc. Σκούρο κόκκινο κρασί με έντονο βατόμουρο, μαυροκέρασο και όλων των ειδών τα μούρα, αρώματα που ισορροπούν υπέροχα με τις πλούσιες νότες του κέδρου, του καπνού, τη βανίλια, το τριαντάφυλλο, τα βότανα και ένα γήινο ίχνος στη μύτη. Στην παλέτα το κρασί λογίζεται ως μεσαίου σώματος και εξαιρετικά κομψό. Έχει έντονη οξύτητα και φίνες τανίνες, αφήνοντας στο στόμα μια λεπτή αίσθηση κιμωλίας. Η δοκιμή έγινε στο Danai Beach Resort and Villas.
Ο Απόστολος είναι Wine Manager & buyer στο ξενοδοχείο Danai Beach Resort & Villas, ιδιοκτήτης εταιρίας παροχής οινικών υπηρεσιών και student (Stage 2) of Masters of Wine Institute
Αλέξης Μυτακίδης – Βιδιανό 2021 – Oenops Wines
Έχει φτάσει σχεδόν το τέλος το ’22.
Τι ήπιαμε και φέτος! Τι στολίδια, τι διαμάντια, γεμάτα, πλούσια, ευχάριστα, δυνατά, εύκολα, υπέροχα άλλα ζήταγαν φαγητό, ωραία αλλά δίπλα σε διαφορετικό πιάτο θα ήταν μαγικά. Μια λίστα που μπορεί να μην τελείωνε ποτέ…
Αν κάποιος μου πρότεινε το deal, να γυρίσω και να δοκιμάσω ένα και μόνο κρασί από όλα αυτά… Θα επέστρεφα για το Βιδιανό 2021 Oenops Wines του Νίκου Καρατζά.
Θες το όλο project, με την τόσο προσεκτική επιλογή των αμπελώνων; Θες ο συνδυασμός αμφορέα, δεξαμενής και βαρελιού στην οινοποίηση; Θες οι 6 μήνες με τις οινολάσπες; Τα λεμόνια του, το ροδάκινο, το βερίκοκο, οι βοτανικές του νότες και όλα αυτά πλαισιωμένα από την υπέροχη οξύτητα του και το λιπαρό χαρακτήρα… OMG! Φέρε ποτήρι να στα πω…
Σε ένα ακόμα καλύτερο 2023! Cheers!
Ο Αλέξης είναι ιδιοκτήτης και wine lunatic του εστιατορίου Ρεμέτζο στην Ερέτρια
Στέφανος Μιχάλης – Μαινάδα – Οινοποιείο Αφιανές
Δοκίμασα τη Μαινάδα από το οινοποιείο Αφιανές (ΠΓΕ Ικαρία) ακούγοντας μουσικάρες από βινύλια στη πεζούλα του Loggia στο κάστρο της Σίφνου!
Είναι ένα πατατράβα ροζέ με γηγενείς ζύμες, το οποίο αφού παρέμεινε με τις οινολάσπες του εμφιαλώθηκε χωρίς τη προσθήκη θειώδους. Φωκιανό από προφυλοξηρικο αμπέλι, με καταβολάδες 100+ ετών σε πλαγιά κορυφής υψομέτρου 600μ ανάμεσα σε δέντρα και άγρια βότανα (καστανιές, καρυδιές, θυμάρια, θρούμπια, φασκόμηλα). Έντονο στη μύτη, η επαφή με το οξυγόνο του δίνει αρώματα, πολύ ωραίο στο στόμα με τσιμπημένη οξύτητα και επίγευση.
Ο Στέφανος είναι Chef του εστιατορίου Annie Fine Cooking και οινοποιός του Κτήματος Φλαμουρού
Βασίλης Χαμάμ – Ασύρτικο Flor 2021 – Χλόη Χατζηβαρύτη
Το κρασί της χρονιάς αυτής για μένα είναι το νέο κρασί της Χλόης Χατζηβαρύτη, το υπεροξειδωτικό Ασύρτικο Flor 2021.
