August wines

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη στο blog. Το θέμα της πολύ απλό, τι κρασιά θα πιούμε αυτόν το μήνα. Όχι, δεν είναι ότι ξαφνικά στο σπίτι μας ήρθε ένας λοχίας και πρέπει να βγάλουμε πρόγραμμα υπηρεσίας – οινοκατανάλωσης. Απλά σκεφτήκαμε να έχουμε έναν οδηγό, τόσο για εμάς, όσο και για όσους βρίσκουν ενδιαφέρουσα την λογική μας απέναντι στο κρασί. Κάποια από τα κρασιά του μήνα τα έχουμε ξαναδοκιμάσει, κάποια περιμένουμε με ανυπομονησία να τα δοκιμάσουμε για πρώτη φορά.

Για τον Αύγουστο αρχικά επιλέξαμε την Μαλαγουζιά του κτήματος Κίτρους. Μια από τις πλέον τακτικές μας επιλογές, ένα αγαπημένο καθημερινό κρασί και μια πολύ ασφαλής επιλογή για την παρέα μας που έχει προτίμηση στα πιο μυρωδάτα κρασιά.  Η παρέα μπορεί να έχει τις αδυναμίες της αλλά εγώ και το κορίτσι έχουμε τις δικές μας. Κυρίως ψάχνουμε την οξύτητα, που πολύ συχνά παίρνει την μορφή μιας Σαντορίνης από τον Βασάλτη. Τόσο αγαπημένο κρασί που δεν παίρνω όρκο πως δεν θα τον βλέπουμε σχεδόν κάθε μήνα στην λίστα μας.

Η αγάπη μας για το ελληνικό κρασί είναι αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο αν δεν “ταξιδέψεις” πως θα ανοίξεις τους ορίζοντες σου; Ένα Dry Riesling του Markus Molitor θα συνοδέψει άψογα μια καλοκαιρινή βραδιά μας στην πόλη, όσο κάνουμε σχέδια για το επερχόμενο ταξίδι μας.

Το ότι περνάω την ροζέ μου φάση, το έχω τονίσει αρκετές φορές. Πως θα μπορούσε λοιπόν από αυτή τη λίστα,  στον πιο καλοκαιρινό μήνα του χρόνου, να λείπει το Idylle του La Tour Melas; Το κρασί αυτό που σύμφωνα με μία έγκυρη μελέτη, την οποία μόλις επινόησα, επιλέγουν 4 στους 5 τουρίστες που επισκέπτονται την Μύκονο φέτος το καλοκαίρι.

Μπαραφάκας, 3 Μάγισσες. Τι; Χρειάζεται να πω κάτι άλλο; Θα βρεις πάντα μια φιάλη στο ψυγείο μας, θα είναι σχεδόν πάντα στις επιλογές μας για δώρο και από την ημέρα που αρχίσαμε να το προτείνουμε σε φίλους, δεν έχουμε βρει ούτε έναν που να μη του άρεσε. Πιο σίγουρη επιλογή και από τον Μαξίμ Τσιγκάλγκο των κρασιών.

LimNeon από το κτήμα Porto Carras και Pinot Noir Παπαϊωάννου. Δύσκολος μήνας ο Αύγουστος για μεγάλα, στιβαρά κόκκινα κρασιά, ωστόσο δεν έχω γίνει vegan ακόμα και μαζί με το κρέας μου θέλω να απολαύσω ένα δροσερό κόκκινο κρασί. Τα δύο αυτά κρασιά δεν τα έχω χαρεί όσο συχνά θα ήθελα και αυτός ο μήνας θα είναι δικός τους εν πολλοίς.

Ερυθρών οίνων συνέχεια με μια πρόταση κατευθείαν από το Paleo.  Μπορεί ο Γιάννης και η ομάδα του να κάνουν τις διακοπές τους ωστόσο από την αρχή του καλοκαιριού φρόντισε να με γεμίσει προσμονή για την επόμενη δοκιμή αυτού του κρασιού. Ελαφρύ, παιχνιδιάρικο, ημιαφρώδες και ερυθρό. Lambrusco Rinaldini, από την περιοχή της Emiglia Romagna. Η πρώτη φορά ήταν μια αποκάλυψη. Μετά την δεύτερη σίγουρα θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.

Για το τέλος κράτησα κάτι ξεχωριστό. Brut Cuvée Spéciale από το κτήμα Καρανίκα. Σε μερικές μέρες είναι τα γενέθλιά μου, οπότε η magnum επιλογή είναι ασφαλής λύση. Αν αναρωτιέσαι αν θα τα γιορτάσω με κόσμο, εξ ου και η magnum, τότε μάλλον αυτό είναι το πρώτο κείμενό μου που διαβάζεις. Σκοπεύω να τα περάσω μόνο με το κορίτσι. Και τη magnum. Οι τρεις μας. Αρκετοί είμαστε!

Αυτές είναι οι επιλογές μας για τον Αύγουστο. Περιμένουμε να γράψεις τα σχόλια και τις δικές σου προτάσεις κάτω από το άρθρο. Ποια από τα παραπάνω έχεις δοκιμάσει και ποια θα πρότεινες εσύ;