10 Ελληνικά κρασιά για το Πάσχα – 2023 edition

Με συγχωρείτε για την αργοπορία, είχε κίνηση στο δρόμο. Ξέρω πως όλοι περιμένετε αυτό το άρθρο για να ορμήσετε σε κάβες και eshop, πριν πάρετε τον δρόμο για τα χωριά σας, γι’ αυτό δε θα σας ταλαιπωρήσω με μεγάλη εισαγωγή. Άλλωστε είναι γνωστό, το Πάσχα θέλει τα κρασιά του.

Note: Μη περιμένετε προτάσεις για pairing με μαγειρίτσα, κοκορέτσι, σπληνάντερο, κόκκινα αυγά. Μεγάλα παιδιά είστε, πρέπει να έχετε μάθει ήδη πως το καλύτερο pairing γίνεται όταν πίνουμε τα κρασιά που μας αρέσουν. Having said that, απόφυγε το Syrah με τη μαγειρίτσα. Πιες το ίσως μετά το κυρίως πιάτο. Όλο και κάτι θα υπάρχει στο τραπέζι για να το ταιριάξεις.

Familia 2021 – Χατζηδάκης

Σοβαρά τώρα; Χρειάζεται να εξηγήσω; Πάσχα, οικογενειακό τραπέζι, οικογένεια, google translate, Familia. Τι να λέμε τώρα. Γίνεται Πάσχα χωρίς Σαντορίνη; Δε φτάνει που κάποιοι από εμάς δε θα είναι στον Πύργο να δουν το επιβλητικό σκηνικό με τις φωτιές ή στην Οία για την Ανάσταση, να στερηθούμε και την αλμυροοξύτητα στο τραπέζι μας. Όχι, κύριοι. Μια Familia επιβάλλεται.

Tasting Notes: Μια αυθεντική Σαντορίνη. Απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα, υψηλή οξύτητα, πετρόλ, ορυκτότητα, αλμυρότητα και διάφορα ακόμα εις -ότητα.


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Ασύρτικο
ΠροέλευσηΣαντορίνη
Αλκοόλ14%

Ασύρτικο 2018 – Akrathos

Αυτό κανονικά δεν είναι κρασί Πάσχα. Είναι κρασί για Sanja Matsuri (三社祭) γιατί ξεκάθαρα έχουμε να κάνουμε με ένα κρασί καράτε. Και επειδή δε σας βλέπω πολύ θερμούς να κάνετε Λαμπρή με sushi στη σούβλα – σε έχω δει πως τραβάς την πετσούλα από το αρνάκι – βάλτε έναν Άκραθο να κρυώνει και θα με ευχαριστείς αργότερα. Bonus πόντοι για το Ασύρτικο απ’ τη Χαλκιδική, για την πετρελαιίλα που θα κάνει τον ξάδερφο, που καβαλάει δίχρονο από τα 11 του, να εκτιμήσει το καλό κρασί. Ποιος ξέρει, του χρόνου μπορεί να σε περιμένει στο χωριό με μερικά Riesling.

Tasting Notes: Μια Σαντορίνη απ’ τη Χαλκιδική. Λαμπερό χρυσό χρώμα, λεμόνια και εσπεριδοειδή, πετρέλαιο και ορυκτά στοιχεία, με υψηλή οξύτητα και ατελείωτη επίγευση.


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Ασύρτικο
ΠροέλευσηΧαλκιδική
Αλκοόλ14%

Μαλαγουζιά Παλαιοχώρι 2021 – Αποστολίδης

Σου στήνω τη σκηνή. Το τραπέζι μεγάλο, οι γνώμες αντικρουόμενες, η μόνη κοινή συνισταμένη είναι η Μαλαγουζιά. Σχεδόν όλοι αγαπούν τη Μαλαγουζιά. Εγώ δεν την αγαπώ, αλλά αγαπώ αυτό το κρασί. Όπως άλλωστε και όποιος άλλος το έχει δοκιμάσει. Όλοι οι συνδαιτημόνες χαρούμενοι. Ακόμα και εγώ, ο γεροπερίεργος.

