Cordis Wines Portfolio Tasting 2024 – Drink Different

Μάγκικα, αλλιώτικα, λιμανίσια, Πειραιώτικα. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα επίθετα που μυρίζουν Ολυμπιακό με τα fine wines? Πολύ μεγάλη. Όταν μιλάμε για το ετήσιο portfolio tasting της Cordis Wines. Με σύνθημα #DrinkDifferent,  η καλή μου φίλη Βάλια Χάλαρη κάλεσε τους επαγγελματίες του κρασιού σε μια ακόμα δοκιμή, που φέρει την σφραγίδα της. Μια δοκιμή διαφορετική.

Στο Paleo, με μουσικές, με τον ήλιο και την αύρα του λιμανιού να δίνουν έναν τόνο σχεδόν καλοκαιρινό, δοκιμάσαμε κρασιά από κορυφαία κτήματα του κόσμου και ένα από τα πιο ανερχόμενα ελληνικά οινοποιεία των τελευταίων ετών.

Τι ξεχώρισα

Κτήμα Αποστολίδη

Με τα κρασιά του Αποστολίδη δεν είμαι αντικειμενικός. Είναι μια από τις ανακαλύψεις μου και τους έχω αδυναμία. Δε μπορώ βέβαια να μην αναφερθώ στο Βιδιανό, το κατά την άποψη μου καλύτερο δείγμα της ποικιλίας, απ’ όσα έχω δοκιμάσει.

Domaine Vacheron

Όταν έχεις τον ορισμό του Sancerre στο ποτήρι σου, δε βρίσκεις εύκολα κρασί που δεν σε ενθουσιάζει. Μπορεί το Le Paradis – ένα από τα κορυφαία Sauvignon Blanc του κόσμου- να είναι έρωτας που κρατάει χρόνια, αλλά το Belle Dame που γνώρισα μόλις πέρσι πρώτη φορά κλέβει τις εντυπώσεις. Ένα Pinot Noir από το Sancerre μπορεί σήμερα να μην είναι συνηθισμένο, το χωριό του Λίγηρα όμως για δεκαετίες φημιζόταν για το κόκκινο σταφύλι του, μέχρι που η φυλλοξήρα άλλαξε τις συνθήκες.

Domaine Chatelain

Μένουμε στον Λίγηρα και πάμε μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Sancerre και συγκεκριμένα στο Pouilly-Fumé, απ’ όπου ο Chatelain μας δίνει ένα πολύ σπουδαίο δείγμα αντοχής στον χρόνο με το Prestige του 2016.  Πολύ πιο φρέσκο και πολύ απολαυστικό το Les Chailloux Silex του ’23.

Maison Louis Latour

Τι να πω για τον εμβληματικό παραγωγό από την Βουργουνδία, που δεν είναι ήδη γνωστό; Ας πω ότι ξεχώρισα το Ardeche ‘20, ένα από τα Chardonnay που παράγει σε άλλη ζώνη, το Corton-Charlemagne Grand Cru του ’21- σιγά την ανακάλυψη θα πείτε και θα έχετε δίκαιο – το Meursault 1er Cru Genevrières του ’20 – είμαι μεγάλος scouter κρυμμένων διαμαντιών – και το Corton Grancey του ’18, ένα άκρως απολαυστικό Pinot Noir. Ξέρω, καμία έκπληξη, αλλά ποιος σας είπε ότι στο κρασί έχουμε πάντα εκπλήξεις και ανακαλύψεις; Το κλασικό έχει τη γοητεία του.

Roseblood

Επίσημη πρώτη για το νέο brand από την Προβηγκία. Τραγανό, γεμάτο και με σοβαρή οξύτητα, το ομώνυμο κρασί θα κάνει θραύση το καλοκαίρι (δικαιολογημένα). Το πιο σοβαρό 1489, που βλέπει για λίγους μήνες το εσωτερικό του βαρελιού, είναι σαφώς πιο γαστρονομικό και προορίζεται για να συνοδέψει πιάτα. Το δικό μου σίγουρα.

La Spinetta

Ο διάσημος ρινόκερος είναι συνώνυμος των σπουδαίων κρασιών του κτήματος, εμένα όμως κέρδισε το ενδιαφέρον μου αρχικά μια ταπεινή Barbera S’Asti, του Ca’ Di Pian του ’21. Βέβαια αν πω πως το Barolo Campe του 2006 πέρασε απαρατήρητο θα πω ψέματα και αυτά εμείς δεν τα κάνουμε στον Πειραιά. Άσε που αντί για ρινόκερο έχει λιοντάρι στην ετικέτα, ξεκάθαρο μήνυμα για το Porto Leone.

Gaja

Ναι, τι; Να πούμε αν είναι καλά τα κρασιά του Gaja; Ότι περιμένετε εμένα για να σας το πω. Οκ, ξεχωρίζω το Barbaresco -duh!- και το Vistamare, αλλά το Alteni του ’21 ήταν για εμένα μια αποκάλυψη. Όχι ανάμεσα στα κρασιά του Gaja, αλλά ως το κορυφαίο κρασί του event και σίγουρα ως ένα highlight για το 2024. Δεν είναι τυχαίο πως ο εμβληματικός παραγωγός έχει δηλώσει πως θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στα λευκά κρασιά τα επόμενα χρόνια.

La Rioja Alta

Gran Reseva 904 του 2015, κάτι σαν πάσα του Iniesta στα καλά του. Πάρε βάλε η κατάσταση και ένα από τα κρασιά που δεν δοκίμασα αλλά ήπια. Σε λιγότερο εντυπωσιακούς τόνους, η πολύ καλή Finca Martelo ’16, μια κομψή Rioja και η “με την Vina Ardanza δεν έχασε κανείς” του 2016.

Silver Oak – Twomey

Την αγάπη μου για το cult winery της Napa δεν την έχω κρύψει ποτέ. Δύο εκφράσεις του California Cab, αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, δύο κρασιά που δεν μπορείς παρά να τα αγαπάς. Όσο για το Twomey Pinot Noir, τόσο το Oregon όσο και η California μας δίνουν δύο κρασιά, που εγώ λατρεύω. Αλλά είπαμε, δεν είμαι αντικειμενικός.

Bogle – Juggernaut

Το Petite Syrah του Bogle είναι το πιο βρώμικα απολαυστικό ερυθρό που έχω ανακαλύψει ποτέ. Σε μια από τις ετήσιες μαζώξεις στα Γρεβενά, έβαλε κάτω μεγαθήρια από τη Γαλλία και την Ιταλία. Όσο για το Pinot του Juggernaut, ό,τι πρέπει να ξέρεις βρίσκεται στην ετικέτα. Φρέσκο, δυναμικό και άχαστα Αμερικάνικο!

Yealands – Baby Doll

Πάμε στην άλλη άκρη της υφηλίου, στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, όπου εκτός από ατελείωτες εκτάσεις για να βόσκουν πρόβατα, κάνουν και κρασί. Μερικά κορυφαία μάλιστα. Ένα εξ’ αυτών το Yealands S1 Single Block Sauvignon Blanc, ένα κρασί που με την εκρηκτική μυρωδιά πράσινης πιπεριάς εξέπληξε όποιον το δοκίμασε. Σαφώς πιο παιχνιδιάρικο το μικρό αδερφάκι του, το Sauv Blanc Babydoll που σου δίνει ότι περιμένεις από μια Νέα Ζηλανδία σε πολύ υψηλή ποιότητα.

Και για να μη ξεχνιόμαστε

Βάλια ψυχάρα, ολυμπιακάρα!