Φτιαγμένο από Ασύρτικο στα 600 μέτρα από αμπελοτεμάχιο, που υπέφερε από ένα πολύ δυνατό καλοκαίρι με έλλειψη νερού και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ενώ, η απόδοσή του ήταν πολύ χαμηλή, η ποιότητα του σταφυλιού ήταν άριστη. Η σοδειά απέφερε μονάχα μισό βαρέλι. Όμως αυτό είναι και η συνταγή για τα χαρακτηριστικά υπεροξειδωτικά κρασιά flor με αυτό τον πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Οπότε κατά μία έννοια αυτό το κρασί επελέξε μόνο του να γίνει flor και μετά το ζήτησε από την Χλόη. Αυτό το έκανε ένα πολύ συναρπαστικό κρασί, που ήταν εκτός της νορμάλ παραγωγής και ήμουν τυχερός να το δοκιμάσω πολύ νωρίς όταν έγιναν και οι πρώτες δοκιμές.
Κυδώνια και αχλάδια παντού, φρεσκοκομμένα αλλά και κάποια να μαγειρεύονται σε chutney με ζεστά μπαχαρικά, ψητά αμύγδαλα και φρέσκο καπνό. Τα αρώματα είναι τόσο δραστήρια και ζωντανά που ετά είναι σχεδόν σοκαριστικό και χαρούμενο ότι μπορούν και βρίσκουν απάντηση και συνέχεια στο στόμα. Φοβερή οξύτητα, με πολύ μεγάλη ακρίβεια στην ένταση, πορεία και διάρκεια. Μετά αυτό που στην αρχή μπορεί να έμοιαζε σαν ξέφρενα κυδώνια, αχλάδια, τελικά προκύπτει αρωματικά ότι όλα είναι εκεί με ξεκάθαρο ρόλο. Είναι διασκεδαστικό και σοβαρό σε μόνιμη αλληλουχία που δεν φθείρει, ούτε χάνει τελικά το ενδιαφέρον της αντιθέτως έρχεται μαζί με τη χαρά και την επιβεβαίωση του πόσο νόστιμο είναι. Όλη η παραγωγή αυτού του μισού βαρελιού φτάνει στα περίπου 150 μπουκάλια και ανυπομονώ για την επόμενη φορά που θα το ξανασυναντήσω.
Ο Βασίλης είναι Chef στο εστιατόριο Poster στη Θεσσαλονίκη
Ιάνθη Μιχαλάκη – Alsace Complantation 2020 – Domaine Marcel Deiss
Alsace Complantation 2020 Domaine Marcel Deiss. Μου το πρότεινε ο Γιάννης από το Μr Vertigo ένα βράδυ, που κάναμε μαζί ένα θέμα για το Grape mag. Λες και το ‘ξερε. Με το που ήπια την πρώτη γουλιά μου βγήκε αυθόρμητα ένα «ΓΙΑΑΑΜ». Αγαπώ το λευκό κρασί και τούτο περιέχει όλες μου τις αγαπημένες ποικιλίες. Πώς να μην το διαλέξω; Θέλω να το πιω, να το ξαναπιώ, να το χαρίσω σε φίλους και να το πιούμε όλοι μαζί πάλι και πάλι.
Η Ιάνθη είναι Συν-ιδιοκτήτρια, αρτοποιός και pastry chef στο Kora Bakery
Γιάννης Γιαννίτσας – Λημνιό Blanc de Noir – Porto Carras
Λημνιό Blanc de Noir Porto Carras. Με εξέπληξε ευχάριστα μια τυχαία συνάντησή μας. Από τότε αποφάσισα ότι θα μου κρατήσει αρκετές φορές συντροφιά. Ξηροί καρποί, βαρέλι, απόλυτη ισορροπία για μένα. Σε σχέση με την τιμή και την απόδοση είναι το κρασί από το οποίο φέτος δεν “ξέμεινα” ούτε στιγμή. Υπέροχο με ψάρι αλλά και κρέας. Αλλά ακόμα και σκέτο. Ή με ένα πούρο. Μάρτυράς μου η σύντροφός μου. Φανατική του κόκκινου και δη του μπρούσκου. Πλέον μου κλέβει τα μπουκάλια συνεχώς. Δεν μπορώ να πω ότι είναι το κρασί της χρονιάς αλλά είναι αυτό που κατάφερε να μείνει αξέχαστο και να γίνει σταθερή επιλογή. Συνεργάζομαι στενά με τον ιδιοκτήτη του Terroir και σπουδαίο sommelier Θωμά Δούρβα. Η κάβα μας έχει 500 και πλέον ετικέτες και έχω την τύχη να δοκιμάζω συνέχεια κρασιά και μάλιστα με την καθοδήγησή του. Αυτό το κρασί φέτος είναι η επιλογή μου.
Καλή χρονιά!
O Γιάννης είναι Chef του wine restaurant Terroir στην Κοζάνη
Leave a comment