Tasting Notes: Μια διαφορετική Μαλαγουζιά. Χρυσαφί χρώμα, σοβαρά υψηλή οξύτητα και αρώματα από ροδάκινα και βερύκοκα. Αρωματική αλλά πολύ διαφορετική από τις γνωστές Μαλαγουζιές-κολώνιες.


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Μαλαγουζιά
ΠροέλευσηΚαβάλα
Αλκοόλ13%

Santovato 2020 – Γκίκας

Τώρα εσείς περιμένετε να κάνουμε χιούμορ με όλα τα κρασιά. Δεν πάει έτσι, φίλες και φίλοι. Εδώ είναι σοβαρό Μέσο. Και αν καμιά φορά λέμε και κανένα καλαμπούρι, κανένα χωρατό, εδώ δεν είναι τέτοια περίπτωση. Όχι, γιατί ο φίλος μας, ο Ανδρέας Γκίκας δεν είναι χιουμορίστας, αλλά γιατί το έφερα απ’ εδώ, το πήγα από εκεί, αστείο με το Santovato δεν μου βγήκε. Τόσο σοβαρό κρασί είναι.

Tasting Notes: Το Σαββατιανό όπως το ονειρευόμασταν. Ανοιχτό και διαυγές σταχί χρώμα, αρώματα ζύμης και λευκών λουλουδιών, χαμηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα.


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Σαββατιανό
ΠροέλευσηΑττική
Αλκοόλ13%

Μούχταρο One 2022 – Σαμαρτζής

  • You’re my lover
  • Undercover
  • You’re my sacred passion
  • and I have no other
  • You are the one
  • You’re my number one
  • The only treasure I’ll ever have
  • You are the one
  • You’re my number one
  • Anything for you ’cause you’re the one I love

Τα έλεγε η Έλενα αλλά δεν την ακούγανε. Τώρα ήρθε η ώρα να το ακούσουν όλοι.

Tasting Notes: Ένα ελληνικό Tavel. Έντονο ροδί χρώμα, αρώματα φράουλας, κόκκινων μούρων και κυρίως ροδιού. Σοβαρή οξύτητα, τραγανό σώμα και μακρά επίγευση.


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Μούχταρο
ΠροέλευσηΒοιωτία
Αλκοόλ13%

Geranium 2022 – Καραβιτάκης

Τραπέζι κάτω απ’ τον πλάτανο, μια γιαγιά να τηγανίζει μυζυθροπιτάκια στο γκάζι, δυο, τρεις ηλιοκαμένοι Κρητικοί με τα στιβάνια μυρίζουν και δοκιμάζουν στα αέρινα ποτήρια τους ένα ντελικάτο ροζέ κρασί. Δε θέλω να είστε προκατειλημμένοι. Κρήτη δεν είναι μόνο τα Navara και οι ρακές. Κρήτη είναι και το κομψό και ταυτόχρονα δυναμικό Geranium.

Tasting Notes: Στα χνάρια των μεγάλων οίκων της Προβηγκίας. Απαλό ροζ χρώμα, με αρώματα brioche, φράουλας και βανίλιας. Γεμάτο, για ροζέ, σώμα με το βαρέλι να του προσδίδει χαρακτήρα.


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Grenache
ΠροέλευσηΧανιά
Αλκοόλ13%

Μαυρούδι 2019 – Γκιρλέμης           

Στη ζωή, στη καθημερινότητα, οι δυσκολίες είναι ο κανόνας. Όλα θέλουν κόπο. Όσο πιο σημαντική αξία έχουν, τόσο περισσότερο κόπο χρειάζεται να καταβάλεις για να τα κατακτήσεις. Εκτός και αν μιλάμε για το Μαυρούδι του Γκιρλέμη. Με αυτό το κρασί, τα πάντα είναι εύκολα. Απλά. Όχι απλοϊκά. Όχι ασήμαντα. Αλλά εύκολα. Μαλακά. Βελούδινα. Σαν αγκαλιά. Σαν χάδι. Σαν την άδεια του Πάσχα που θα ήθελες να κρατήσει μερικές μέρες ακόμα.

Tasting Notes: Κρασί – Βελούδο. Βαθύ βυσσινί χρώμα με αρώματα κόκκινων φρούτων, καπνού και σοκολάτας. Μέτριο σώμα με μαλακές τανίνες. Πολύπλοκο και απολαυστικό.  


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Μαυρούδι
ΠροέλευσηΔομοκός
Αλκοόλ14%

Syrah 2019 – Μίγας            

Ας μη κοροϊδευόμαστε. Η λίστα είναι δική μου και η πιθανότητα να μην περιέχει έστω ένα Syrah είναι μικρότερη από το να πετύχεις vegan, που δε θα σου πει πως είναι vegan στα 4 πρώτα λεπτά της γνωριμίας σας. Αν λάβεις υπόψη και τα διθυραμβικά σχόλια που ακούγονται για το συγκεκριμένο Syrah, τότε οι πιθανότητα να μην το βρεις στη λίστα μου είναι μικρότερα από την περίπτωση ο παραπάνω vegan να έχει καντίνα με χόρτα “βρώμικα” στην εθνική οδό.

Tasting Notes: Δεν είναι τυχαία talk of the town. Βαθύ κόκκινο χρώμα, πολύπλοκη μύτη με αρώματα μαύρων φρούτων, πιπεριών και βανίλιας. Μαλακές τανίνες, στρογγυλό σώμα και μακρά επίγευση.


Ποικιλιακή Σύνθεση100% Syrah
ΠροέλευσηΤύρναβος
Αλκοόλ13,5%

Κοντή Καρυδιά 2018 – Δημόπουλος

Ρώτα όποιον ποδοσφαιράνθρωπο θες και θα σου το επιβεβαιώσει. Στην ομάδα χρειάζεσαι έναν κοντό μέσο, μια κλασσική μπαλαδόφατσα. Κατεβασμένες κάλτσες, να μη μασάει στις κλωτσές και να βγάζει μπαλιές, πάρε βάλε. Και αφού τη μπάλα την κόψαμε και μας κέρδισε το άθλημα των οινικών δοκιμών, στο line-up δε μπαίνει ο Valbuena αλλά η Κοντή Καρυδιά. Συνδυάζει την φινέτσα Γάλλου επιτελικού με την αλητεία Ιταλού αμυντικού χαφ. Καλώς τα παιδιά, καλώς τα. 3-0.

Tasting Notes: Κοντή μόνο στο όνομα. Λαμπερό ρουμπινί χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και καπνού. Οξύτητα, μαλακές τανίνες και πολυπλοκότητα.


Ποικιλιακή Σύνθεση60% Ξινόμαυρο, 20% Cabernet Sauvignon και 20% Montepulciano
ΠροέλευσηΦλώρινα
Αλκοόλ13%

Day 8 Âge d’Or 2020 – Jima Winery

Η χρυσή εποχή. Όχι, δε μιλάμε για την εποχή που Άντζελα – ΛεΠα μεσουρανούσαν στις πίστες, ο Νίκος Αναστόπουλος διαφήμιζε αποσμητικά και οι διακοπές του Πάσχα ξεκινούσαν από την Καθαρή Δευτέρα. Âge d’Or, όχι όπως λέμε ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως λέμε Jima Winery.

Tasting Notes: Με γνώση και τόλμη. Χρώμα ρουμπινί, με αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και καπνού. Καλοδουλεμένες τανίνες, γεμάτο στόμα και μακρά επίγευση.


Ποικιλιακή Σύνθεση85% Merlot, 15% Cabernet Franc
ΠροέλευσηΆρτα
Αλκοόλ13,5%
Δοκιμή με το πιστόλι στον κρόταφο – Ξινόμαυρό, Barolo, Βουργουνδία
Καταγγελία ΣΟΚ. Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε διαρκώς πιέσεις για να συμμετάσχουμε σε …
 Restless River – Hemel-en-Aarde, South Africa
Η Νότια Αφρική ήταν μια οικοδέσποινα γεμάτη χάρη. Δε μας γνώριζε, αλλά …
La Colombe – Cape Town
Το ταξίδι στη Νότια Αφρική σχεδιάστηκε εν ριπή οφθαλμού. Δηλαδή ο σοβαρός …
Ρεμέτζο Ερέτρια
Το ασταμάτητο κυνήγι της νέας ανακάλυψης. Πήγαμε πρώτοι στο νέο talk of …